De leukste adresjes om te eten, slapen en shoppen in de Algarve

Geüpdatet op 4 augustus 2022 door Lisa Aelvoet
De leukste adresjes om te eten, slapen en shoppen in de Algarve

Zon, zee, strand... de Algarve hebben het allemaal en meer. Zuidelijke gastvrijheid, prachtige natuur en heerlijke wijn kenmerken de populaire Portugese regio. Wij verzamelden de leukste adresjes voor een onvergetelijk verblijf.

Op een kleine drie uur vliegen van België ligt de ultieme budgetvriendelijke bestemming voor zonzoekers. De Algarve telt maar liefst 150 stranden en minstens evenveel charmante vissersdorpjes geplaveid met kleurrijke mozaïektegels.

Olhão

Voor verse vis moet je in Olhão zijn. In dit stadje met Moorse invloeden - die je vooral terugziet in de platte daken - wordt op zaterdagochtend een niet-te-missen versmarkt gehouden. Dwaal er door de vele pittoreske smalle steegjes of neem een watertaxi naar de bounty stranden.

Casa Ceu

Het kleinschalige boetiekhotel 'Casa Ceu' telt vier smaakvol ingerichte gastenkamers. Op de prachtige rooftop waan je je in Marakkech en kan je een spectaculaire zonsondergang aanschouwen. In de kleine boetiek van Casa Ceu shop je handgemaakte keramiek en unieke decoratieobjecten. Koken is de passie van uitbaatser Lara. Je proeft er dan ook van heerlijke gezonde gerechten bereid met verse groenten en fruit van de plaatselijke markt. Wil je ook na je verblijf kunnen blijven genieten van de keuken van 'Casa Ceu', dan kan je het kookboek mee naar huis nemen waarin Lara haar favoriete recepten en keukengeheimen deelt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casa Céu (@casaceuolhao)

Leg je verblijf bij 'Casa Ceu' hier vast.

Chá Chá Chá

Lekker eten doe je in Olhão bij 'Chá Chá Chá'. Het menu verandert er dagelijks maar bevat steeds verse visgerechten. Je ontdekt er de authentieke, no-nonsense Portugese keuken.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chá Chá Chá (@chachacha.olhao)

Reserveer hier je tafel bij Chá Chá Chá.

Farmhouse of the Palms

Op een boogscheut van Olhão ligt hoog op een glooiende heuvel de boetiek-B&B 'Farmhouse of the Palms'. Het sympathieke - en bovendien Vlaamse - koppel Frank & Véronique renoveerden een oud landgoed tot een hedendaagse oase van rust. De zeven ruime suites van de B&B beschikken elk over een privéterras met stijlvolle ligzetels en hangmat. Tenslotte kan je bij 'Farmhouse of the Palms' ook heerlijk tafelen. De 76-jarige kokkin Maria tovert typische Algarviaanse gerechten op tafel zoals 'Cataplana', een stoofpotje van vis en groenten dat wordt geserveerd in een speciale gesloten bolle pan.

Plan je bezoek aan 'Farmhouse of the Palms' hier.

Faro

Vanuit Brussel vlieg je rechtstreeks naar Faro, de hoofdstad van de regio. Verwacht je aan een doolhof van smalle straatjes in het historische centrum waar je overblijfselen van de Romeinse stadsmuren kan bewonderen alsook de 'Capela de Ossos', een kapel gemaakt uit beenderen van de voormalige monniken.

3HB Faro

In het hart van Faro ligt het eerste 'Concept'-hotel van de groep '3HB'. Architect Miguel Abreu inspireerde zich op de traditionele cultuur van de Algarve voor het ontwerp van het gebouw. De moderne kamers en suites - met of zonder jacuzzi op het terras - bieden de luxe van een vijfsterrenhotel maar stralen de knusheid uit van een thuis. Op het dak van het hotel kan je vanuit het overloopzwembad het spectaculaire uitzicht over de stad bewonderen en bovendien een glimps van het natuurpark 'Ria Formosa' opvangen. Daarenboven beschikt het hotel over twee restaurants - 'Hábito', gastronomische keuken, gelegen op het dak, en het Italiaans geïnspireerde 'Forno Nero', vlakbij de traditionele winkelstraat van Faro.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hotel 3HB Faro (@3hbfaro)

Boek je verblijf bij 3HB hier.

A do João

Voor een memorabele diner-ervaring neem je vanuit Faro de boot naar het eilandje 'Ilha do Farol'. Dit eiland maakt deel uit van het natuurpark 'Ria Formosa' geroemd om zijn talloze lagunes, zandduinen, eilanden, moerassen en wadden. Bij 'A do João' smul je van verse vis en zeevruchten rechtstreeks uit de Ria.

