Colégio Charm House: het aardigste adres van de Algarve

Geüpdatet op 4 december 2023 door Jolien Vanhoof
Colégio Charm House: het aardigste adres van de Algarve © Rui Vaz Franco

Lekkere wijn, heerlijk eten en wat stille luxe zijn dé ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Voeg daar nog de Portugese zon en pakweg honderd heilige kruisjes aan toe en je belandt bij Colégio Charm House in Tavira, het aardigste adres van de Oost-Algarve.

“De inwoners van Tavira zijn erg afstandelijk,” waarschuwt de taxichauffeur ons (hij komt zelf uit Faro, de hoofdstad van de Algarve). “Als je tijdens het avondeten bij hen aanbelt, ruimen ze snel alles af zodat ze niet hoeven te delen.” Slik. Dat belooft. We zijn op weg van de luchthaven naar Colégio Charm House, het boetiekhotel van José Carlos Gonçalves en zijn vrouw Cristina Guevara. Ze openden het in de zomer van 2021, maar het pand dateert uit de 18de eeuw, toen de kok van de Portugese koning er zijn eigen bescheiden paleis liet bouwen. Veel later deed het dienst als een katholiek college voor boys only; vandaag is iedereen er welkom. Écht welkom. José en Cristina hebben zo hun eigen charmeoffensief. Ze mengen zich onder het personeel, delen versgebakken broodjes uit bij het ontbijt en slaan een praatje bij elke tafel. Niks geforceerd, gewoon vriendelijk. “We doen er alles aan om onze gasten de vakantie van hun leven te geven,” zegt José. “Voor ons is iedereen een vip.” Niet alleen Keanu Reeves dus, van wie op TikTok een video circuleert waarin hij het gastenboek van Colégio Charm House signeert.

hotel, boetiekhotel, Portugal, Algarve, Tavira, Keanu Reeves

In naam van de hartelijkheid

De charme van de uitbaters is al even voelbaar in de 20 kamers en suites, die Cristina met veel smaak wist in te richten. Van modern met strakke, witte muren en meubels van geüpcycled sloophout tot traditioneel en etnisch, zoals onze kamer die gedecoreerd is met kleurrijke kralenkettingen en een indianenkroon boven het bed. We komen ogen tekort, zeker als we ons eens voornemen om alle heilige kruisjes in het hotel te tellen. Het is een ding in Tavira, waar op amper 607 vierkante kilometer maar liefst 37 kerken werden gebouwd. Wij bezoeken de mooiste – de Igreja da Misericórdia – en dopen ons de rest van de vakantie in het gemeenschappelijke zwembad (sommige suites beschikken over een eigen mini pool of jacuzzi). Verder kun je hier massages of yogasessies boeken, of een ferryboot die je in een kwartier van de haven naar het strand van Ilha de Tavira brengt.

Uitzicht vanop de Romeinse brug boven de Rio de Gilão.

Wie ‘s avonds in het restaurant van José en Cristina dineert, eindigt gegarandeerd in de rooftopbar met een porto tonico. Ook Come na Gaveta en O Tonel in het stadscentrum zijn aanraders. Boek vooraf een tafeltje en wandel erheen bij zonsondergang. Pas dan valt het op hoe innemend dit stukje Portugal is, van de pittoreske pleinen tot de straatmuzikanten op de Romeinse brug boven de Rio de Gilão. Zelfs na een week blijf je je verwonderen over de schoonheid van dat alles. En over de gastvrijheid van de lieve Taviranen, want dat zijn ze oprecht. Laat ons dat nog even uitklaren met die ongelovige taxichauffeur …