Het grote mode ABC van 2014

Geüpdatet op 2 juli 2019 door Laure Vandendaele
Het grote mode ABC van 2014

MODEabc2014

Voor we 2015 instappen, blikken we even terug op het modejaar dat bijna achter ons ligt. Het modelandschap van 2014, van a tot z.

1/

A van Angelina en Amal

Het is er in 2014 van toch van gekomen: George Clooney is getrouwd. De Amerikaanse acteur stapte in het huwelijksbootje met de Britse advocate Amal Alamuddin. De bruid gaf haar jawoord in een jurk van Oscar de la Renta en inspireerde het Italiaanse label Ballin tot het ontwerpen van een unieke handtas, de ‘Amal’.

Amal-Alamuddins-Oscar-de-la-Renta-Wedding-Dress2

George Clooney en Amal Alamuddin zijn getrouwd

Amal heeft nu al een eigen tas

Ook Angelina Jolie gaf in 2014 haar jawoord. De actrice trouwde tijdens een intieme ceremonie met Brad Pitt, die ze tien jaar eerder op de set van ‘Mr & Mrs Smith’ leerde kennen. De bruid droeg een witte jurk van Atelier Versace. De achterzijde van de hagelwitte jurk werd versierd met kleurrijke tekeningen van haar zes kinderen.

Fashion Sketch of Angelina Jolie's Wedding Dress by Versace

Angelina Jolie en Brad Pitt getrouwd

2/

 B van Barbie

moschinobarbie

Barbie verovert de modewereld. Het blonde icoon was de inspiratiebron voor de zomercollectie van Moschino en is de enige speelgoedpop met een eigen populaire Instagram-account. Maar krijgt de vijftig plusser concurrentie van de normcore Lammily Doll?

Barbie verovert de modewereld

Barbie krijgt eigen Instagram-account

Barbie krijgt concurrentie van Lammily Doll met cellulitis.

3/

C van Conchita Wurst

paris fashion gaultier

Songfestivalwinnares Conchita Wurst sloot het couturedefilé van Jean-Paul Gaultier af in Parijs.

Vrouw met baard sluit defilé Jean-Paul Gaultier af

4/

D van Dries Van Noten

opening-dagboek-marjo

ELLE-modejournaliste Marjolijn noemde het zomerdefilé van Dries Van Noten 'het mooiste van het seizoen.' Hij liet een tapijt uit mos breien en toonde een zeer typische Dries Van Noten collectie, met een mix van prachtige stoffen, boho chique, op de tonen van een uitgepuurde versie van Oscar and the wolfs al even mooie ‘Strange Entity’.

LEES MEER

Begin volgend zakt de populaire expo 'Dries Van Noten, Inspirations' af van Parijs naar het Modemuseum in Antwerpen.
Werp nu al een blik achter de schermen van de grote Dries Van Noten-shoot voor het modenummer van ELLE België

5/

E van Emma Ferrer

emmaferrer

  •  De 20-jarige Emma Ferrer stond op de cover van het septembernummer van Harper’s Bazaar als eerbetoon aan haar beroemde grootmoeder. Ook de man die achter de lens stond tijdens de shoot, heeft een link met de wereldberoemde actrice. Fotograaf Michael Avedon is de kleinzoon van Richard Avedon, de fotograaf die Hepburn in de loop van haar carrière vaak op de gevoelige plaat vastlegde.

Ontdek hier nog meer beroemde modelkinderen

  • La Cambre-student Eddy Anemian werd begin dit jaar met de H&M Design Award bekroond.  Naast een geldprijs van 50,000 euro kreeg de Fransman de kans een collectie te ontwerpen voor de Zweedse keten.

eddy-1

La Cambre-student wint H&M Design Award

6/

F van feminisme

Feministisch protest tijdens de show van Chanel

mode12

De modeshow van Chanel tijdens Paris Fashion week nam de vorm van een feministische manifestatie aan. De catwalk werd omgetoverd tot een Franse boulevard waarop de modellen scandeerden: “History is her story” en “Women’s rights are more than alright!” Geloofwaardig? Niet echt, als je weet dat de generale repetitie 4 uur duurde omdat de modellen hun mond niet durfden opentrekken. (CH)

ELLE was erbij

ELLE covergirl Emma Roberts gaf als Goodwill Ambassadrice afgelopen september een inspirerende speech over vrouwenrechten en de hedendaagse perceptie van feminisme. Meer over Emma Roberts en het f-woord lees je in het januarinummer van ELLE België.

