Hoe verzorg je gebarsten lippen?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Admin
Hoe verzorg je gebarsten lippen?

Koning Winter is in het land en dat zal je huid gevoeld hebben. Eerste slachtoffer bij vriestemperaturen: je mond! Gebarsten lippen zijn één van de meest vervelende winterkwaaltjes, maar gelukkig ook snel te verhelpen en voorkomen. Ontdek hier onze beste tips: 

Eerst en vooral: waarom barsten je lippen eigenlijk? 

In tegenstelling tot de rest van je huid hebben lippen geen klieren die olie afscheiden en maken ze ook geen melanine aan. Dit betekent dat ze zichzelf niet kunnen beschermen tegen zonlicht, noch hun natuurlijke zachtheid of hydratatie weten te behouden. Je moet dus extra alert zijn bij weersveranderingen, gure wind, teveel zon, roken, kauwgom (!), een gebrek aan vitamines, bepaalde lippenstiften, pikant eten, bepaalde medicijnen etc. Kortom: een waslijst aan gevaren voor je pretty lips Hoog tijd om te weten hoe je die het best bestrijdt... 

1/

Hoe je lippen verzorgen? 

lipstick droge lippen vaseline scrub tips
Gommage voor de lippen 'baiser soufflé' - Lush

Stap 1: scrubben

Het is aangeraden je lippen één keer per dag te scrubben in periodes van extreme koude. Dit doe je gewoon met je eigen tandenborstel: even bevochtigen en cirkelvormige bewegingen over de lippen maken.
Niets voor jou? Maak dan je eigen balsem in minder dan 30 seconden: Meng een eetlepel honing met een eetlepel suiker. Breng het mengsel met cirkelvormige bewegingen aan op je lippen. Spoel af met lauw water. En weg zijn die velletjes, hallo ultra-zachte lippen!

2/

lipstick droge lippen vaseline scrub tips

Stap 2: hydrateren

Het scrubben droogt je lippen uit, daarom mag je nadien zeker niet vergeten om je ze te hydraten. Enkele tips:

 • Zorg dat je altijd een lippenbalsem in je handtas hebt! Je lippen kunnen om de drie uur een laagje balsem gebruiken. Geef de voorkeur aan verzorgingen met natuurlijke oliën met verzachtende bestanddelen. Vermijd producten die fenol of kamfer bevatten, aangezien die je huid juist gaan uitdrogen.
 • Het is belangrijk dat je huid niet uitdroogt, probeer daarom zes tot acht glazen water per dag te drinken.
 • Ook je voeding speelt een rol. Geef de voorkeur aan voeding rijk die rijk is aan vitamine A -zoals wortelen, tomaten, groene bladgroenten, volle granen, ... Ook vitamine E is belangrijk. Je kan een vitamine E-tablet verbrijzelen en aanbrengen op je lippen.
 • Binnenshuis kan de lucht ook net iets te droog zijn voor je lippen. Ter oplossing kan je een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatsen

3/

lipstick droge lippen vaseline scrub tips

Stap 3: de avondroutine. 

 • Vooraleer je je klassieke avondroutine start, kan je eerst schijfjes komkommer op de lippen plaatsen. Laat ze enkele minuten liggen en je lippen zijn al heel wat zachter.
 • Breng een laagje vaseline aan net voor je gaat slapen. De vaseline houdt de verdamping tegen waardoor je lippen minder snel droog worden. (Ontdek hier trouwens alle andere beauty tricks die je met vaseline kan uitvoeren!)
 • Als vaseline je niet bevalt, kan je kiezen voor oliën met noten of andere plantaardige varianten. Amandelolie, kokosolie, karitéboter en cacaoboter zijn allemaal natuurlijke vochtinbrengers. Ook honing is een must-have.
 • Aloë vera helpt ook om je lippen te hydraten en te genezen. Het vervaagt sporen van veroudering en verzacht ze. Breng een rijke laag aan van het product en laat de hele nacht inwerken. (Aloe Vera is trouwens ook een uitstekend product voor je lokken en de rest van je huid.)

4/

lipstick droge lippen vaseline scrub tips

4. Typische fouten. 

 • Dé fout die we allemaal maken? Onze lippen bevochtigen. Een kleine tip: koop geen lippenbalsems meer met een fruitsmaakje, als je niet de hele tijd aan je lippen wil likken.
 • Las af en toe een pauze in voor je lippenstift. Je lipstick verhindert je lippen immers te ademen.
 • Vermijd zure etenswaren of heel pikant eten. Ze betekenen ook een aanval op je lippen.
 • Sigaretten drogen je lippen uit en laten ze verkleuren. Hoog tijd om te minderen met roken of misschien zelfs te stoppen.
 • Pruts kleine velletjes niet eigenhandig van je lippen. Het zorgt voor tal van kleine wondjes, die onder invloed van de koude gaan ontsteken en heel moeilijk genezen.