Op safari? Dankzij deze tips boek je het perfecte verblijf

Gepubliceerd op 6 januari 2024 door Lisa Aelvoet
Op safari? Dankzij deze tips boek je het perfecte verblijf Unsplash

Een safari biedt een onvergetelijke ervaring, waar luxe en wildernis samenkomen. Maar hoe vind je het perfecte verblijf dat aansluit bij jouw verwachtingen en dromen? Wij verzamelden handige tips & tricks om de ideale safari te boeken zodat je het onderste uit de kan haalt.

Bij het boeken van jouw safari speelt je verblijf een belangrijke rol, waarbij je kan kiezen tussen verblijven binnen nationale parken, private concessies, en accommodaties buiten deze gebieden.

  1. Kies je voor een tentenkamp of lodge gelegen in een nationaal park, dan bevind je je midden in de actie. Wel ben je in dit geval gebonden aan striktere regels van het park.
  2. Private concessies, die zich vaak binnen of in de buurt van nationale parken bevinden maar privé beheerd worden, bieden een exclusievere ervaring met minder toeristen. Ze hebben meer flexibiliteit in activiteiten, zoals nachtelijke game drives of wandelsafari's, die in nationale parken niet altijd toegestaan zijn. Wel zijn deze vaak duurder, maar heb je een hogere kans op wildwaarnemingen door de minder drukke omgeving.
  3. Tenslotte zijn accommodaties buiten de parken over het algemeen betaalbaarder en bieden ze meer flexibiliteit. Echter heb je mogelijk meer reistijd nodig om de beste wildobservatiegebieden binnen de parken te bereiken en krijg je misschien iets minder het échte safari-gevoel mee.

Elk type verblijf heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te overwegen wat voor soort ervaring je zoekt, welk budget je hieraan wil uitgeven bij het maken van je keuze. Doe voldoende vooronderzoek. Lees beoordelingen van eerdere gasten en zoek aanbevelingen van vertrouwde bronnen. Persoonlijke ervaringen kunnen inzicht geven in de kwaliteit van de service, ontmoetingen met dieren in het wild, en algemene tevredenheid. Dit kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

zannier-hotels-safari
Zannier hotels

Wat betreft de soorten accommodaties, variëren de opties van luxe lodges tot tentenkampen. Luxe lodges, vaak gelegen binnen of nabij parken, bieden uitgebreide voorzieningen zoals zwembaden, spa's en gastronomische restaurants, met ervaringen die meestal bestaan uit game drives in voertuigen en soms nachtsafari's of vogelspottochten. Tentenkampen, variërend van basic tot zeer luxueus, bieden een authentieke 'in the bush'-ervaring, met een mix van game drives en, in sommige gevallen, begeleide wandelsafari's voor een intiemere ervaring met de natuur.

Safari op maat

De keuze tussen game drives en wandelsafari's hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Game drives zijn ideaal voor het zien van veel dieren over grotere gebieden en zijn comfortabel en toegankelijk. Ze kunnen toegang bieden tot afgelegen gebieden, maar soms zijn bepaalde plekken niet bereikbaar met voertuigen. Wandelsafari's daarentegen zijn perfect voor natuurliefhebbers die een diepere verbinding met de natuur zoeken en bieden gedetailleerd inzicht in de ecosystemen. Ze zijn echter minder geschikt voor het zien van grote aantallen of grote dieren. Wil je de full experience, dan kies je dus beter een combinatie van beiden.

zannier-hotels-safari-2
Zannier Hotels

Geleide vs. zelfrijdsafari’s

Geleide safari's, vaak aangeboden door lodges, worden geleid door professionele gidsen met diepgaande kennis van het gebied, de dieren in het wild, en lokale culturen, wat een verrijkende toevoeging aan je safari-ervaring biedt. Deze safari's, variërend van game drives in open voertuigen tot wandelsafari's, bieden een veilige en intieme manier om de natuur te verkennen. Ze zijn meestal duurder vanwege de gidsenexpertise, maar bieden een diepgaande ervaring, vooral in afgelegen gebieden zoals de Okavango Delta.

Anderzijds vormen zelfrijdsafari's een avontuur voor wie onafhankelijk wil verkennen. Deze optie is kosteneffectiever en biedt flexibiliteit om je eigen route te bepalen. Zelfrijdsafari's laten je toe verschillende safari-ervaringen te combineren, en zijn vooral populair in parken zoals Etosha en Kruger, bekend om hun uitstekende infrastructuur. Uiteindelijk hangt de keuze tussen een geleide of zelfrijdsafari af van je voorkeuren voor expertise en structuur tegenover vrijheid en flexibiliteit, waarbij beide opties unieke voordelen bieden voor een onvergetelijke safari-ervaring.

Locatie, locatie, locatie

Tenslotte hangt veel af van de locatie waar je naartoe besluit te gaan. Indien je dit nog niet hebt beslist, vind je hieronder enkele opties:

Serengeti, Tanzania

  • Bekend om de 'Grote Migratie' waarbij miljoenen wildebeesten en zebra's door de vlaktes trekken.
  • Verwacht je aan klassieke savanne-landschappen.

Maasai Mara, Kenia

  • Bekend als onderdeel van de route van de 'Grote Migratie', rijk aan leeuwen, cheeta's en luipaarden.
  • Ideaal voor gamedrives en culturele ervaringen met de Maasai-stammen.

Okavango Delta, Botswana

  • Bekend omwille van een uniek waterrijk ecosysteem dat talrijke dieren aantrekt, vooral in het droge seizoen.
  • Ideaal voor mokoro (kano) safari's en vogelspotten.

Kruger National Park, Zuid-Afrika

  • Bekend dankzij de toegankelijkheid en diversiteit aan wilde dieren, inclusief de Big Five.
  • Ideaal voor zelf-rijdende safari's en luxe privé-lodges.

Etosha National Park, Namibië

  • Bekend om de grote zoutpan die dient als een droog seizoen toevluchtsoord voor wilde dieren.
  • Ideaal voor het spotten van bedreigde soorten zoals de zwarte neushoorn.

Ngorongoro Crater, Tanzania

  • Bekend om een uitgestorven vulkaankrater die nu een rijke habitat voor wild vormt.
  • Ideaal vanwege de hoge concentratie van wild, inclusief zeldzame zwarte neushoorns.

Zambezi Valley, Zimbabwe

  • Bekend om de prachtige landschappen langs de Zambezi-rivier en dichtbij Victoria Falls.
  • Ideaal voor riviercruises, vissen en wandelsafari's.