Alexander McQueen voor dummies

Geüpdatet op 19 maart 2015 door ELLE België
Alexander McQueen voor dummies

savagebeautyalexandermcqueen
Morgen opent de prachtige expo Alexander McQueen : Savage Beauty in het Victoria and Albert Museum in Londen. Het is een groots opgezette tentoonstelling die terugblikt op de carrière van de ontwerper die nu vijf jaar overleden is, van zijn afstudeerstukken uit 1992 tot zijn laatste, onafgewerkte collectie uit 2010. Een overweldigende en ontroerende trip door het universum van McQueen, een blik in zijn rariteitenkabinet, met als apotheose een heuse Kate Mosshologram.

Hologram Kate Moss - wintercollectie 2006
Hologram Kate Moss - wintercollectie 2006


Maar wie was Alexander McQueen eigenlijk ? Voor je “Dat is die van die sjaaltjes met die schedels” antwoordt, brengen we je snel even up to speed.

  • “Wanneer ik dood ben, wil ik dat de mensen weten dat de eenentwintigste eeuw begonnen is met Alexander McQueen.” De enfant terrible en hooligan van de Engelse mode is vooral bekend om de manier waarop hij schoonheid en de perceptie ervan in vraag stelde. Geen nette catwalkshows met de laatste nieuwe broeklengtes en mannequins in poppetjesmake-up. Een défilé van McQueen was rauwe performance die het publiek emotioneerde,  verbijsterde en soms ronduit ongemakkelijk achterliet.
  • Zijn meest dramatische show was die van de zomercollectie van 2001, met een mysterieuze glazen doos in het midden van de zaal. Omdat de ruimte verlicht was, maar de binnenkant van de doos niet, kon je niet zien wat er in zat en reflecteerden de glazen wanden het publiek. Mcqueen volgde de performance backstage op een scherm en vond het heerlijk hoe de mensen nerveus werden van hun eigen reflectie. Hij zei ervan te genieten dat het modecircus voor enkele minuten helemaal omgedraaid werd. Toen de show begon, sprongen de lichten in de doos aan, en bleek die gevuld met motten. In het midden zat een naakt model op een chaise longue met een gasmasker aan. De glazen wanden vielen open en oorverdovend stuk tegen de grond, de mannequins kwamen ten tonele.
  • Hij ontwierp voor Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Victoria Beckham, Rihanna, Lady Gaga, Katie Holmes, Cate Blanchett, Nicole Kidman, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz, Kate Bosworth, Kate Middleton, Michail Gorbatsjov en Prins Charles.
  • Op zijn 19de (in 1988) ontwierp hij kostuums voor de musicals Les Misérables en Miss Saigon.
  • Op zijn 26ste (in 1996) werd McQueen de opvolger van John Galliano als hoofdontwerper bij Givenchy.
  • Na vijf jaar bij Givenchy sprak de ontwerper nog altijd geen Frans.
  • Hij ontwierp de kostuums voor David Bowie voor diens tour in 1996 en 1997 en maakte ook de bekende Union Jack-mantel die hij draagt op de cover van zijn album Earthling uit 1997. Ook zangeres Björk droeg in datzelfde jaar een ontwerp van hem op de albumcover van Homogenic.
  • Voor de zomercollectie van 1999 liep Paralympics-kampioene Aimee Mullins mee in het défilé, op door McQueen gekerfde houten beenprotheses. De finale van dezelfde show toonde ballerina Shalom Harlow op een ronddraaiend platform in een witte jurk die gespray-painted werd door futuristische robotten.

3._Spray_painted_dress_No._13_SS_1999_model_-_Shalom_Harlow._Image_-_Catwalking.

  • In de zomer van 2000 trouwde hij met documentairemaker George Forsynth, op de jacht van Kate Moss op Ibiza. Een jaar later was de liefde alweer over.
  • Zeefauna en onderwatermotieven kwamen vaak terug in zijn collecties, waarschijnlijk omdat hij een gepassioneerd diepzeeduiker was.
  • Alexander McQueen is de bezieler van de ‘bumster’, de bildécolleté, die hij in 2000 tot leven bracht met zijn laaghangende jeansbroeken.
  • Bekendst is hij waarschijnlijk door zijn gebruik van schedelmotieven. Zijn ‘skull’-sjaaltje werd een celebrity musthave en werd eindeloos veel en lang (nu nog steeds) gekopieerd door andere modehuizen en winkelketens.
  • Voor zijn zomercollectie van 2009 kaartte hij met Natural Dis-tiction, Un-Natural Selection onze impact op de klimaatsveranderingen aan met een Ark van Noach-catwalk vol opgezette dieren.
  • Na zijn zelfmoord in 2011 (McQueen hing zich, depressief en zwaar gedrogeerd,  op in zijn eigen huis, kort na de dood van zijn moeder) besliste de Gucci Group de merken Alexander McQueen en McQ voort te zetten met Sarah Burton, hoofd van de afdeling dameskleding, als creatief directeur. Ze gaat nog steeds door in zijn geest en stijl. In 2011 ontwierp ze de trouwjurk van Kate Middleton.
  • Bij zijn zelfmoord liet de ontwerper enkel dit bericht achter: "Look after my dogs, sorry, I love you, Lee".
  • De retrospectieve Alexander mcQueen: Savage Beauty werd in 2011 in het Metropolitan Museum of Art getoond. Het werd de best bezochte tentoonstelling van het museum ooit. Dezelfde collectie is nu dus te bewonderen in het V&A in Londen, aangevuld met 66 ontwerpen, goed voor samen meer dan 200 stukken.

 

Dankzij 2 FOR 1, het culturele programma van Eurostar, ontvang je op vertoon van je Eurostar-ticket 2 tickets voor de prijs van 1 voor deze tentoonstelling. Het Victoria and Albert Museum is een van de negen Londense musea die partner zijn van het 2 FOR 1-programma.
Alexander McQueen: Savage Beauty, Victoria and Albert Museum, van 14 maart tot en met 2 augustus 2015. Normale toegangsprijs: £16. Meer info: www.eurostar.com

Carolien Swinnen