7/

G van Gucci

Gucci New Petrovka Flagship Opening Cocktail Party in Moscow

Powerkoppel verlaat Gucci. Ontwerpster Frida Giannini en Chief Executive Officer Patrizio di Marco verlaten hun post bij het Italiaanse modehuis.

Exit bij Gucci

8/

H van H&M

awhm-favoris-2

H&M in zee met Alexander Wang. De Zweedse kledingketen sloeg voor de tiende keer de handen in elkaar met een bekende ontwerper.

VIDEO: VIP presale Alexander Wang en H&M

9/

I van Instagram

instagram 2014

Instagram was is 2014 dé manier om op de hoogte blijven over het reilen in zeilen in de modewereld. Modellen gunnen je een blik achter de schermen en ontwerpers doen primeurs uit de doeken via het populaire sociale netwerk.

TOP 10 Instagram momenten van 2014

10/

J van Jean Paul Gaultier

mode7

Jean Paul Gaultier heeft de stekker uit zijn prêt-à-porter collectie getrokken en focust zich voortaan op zijn haute couture lijn, parfums en samenwerkingen. Commerciële beperkingen en het hectische tempo van de collecties beperkte zijn vrijheid om met nieuwe frisse ideeën af te komen. (CH)

11/

K van Kendall Jenner

Schermafbeelding-2014-02-21-om-12.58.01-600x520

Kendall Jenner wierp in 2014 het juk van de Kardashian klan van haar frêle schouders en schopte het tot een gerespecteerd en gegeerd model. De 18-jarige liep shows voor onder meer Marc Jacobs, Chanel en Balmain en veroverde een plaatsje in de wintercampagne van Givenchy.

LEES OOK: IT-girl Kendall Jenner

Waarom Kendall Jenner de nieuwe Cara Delevingne is.

12/

L van Lupita Nyong’o en L'Wren Scott

opening-lupita

Lupita hier, Lupita daar, Lupita overal! De 31-jarige brak eind vorig jaar door dankzij haar rol in '12 Years a Slave' en is sindsdien niet meer weg te denken. Een Oscar, lucratieve contracten met grootheden als MiuMiu en Lancôme, filmaanbiedingen in overvloed en een berg wanhopige aanbidders (Jared Leto, Michael Fassbender en een zekere K’Naan maken tegenwoordig kans): deze meid zal zich dit jaar alvast niet vervelen! Wij ook niet, met dank aan haar schitterende verschijningen op de rode loper. (IVH)

lwrenscottdood-600x520

In maart bereikte ons het droeve nieuws dat ontwerpster L'Wren Scott dood werd aangetroffen in haar appartement in New York. Later bleek dat L'Wren al enige tijd met financiële en emotionele problemen te kampen had en geen andere uitweg zag dan zelf uit het leven te stappen.

13/

M van Maison Martin Margiela

john-galliano-is-now-the-creative-director-of-margiela

John Galliano gaat aan de slag bij Maison Martin Margiela. Er is leven na Dior, er is hoop na een alcoholverslaving, er is een tweede kans voor iedereen. In John Galliano’s geval is dat het bescheiden postje van creatief directeur bij Maison Martin Margiela…LEES MEER

Modejournaliste Suzy Menkes steekt haar bewondering voor de Belgische ontwerper Margiela-ontwerper Matthieu Blazy niet onder stoelen of banken. ‘A Star is Born’ klinkt het op de blog die ze voor Vogue bijhoudt. En daarmee krijgt de half Belgische Matthieu Blazy eindelijk de lof die de jonge ontwerper verdient. LEES MEER

14/

N van normcore

opening-normcore

  • Normcore. Onder het motto 'doe maar gewoon, dat is al gek genoeg'  nam de populariteit van eenvoudige, niet in het oog springende kleren alleen maar toe.

