Wild van hart
โAnd you will go to Mykonos, with a vision of a gentle coast. And a sun to maybe dissipate, shadows of the mess you made.โย Met het heerlijk verslavende nummer van Fleet Foxes op repeat rijden we van de luchthaven richting Kalafatis, een gemoedelijk kustplaatsje in het zuidoosten van het eiland, zoโn tien kilometer verderop. Het strand staat bekend als een van de schoonste en stilste van Mykonos, en blijkt vooral geliefd bij zeilers, windsurfers en duikers op zoek naar scheepswrakken. Onze uitvalsbasis voor de komende dagen ligt een flink stuk boven zeepeil. The Wild Hotel is genesteld in een amfitheaterachtige klif โ hallo, hoogtevrees! โ met uitzicht over de Egeรฏsche Zee. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het er hier allesbehalve wild aan toe. De 40 smaakvol ingerichte kamers hebben elk hun eigen flair, met ambachtelijke objecten, handgeweven stoffen en natuurlijke materialen in een rustgevend, aards kleurenpalet. Kaal hout, ruwe steen, gevormde klei en witgekalkte pleister roepen beelden op van de traditionele Cycladische stijl. Een tikje ruig en ongepolijst, maar tegelijkertijd een lust voor het getrainde oog.

ยฉ Salva Lopez
De ontspannen sfeer is al even voelbaar in de rest van het hotel, waar je van de receptie tot het terras met een boek kunt neerploffen op bohemien zitkussens. Een bewuste keuze van de twee broers Varveris, de creatieve krachten achter het concept en ontwerp van The Wild. Als kind brachten Alex en Philip hun vakanties steevast door op Mykonos, en ook later liet de charme van het eiland hen niet los. The Wild werd een gezamenlijk project waar ze hun liefde voor design, kwaliteit en gastvrijheid botvieren. โWat is luxe?โ vragen we Alex op een avond bij Taverna, een van de twee restaurants ter plaatse. โComfortabel zijn, het gevoel dat er voor je wordt gezorgd,โ antwoordt hij terwijl de fried zucchini, gerookte lountza en Graviera-kaas de tafel rondgaan. En dat doen ze hier als geen ander. Zorgen dat je het goed hebt. Met lokale producten verwerkt in verrukkelijke familierecepten, een infinity pool, een outdoor spa รฉn toegang tot de privรฉbaai van het hotel โ naar onze bescheiden mening de mooiste plek op Mykonos. In een ver verleden gingen de meest onverschrokken vissers (ook wel bekend als โthe wild onesโ) er aan wal en verbleven in hutten, compleet uitgeput door de moeilijk navigeerbare wateren. Respect … Wilder dan een zonnige middag op een bamboe strandbed wordt het niet voor ons.
ยฉ Salva Lopez
Prijzen vanaf โฌ 360 per kamer per nacht op basis van een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt.
Rauwkost
Het tweede restaurant van The Wild is een aparte vermelding waard. Bij RAW staan de tafels verspreid over kleine terrassen die in de klif zijn uitgehouwen, wat een air van exclusiviteit geeft. De obers lopen letterlijk op de tippen van hun tenen om je een magische ervaring te bezorgen. Op het menu: veel rauws, zoals zeewiersalade, Peruviaanse ceviche en sushi. Dat de vis hier supervers is, ervaar je eigenhandig: wie wil kan โs ochtends vroeg meevaren met een traditionele vissersboot (โtrataโ) en later de vangst naar wens laten bereiden.
ยฉ Studio Foodimage
Goddelijke geschiedenis
Over boottochtjes gesproken: huur eens een yacht (kapitein inbegrepen) bij het hotel om de zee en de baai van Rinia te verkennen. Je kunt met gemak een hele dag ongestoord dobberen, snorkelen en zonnen, maar wij vonden de culturele stop op het kleine eiland Delos eveneens de moeite waard. De mythische geboorteplaats van Apollo en Artemis was in de eeuwen voor Christus het handelscentrum van de wereld, opgebouwd uit religieuze tempels, banken, theaters en majestueuze villaโs. Vandaag is de archeologische UNESCO-site รฉรฉn groot openluchtmuseum. Vergaap je aan Dorische zuilen, mozaรฏekvloeren en een rij reusachtige marmeren leeuwen.
Designerparadijs
Huiswaarts keren zonder even te proeven van Mykonos-stad, bij de locals beter bekend als Chora, is een absolute no-go. Wat ooit een doolhof was van smalle steegjes om piraten te weren, is tegenwoordig vooral een trekpleister voor the rich and famous. Waar anders vind je zoveel grote luxehuizen โ Louis Vuitton, Dior, Gucci, Chanel, Tom Ford, Christopher Kane, Emilio Pucci โฆ โ samengeperst onder de kerktoren? Wij slenterden over de geplaveide straten met witgekalkte huizen en paarse bloemen, gingen schoenen passen bij Cult Gaia en freddo espresso drinken aan de kade van Little Venice, een aaneenschakeling van kleurrijke terrasjes.
Papa oรน t’es?
Nieuw op Mykonos en nu al niet te missen: Papaioannou, een authentiek visrestaurant op het strand van Agios Stefanos, in het noordoosten van het eiland. Het interieur is gezellig, de bediening charmant en de visspecialiteiten van chef George Papaioannou verrukkelijk. De man is trouwens niet aan zijn proefstuk toe: dertig jaar geleden opende hij zijn eerste vestiging in Athene, inmiddels een favoriet bij lokale foodies. Zit Papaioannou Mykonos vol? Laat je dan de weg wijzen naar Kikiโs Tavern op het strand van Agios Sostis, wat verderop noordwaarts.