Daarom moet je dringend planten in huis halen

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE België
Daarom moet je dringend planten in huis halen

Ze geven fleurige touch aan je interieur, tot daaraan toe. Maar wist je dat planten ook een heilzame werking kunnen hebben? Haast je naar het tuincentrum en ontdek hier de tien voordelen van groen in huis.

1. Betere luchtkwaliteit

Een gezonde lucht binnenshuis is belangrijk. Studies wezen aan dat de lucht binnenshuis zo'n twaalf keer meer vervuild kan zijn dan buitenshuis, en dit door de chemische stofdeeltjes die aanwezig zijn in schilderijen, meubels, kledij en bouwmaterialen. Planten kunnen hiervoor een oplossing bieden: ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Op die manier verminderen ze onder andere de concentratie koolstofdioxide en andere verontreinigende stoffen terwijl ze de luchtvochtigheid verhogen. Bovendien hebben sommige planten, zoals Gerbera's, ook een goede invloed op je slaap doordat ze 's nachts zuurstof afgeven.

Richtlijn? Eén plant voor elke 10 meter in huis zou volstaan voor een optimale luchtkwaliteit.

yi9r07l2o2b38p2z

2. Betere akoestiek

Planten en hun bladeren kunnen achtergrondgeluiden absorberen, wat zorgt voor een betere akoestiek en dus een aangenamere sfeer. Vooral in een kantoorruimte of studeerkamer zijn ze onmisbaar.

1/

3. Mentale gezondheid 

Planten zouden ook helpen om depressies tegen te gaan en zorgen voor een beter humeur en een gevoel van gelukzaligheid. Voor mensen die bijvoorbeeld op een appartement wonen en geen huisdieren mogen houden, kunnen planten een alternatief bieden. Zorg dragen van een levend organisme zou namelijk de kans op depressies en eenzaamheid verminderen.

outstanding-bub-and-bean-living-creatively-welcome-to-my-dream-kitchen-with-regard-to-kitchen-window-plants-ordinary

4. Minder stress

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de aanwezigheid van planten stress en angst vermindert. Planten stralen rust uit, waardoor mensen die zich in een 'groene' ruimte bevinden een lagere bloeddruk hebben en zich meer ontspannen en optimistischer voelen.

2/

5. Meer concentratie

Een relaxte sfeer en gezonde lucht zorgen dus voor een betere gemoedstoestand, maar ook voor een betere concentratie en productiviteit. Het is aangetoond dat mensen die werken in een omgeving met planten een beter geheugen hebben en nauwkeuriger werk leveren.

planten

6. Tegen allergieën 

Kinderen in huis? Dan zijn kamerplanten een extra goed idee! Wie van jongs af aan in een omgeving met planten leeft, heeft een verminderde kans op allergieën.

7. Tegen verkoudheid en verstopte neus

Kamerplanten verlagen de kans op een verkoudheid en keelpijn met 30%. Dit is te danken aan het feit dat planten de luchtvochtigheid verhogen en de aanwezigheid van stofdeeltjes in je huis verminderen.

giphy

3/

8. Neutraliseert sigarettenrook

Woon jij samen met een roker? Haal dan een graslelie of lepelplant in huis! Deze planten absorberen de chemische en giftige stoffen uit sigarettenrook en zorgen dus voor een aangenamere leefomgeving voor al jouw huisgenoten.

spathiphyllum-sweet-lauretta-potmaat-19-cm_l
Lepelplant

9. Geneesmiddel

Planten hebben vaak een 'helende' werking. Het sap van Aloë Vera, bijvoorbeeld, helpt uitstekend tegen brandwonden, terwijl goudsbloemen gebruikt kunnen worden voor geïnfecteerde huiswonden en kamille een kalmerend effect heeft op de maag. Daarnaast hebben planten ook een positief effect op het genezingsproces van ziekenhuispatiënten. Onderzoek wees uit dat patiënten met planten in hun kamer beter recupereerden dan patiënten zonder planten in hun kamer, als gevolg van een lagere bloeddruk en verminderde gevoelens van angst, pijn en vermoeidheid.

badkamer plant trend

10. Fleurig huis

Tot slot zijn kamerplanten ook gewoon leuk als decoratie. Een huis waarin bloemen en planten de kamers versieren, straalt veel meer warmte en gezelligheid uit dan een huis waarin geen enkel stukje groen te vinden is. Overdrijf daar uiteraard ook niet in want dan zal je huis er al snel kitscherig en goedkoop uitzien.

interieur planten groen

Lees ook: Pinspiration. Macramé plantenhangers.

Benieuwd wat de 5 it-planten van het moment zijn? Ontdek het hier.

(Stagiaire Laura Vermeire)