LEES OOK: Amélie O. over normcore

  • Nicolas Ghesquière maakt zijn debuut bij Louis Vuitton. ELLE-hoofdredactrice Nica Broucke mocht het stukje modegeschiedenis van dichtbij meemaken. Haar verslag lees je hier.

15/

O van Oscar de la Renta

Oscar de la Renta at his fashion show at Neiman Marcus-  Chevy C
Eind oktober nam de modewereld afscheid van Oscar de la Renta. De ontwerper stierf op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

LEES OOK: Oscar de la Renta overleden

IN BEELD: De mooiste creaties van Oscar de la Renta

16/

P van plus-size

pirelli

Volgens Vogue belandden we in 2014 officieel in het 'tijdperk van de ronde derrière.' Dit met dank aan bootylicious deernes zoals Kim Kardashian, Beyoncé, Nicki Minaj, Iggy Azalea,...Ook in de markt van de plus-size modellen zagen we het afgelopen jaar een positieve evolutie. Plus-size modellen en bloggers zijn anno 2014 een vaste waarde in de mode-industrie. Model Candice Huffine zal verschijnen in de Pirelli kalender van 2015. Een uitgelezen kans voor ons om enkele “ronde bommen” te introduceren die je zeker moet volgen.

LEES: 12 plus size it-girls

LEES: Plus size model Candice Huffine in Pirelli kalender

LEES: Mijn job als plus size model

17/

Q van de Queen

QueenAngelinaJolie
De immer in pasteltinten gehulde Queen kan de modepaparazzi misschien net iets minder bekoren dan de garderobe van Kate Middelton maar dat zal hare majesteit een worst wezen. Wie zich Queen van het Verenigd Koninkrijk mag noemen, heeft immers andere zaken aan het hoofd. (een kroon bijvoorbeeld) Dit jaar eerder de Britse Queen Elisabeth  actrice Angelina Jolie voor haar strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. Ondanks de 'Insignia of an Honorary Dame Grand Cross of the Most Distinguished Order of St. Michael and St. George' titel mag Jolie zich wegens haar Amerikaanse nationaliteit geen 'dame' laten noemen. Toch leverde haar nieuwe titel haar en haar gezin (Brad incluis) een tripje naar Buckingham op.

18/

R van rimpels

cololdermodels


In 2014 bleken niet alle grote modellenopdrachten weggelegd voor bloedmooie piepkuikens want verschillende modehuizen en beautymerken kozen voor ambassadrices met heel wat meer levensjaren (en levenservaring) op de teller. En dus hier en daar ook een rimpel.  De 62-jarige Jacky O’Shaughnessy ging uit de keren voor  American Apparel, de intussen 70-jarige  Catherine Deneuve poseerde gracieus voor Louis Vuitton en de 60-jarige muzikante Leslie Winer sierde het campagnebeeld van Vivienne Westwood.

Is grijs het nieuwe zwart?

61-jarige Franse actrice poseert voor Givenchy

Ook in de beautywereld, die het doorgaans niet zo begrepen heeft op kraaienpootjes, trok de kaart van de diversiteit en probeerde in 2014 schoonheid in al haar vormen te laten zien. Naast rimpelvrije kopjes kregen ook 60-plussers een gezicht in de campagnes van onder meer Nars (Charlotte Rampling)  en Marc Jacobs. (Jessica Lange)

60-plussers voor Nars en Marc Jacobs

19/

S van Stromae

mosaert
De ster van Stromae bleef ook in 2014 stijgen. De muzikant reeg de hits aan elkaar, stond als ultieme headliner op Rock Werchter en veroverde een plekje op de soundtrack van het derde luik van,de 'Hunger Games'-films. Dit jaar vond Paul Van Haver nog de tijd om twee collecties voor het pop-up label Mosaert uit zijn kleurrijke mouw te schudden. Formidable!

