Cotswolds: de leukste tips voor een mini-vakantie

Geüpdatet op 12 februari 2024 door Lisa Aelvoet
Cotswolds: de leukste tips voor een mini-vakantie Cowley Manor

Op zo'n twee uur rijden van Londen liggen de groene glooiende heuvels van de mooiste streek van Engeland. In de Cotswolds lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het zijn niet de steden maar wel de allerkleinste dorpjes die de show stelen.

Maar naar de Cotswolds trek je voornamelijk om de prachtige natuur te bewonderen en helemaal tot rust te komen. Naast prachtige hotels in indrukwekkende landgoeden of zogenaamde 'manors' kan je er heerlijk eten in de talloze pubs en lekker ontspannen in een van de vele wellnessetablissementen óf net de avontuurlijke kant opgaan met een potje kleiduifschieten of paardrijtocht. Dankzij deze tips boek jij een onvergetelijk verblijf.

Broadway

Broadway vormt de perfecte uitvalsbasis voor je verblijf in de Cotswolds. Het dorp dankt zijn naam aan de brede, met bomen omzoomde straat, die het dorp domineert. Hier, in het centrum van het dorp, wisselen de leuke zaakjes elkaar af, waaronder de Broadway Deli. Het letterlijke hoogtepunt van je bezoek aan Broadway moet echter wel de Broadway Tower zijn, die gelegen op een steile heuvel, prachtige vergezichten biedt op de omringende county's.

Op slechts een boogscheut van het bruisende Broadway ligt, omgeven door bossen en schapenweiden, het statische Buckland Manor. Dit klassieke viersterrenhotel, genesteld in een typisch Engels landhuis uit de 13de eeuw, telt vijftien luxueuze slaapkamers met een prachtig zicht op de omringende tuinen, waar je met wat geluk een hert ziet ronddartelen. Bij je verblijf hoort een lekker - indien gewenst traditioneel - ontbijt in het restaurant van het hotel, waar je bovendien ook kan lunchen, dineren of van afternoon tea kan genieten. Gezelligheid troef bij Buckland Manor waar je in de lounge bij een knapperend haardvuur de krant kan lezen of de omgeving kan verkennen in een paar laarzen die je aan de receptie leent.

Cheltenham

De stad Cheltenham staat enerzijds bekend om zijn paardenrennen en anderzijds om zijn rijk aanbod aan wellnesscentra. Eén daarvan is gelegen in het prachtige Cowley Manor. Dit boetiekhotel werd onlangs opgekocht en volledig gerenoveerd door de Experimental Group. Het sprookjesachtige interieur vol dambordpatronen, kleur en verborgen deuren, verwijst naar het literaire verleden van het hotel. De legende vertelt immers dat vaste gast Lewis Carroll op het domein een wit konijn in een gat zag verdwijnen en zo geïnspireerd raakte om zijn iconisch boek 'Alice in Wonderland' te schrijven. Het hotel telt 36 fantastisch gedecoreerde, ruime suites en huist bovendien een geweldig restaurant en dito cocktailbar. Aan het roer staat de gevierde Britse chef-kok Jackson Boxer. Smul er van de frisse tonijntartaar, verse taglioni met kreeft, geroosterde Cotswold kip met truffel. Sluit af met versgebakken madeleines of een plankje lokale kazen en trek voldaan naar je hotelkamer of naar de zogenaamde play room voor een potje pool of darts.

Stow-on-the-Wold

Hoewel je niet om Stratford-upon-Avon heen kan, als thuishaven van Shakespeare, geef je beter de voorkeur aan een uitje naar het minder toeristische Stow-on-the-Wold. Hier vind je namelijk het échte Cotswolds-gevoel. Lees: locals die in hun rubberlaarzen naar de pub trekken na een wandeling met de hond. Zo dateert het lokale 'Porch House' uit 947 v.C. waarmee het zich de oudste pub van Engeland mag noemen!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Porch House (@porch_house)

Tip: Vlak bij Stow-on-the-Wold kan je bij ex-kampioen Bryan Parker een introductie kleiduifschieten volgen. In zo'n uur tijd leer je op een prachtige weide de ins en outs van de sport en schiet je dankzij Bryan's handige tips gegarandeerd raak! Surf voor meer informatie naar cotswoldvalleyclayshooting.co.uk of contacteer Bryan via WhatsApp op het nummer +44 (0)7747 106727.

Burford

Burford werd in 2009 door Forbes uitgeroepen tot de zesde beste plek om te wonen ter wereld. Het stadje is nauwelijks veranderd sinds de Georgiaanse tijd en verwierf haar rijkdom voornamelijk door wol en steenhouwerij. Zo werd de lokale goudgele Cotswoldsteen onder andere gebruikt bij de bouw van Blenheim Palace, St. Paul's Cathedral en enkele van de universiteitsgebouwen in Oxford.

Niet ver van het pittoreske Burford ligt het magnifieke Thyme, een landgoed waarin zowel een kookschool als boetiekhotel, restaurant én spa huist. Bij 'Ox Barn', het bijbehorende restaurant met Italiaans geïnspireerde gerechten, eet je lekker vers en lokaal. Op het menu staan gerechten als panzanella van wintertomaten, ragu met polenta, gratin van shorseneren en taleggio. Je zit er niet alleen gezellig in de gerenoveerde ossenstal maar wordt er ook met een glimlach bediend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Thyme (@thyme.england)

Tip: De gerenommeerde 'Meadow Spa' biedt een waaier aan behandelingen met producten van Aurelia London óf Bertioli, het beautymerk ontwikkeld door de familie achter Thyme. Zo combineert de Bertioli Experience de botanische producten met ademwerk en massagetechnieken: je keert herboren weer naar huis.

Winchcombe

Het schilderachtige Winchcombe herbergt het schitterende Sudeley Castle. Plan een bezoek in aan het kasteel en de prachtige tuinen of waag je aan een wandeling langs de 'public footpaths' die je dwars doorheen weiden en bossen naar de mooiste groene plekjes van de Cotswolds brengen.