Heeft rijstwater echt voordelen voor je huid?

Geüpdatet op 26 januari 2024 door Lisa Aelvoet
Heeft rijstwater echt voordelen voor je huid? Launchmetrics Spotlight

Als je TikTok mag geloven vormt rijstwater dé sleutel tot een gladde en stralende 'glass skin'. Het mag nu dan wel trending zijn, rijstwater maakt al eeuwenlang een essentieel onderdeel uit van de Aziatische huidverzorging - en niet voor niets.

Rijstwater is niets meer en niets minder dan water verrijkt door het weken van rijstkorrels. Dermatoloog Howard Sobel, MD vertelt Byrdie: "De hoge concentratie zetmeel, vitamines en antioxidante eigenschappen kunnen donkere vlekken verhelderen, ontstekingen en puistjes kalmeren en de huid verstevigen." Rijstwater biedt dus heel wat voordelen, of je het nu zelf maakt of vindt in huidverzorgingsproducten zoals toners.

Voordelen van rijstwater voor de huid

  1. Hydratatie: Rijstwater staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen. Het voedt en verzacht de huid en draagt bij aan die gewilde perzikhuid.
  2. Verheldert de huid: Het goedje bevat een hoge concentratie  antioxidanten, helpt pigmentatie verminderen en bevordert een gelijkmatige teint.
  3. Verbeterde huidtextuur: Rijstwater bevat inositol, een koolhydraat dat de elasticiteit van de huid bevordert en de textuur verbetert. 
  4. Anti-aging: Verder zou het de activiteit van elastase afremmen, een enzyme dat leidt tot rimpels.
  5. Ontstekingsremmende eigenschappen: Rijk aan zetmeel en vitamines kan rijstwater tenslotte de geïrriteerde huid kalmeren en verlichting bieden bij droge huid, roodheid en ontstekingen.

Rijstwater is bovendien geschikt voor zowat alle huidtypes, inclusief de gevoelige huid.

Zo gebruik je het

Je gebruikt rijstwater het beste in de vorm van een toner, die je een of tweemaal per dag aanbrengt na het reinigen. Om eventuele uitdroging tegen te gaan, raden dermatologen aan om vervolgens een serum en/of moisturizer aan te brengen. Het maken van je eigen rijstwater is eenvoudig: week een half kopje rijst in twee kopjes water gedurende 30 tot 60 minuten, zeef en gebruik als toner. Als alternatief kun je kiezen voor kant-en-klare huidverzorgingsproducten.

thank-you-farmer-rijstwater-toner
Rice Pure Essential Toner, Thank You Farmer, €27,12

Shop hier

rijstwater-cleansing-foam-the-face-shop
Rice Water Bright Cleansing Foam, The Face Shop, €15,99

Shop hier

COSRX-rijstwater-spa-mask
Ultimate Nourishing Rice Overnight Spa Mask, COSRX, €27

Shop hier