IN BEELD: De Mosaert-collectie van Stromae

Stromae lanceert tweede Mosaert-collectie

S van Sneakers

Want het sportieve schoeisel zagen we in 2014 regelmatig terug op de catwalk. Zelfs in combinatie met peperdure, couture trouwjurken.

De battle van de couturesneakers

20/

T van Tom Ford

TomFordgetrouwd

De Amerikaanse modeontwerper Tom Ford stapte na een relatie van 27 jaar in het huwelijksbootje met partner Richard Buckley.

21/

U van Upton

011
Model en actrice Kate Upton is het meest gegoogelde model van het jaar en verslaat Cara Delevigne, Gisele Bundchen, Miranda Kerr en Kendall Jenner. Hoewel Cara en Kendall de meeste volgers hebben op sociale media, prijkt Upton bovenaan in de zoekresultaten. Misschien hebben de gehackte naaktfoto's die op het internet ronddrijven daar iets mee te maken?

LEES OOK: Bobbi Brown kiest voor Kate Upton

22/

V van Veerle Baetens

veerle2
Weken voor de uitreiking van Oscars was iedereen in de ban van Veerles jurk. Wat en vooral wie zou ze dragen op de rode loper in Los Angeles? Zoals verwacht koos Veerle voor een creatie van een (semi) Belgische designer en beleefde ze haar once in a lifetime rode lopermoment in een jurk van Haider Ackermann. De commentaren van de fashion police achteraf waren niet min en de look van Veerle belandde op verschillende 'worst dressed'-lijstjes. Fashion faux pas of niet, wij bedekken Veerle ietwat ongelukkige modekeuze met de mantel der liefde.

Veerle Baetens in Haider Ackermann op de Oscar uitreiking

23/

W van West

WestVoguecover
Een paar maanden voor Kim Kardashian officieel Kim Kardashian-West werd (tijdens een over-the-top huwelijksweekend in Paris én Firenze), schopte het popcultuuricoon het tot covergirl van de Amerikaanse Vogue. En daar was niet iedereen even blij mee (viel er zelfs geen spoor van jaloezie bij Kendall Jenner te bespeuren?) Anna Wintour kwam onder vuur te liggen en sommige kwatongen beweerden dat het einde van de Vogue-hoofdredactrice in zicht was.

Weg met Anna Wintour

24/

X van X-rated

rihanna_cfda_a_p

Rihanna is tegenwoordig niet te bespeuren in de hitlijsten, maar ze blijft wel media-aandacht krijgen. In juni haalde Rihanna haar CFDA Award voor Stijlicoon van het jaar op in een doorschijnende, met kristallen overladen, visnetjurk. Geen straffe stoot voor iemand die graag pronkt met haar lichaam. Het is eens iets anders dan zonder slip op de rode loper te verschijnen. (CH)

25/

Y van Yumi

2014 Victoria's Secret Fashion Show - Show
Belgisch model Yumi Lambert doet het al enkele seizoenen goed in de modewereld. Ze was het gezicht van Chanel, sierde de cover van ELLE en schopte het eind voor jaar tot Victoria's Secret model.

LEES OOK: Yumi Lambert voor Victoria's Secret

26/

Z van zwanger

Blake Lively 3

Er zijn weer heel wat celebrity baby's onderweg. In 2014 raakte bekend dat onder meer Jessica Biel, Blake Lively, Keira Knightley en Kate Middelton binnenkort een kersverse baby mogen verwelkomen. Blake Lively schopte het (al dan niet gewild tot) tot stijlicoon voor zwangere collega's en was mooi on trend door haar zwangerschap op een originele manier aan te kondigen.

Blake Lively maakt zwangerschap bekend

10 elegante looks voor zwangere vrouwen

TOP 10 beroemde aankondigingen.