6 redenen om Aloë Vera in huis te halen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
6 redenen om Aloë Vera in huis te halen

Aan Aloë Vera worden al eeuwenlang geneeskrachtige krachten toegeschreven. Het aantal verzorgingsproducten en voedingssupplementen op basis ervan is dan ook nauwelijks bij te houden. Maar wat is er eigenlijk zo speciaal aan deze 'wonderplant'? 

Er zijn meer dan 200 soorten, maar de meest bekende in ongetwijfeld de Aloë Barbadensis, die in de volksmond Aloë Vera ("echte aloë") wordt genoemd. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en wordt als de meest krachtige soort beschouwd.

Wat zijn de voordelen en wat kan je er mee doen?

1/

#1: Huidirritaties

De gel van Aloë Vera is helpt bij de verzorging van zowel een normale huid als voor de behandeling van droge, gekloven of gevoelige huid en acne. De gel bevordert de vernieuwing van huidcellen, de afvoer van dode huidcellen en het voedt de huid. Daarnaast werkt de gel ontsmettend en heeft het een positieve invloed op kleine huidwondjes en/of ontstekingen.

#2: Brandwonden en lichte zonnebrand

De verse aloëgel kan rechtstreeks gebruikt worden op milde tot middelmatige brandwonden, ongeacht de oorzaak van de verbranding (zon, heet water, elektriciteit,...) De gel verfrist en verzacht de pijn van de wonde.

Het positieve effect van de gel kan verschillen van persoon tot persoon en hangt af van de graad van verbranding.

aloe_vera-680x380

#3: Psoriasis

Uit een studie blijkt dat vijf procent extract van Aloë Vera in een huidcrème een positief effect heeft op de behandeling van psoriasis. De aloëgel zal de psoriasis niet genezen, maar kan de aandoening wel verbeteren.

#4: Wonden

Het sap van de Aloë Vera wordt al sinds de oudheid gebruikt voor de verzorging van wonden. Het draagt bij tot een snellere wondheling en voorkomt littekenvorming.

aloë vera litteken
Aloë Vera voorkomt littekenvorming

#5: Roos en haaruitval 

Je vindt in de winkel heel wat shampoos en haarconditioners op basis van Aloë Vera. Het kan worden gebruikt bij de verzorging van je hoofdhuid en bij de behandeling van roos of haaruitval.

#6: Constipatie

Wanneer je de bladeren opensnijdt, komt net onder de schil een bitter, geel sap vrij. Dat noemen we de aloëhars of aloïne. De aloïne van Aloë Vera wordt al generaties lang gebruikt als krachtig, oraal laxeermiddel. Het bevat een krachtige stof (antrachinonen) die bij verkeerd gebruik de normale darmwerking kan verstoren en krampen of diarree kan veroorzaken. De slijmachtige substantie of aloëgel is veel milder en veiliger om als laxeermiddel te gebruiken.

LEES OOK: Daarom moet je dringend planten in huis halen 

(Sarah Van Damme)