De grootste (en meest romantische) trend van het moment? Rozen

Geüpdatet op 22 februari 2024 door Lore Ginneberge
De grootste (en meest romantische) trend van het moment? Rozen Alice & Olivia SS24 - Launchmetrics Spotlight

Als er één modetrend is die het voorjaar van 2024 domineert, dan is het de roos in al haar vormen. Miranda Priestly deed dan wel spottend over bloemenprints in de lente, de koningin der bloemen bewijst dit seizoen dat ze veelzijdiger is dan ooit.

De rozenrevival hebben we onder andere te danken aan Pierpaolo Piccioli voor Valentino. Niet alleen wist het modehuis de aandacht te trekken met Rihanna, volledig omhuld in een wit rozenboeket op het Met Gala van 2023, maar ook met sterren zoals Zendaya in prachtige rozenjurken. En dan was er nog de virale Valentino-minirok met opgesmukte rozen die geweldig scoort op sciale media. De toon was gezet.

 

Elk groot modehuis heeft dan wel zijn karakteriserende bloem (Chanel en camelia's, Loewe en anthuriums, en Schiaparelli en lelies), maar de consensus is duidelijk; de roos regeert de mode van 2024. Dit seizoen zien we hoe ontwerpers de roos in al haar facetten omarmen. Bij Balmain was het een rozen-extravaganza, met geen enkel silhouet dat zonder verscheen. Olivier Rousteing, de ontwerper achter het merk, verkende het veelzijdige karakter van de bloem: van rood geprint op broeken tot sculpturaal opgesmukt op vestjes en minirokken. Simone Rocha verkende de duistere, mysterieuze kant van de roos, met boeketten verborgen in doorschijnende jurken, terwijl David Koma de roos in haar volledigheid vierde, compleet met stelen en blaadjes, en een collectie presenteerde die zowel party-ready gifgroene bloemen als sexy zilveren cut-outs bevatte.

 

De veelzijdigheid van de roos in de mode wordt verder benadrukt in haar vermogen om zowel de coquette-esthetiek als de femme fatale 'mob wife' stijl te belichamen, de twee grootste trends van het moment.

 

In het ene kamp tonen huizen als Rodarte, Carolina Herrera en Sandy Liang de meisjesachtige, romantische kant van de roos. Als tegenhangers zijn er Dolce & Gabbana, Paloma Spain en Grace ling die de meest sexy kant van de bloem omarmen.

 

Rozen in de mode is niets nieuws. Van de weelderige tuinen van Versailles, waar rozen de elite kleedden, tot de punkbeweging waar ze symbool stonden voor rebelse liefde. De bloem stond centraal in vele iconische catwalkmomenten, denk aan de Alexander McQueen-jurk die het lentedefilé van 2007 afsloot, gemaakt van honderden echte bloemen die langzaamaan naar beneden dwarrelden. Ook in de collecties van Dolce & Gabbana en Dries Van Noten heeft de bloem haar vaste plaats.

Of ze nu gebruikt wordt om een gevoel van girly romantiek of verleiding te evoceren, de roos blijft een constante inspiratiebron voor ontwerpers die de complexiteit van vrouwelijkheid willen verkennen.

Shop onze selectie

1
Reformation
Gebreide top
SHOP HIER
2
Valentino
mini-jurk met rozen
SHOP HIER
3
Acne Studios
Korte versierde jurk
SHOP HIER
Maxi jurk met rozenprint
4
Motel
Maxi jurk met rozenprint
SHOP HIER
5
Monki
rozencorsage
SHOP HIER
6
Stine Goya
Promise jurk met bloemen
SHOP HIER
7
Burberry
Rode lederen clutch
SHOP HIER
8
Sandy Liang
rode jurk met rozen
SHOP HIER
Bruin hemd
9
Next
Bruin hemd
SHOP HIER
Zwarte mini rok
10
Prada
Zwarte mini rok
SHOP HIER
Lange bloemenjurk
11
& Other Stories
Lange bloemenjurk
SHOP HIER
roze top
12
Abercrombie & Fitch
roze top
SHOP HIER
13
NA-KD
Tube top in jeansstof
SHOP HIER