Reserveer je tafel bij 'A do João' hier.

Tavira

Het oude vissersstadje Tavira staat bekend als de 'octopushoofdstad' van Portugal. Proef er de fameuze 'polvo' in een van de drukke restaurants tegenover de baai en bewonder de kleurrijk betegelde huizen in de visserswijk.

Casa Um

Oftewel het 'Eerste Huis' van de Belgische vrienden Ludovic en Bert. Met hun concept 'The Adresses' verhuren ze unieke, luxueuze vakantieverblijven in de authentieke Algarve, buiten het toeristische pad. De voormalige herdershut - nu witgekalkte kubusvormige villa - 'Casa Um' ligt genesteld in de velden van het landelijke Tavira. Het verblijf met vier slaapkamers is minimalistisch ingericht met een focus op natuurlijke materialen. Verschillende terrassen, een prachtige patio en verwarmd zwembad bieden de nodige verkoeling.

View this post on Instagram

 

A post shared by the Addresses (@the_addresses)

Meer weten? Surf naar theadresses.com.

Vila Real de St. Antiono

Tegen de grens met Spanje ligt een van de best bewaarde geheimen van de Algarve: het kleine historische stadje Vila Real de Santo Antonio.

Grand House

Dit boetiekhotel met koloniale invloeden transporteert je zo naar de roaring twenties. De dertig kamers en suites zijn stuk voor stuk prachtig ingericht en bieden het ultieme comfort. Geniet 's ochtends van een uitgebreid ontbijt met zicht op de zeilboten die de Guadiana-rivier afvaren. Of nip 's avonds van een heerlijk frisse cocktail aan de mahoniehouten bar met de klanken van de vleugelpiano op de achtergrond. Trek met de fietsen van het hotel naar het nabije natuurreservaat om flamingo's te spotten. Ontspan tenslotte aan het zwembad in de bijhorende 'Beach Club' op een boogscheut het hotel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GRAND HOUSE (@grand.house.algarve)

Leg je verblijf bij Grand House hier vast.

Lagos

De mondaine badstad Lagos staat bekend om zijn luxueuze resorts en exclusieve restaurants. Op de met palmbomen omzoomde promenade flaneer je om gezien te worden en is het heerlijk (window) shoppen in de chique boutieks.

Casa Mae

Het negentiende-eeuwse landhuis 'Casa Mae' telt 22 karaktervolle gastenkomers ingericht met vintage Portugese meubels. Is je vibe eerder 'boho chic'? Overnacht dan in een van de 'cabanas' met privéterras, hangmat en buitendouche. Tenslotte kunnen designliefhebbers terecht in de nieuwste aanwinst: de 'Jogo da Bola', een gebouw met eigentijdse architectuur en ruime kamers verdeeld over twee bovenverdiepingen.

View this post on Instagram

 

A post shared by Casa Mae Lagos (@casamae)

Ontdek de wondere wereld van Casa Mae hier.

Black and White Coffee

Bij deze Australisch geïnspireerde hotspot kan je terecht voor kraakverse koffie en een uitgebreid brunchaanbod. Laat je verleiden door een stapel pancakes en krokante kaneelbroodjes of opteer voor een van de gezonde opties zoals een avocadotoast of een slaatje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BLACK AND WHITE (@blackandwhitelagos)

Klik hier voor meer informatie en openingsuren.

Carvoeiro

Denk je aan de Algarve, dan denk je vooral aan de spectaculaire rotsformaties die de goudgele stranden afwisselen langs de kilometerlange kustlijn in het Zuiden van Portugal. Vanuit Carvoeiro vertrekt de 'Seven Hanging Valleys Trail', een van de mooiste wandelingen van de Algarve langs de grillige kust.

Tivoli Carvoeiro Algarve Resort

De ideale uitvalsbasis om de mooiste grotten van de Algarve per boot of te voet te verkennen? Dat is ongetwijfeld het Tivoli Hotel. Dit vijfsterrenresort ligt op de rand van een klif en biedt een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Maar liefst 248 gerenoveerde kamers, suites en familiekamers garanderen een zalige nachtrust en onvergetelijk verblijf. Het restaurant van het hotel serveert verse visgerechten vergezeld van frisse Portugese wijnen en op de rooftop geniet je in de 'Sky Bar' van heerlijke cocktails.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tivoli Carvoeiro (@tivolicarvoeiro)

Meer informatie over Tivoli vind je hier.

Levels

'Levels' is een restaurant en strandbar genesteld in het hart van de stad aan de Carvoeiro square. De gloednieuwe hotspot bestaat uit drie verdiepingen of 'levels' met elk hun eigen identiteit. In de strandbar op het gelijkvloers serveren ze naast verse sappen, koffie en verfrissende cocktails ook 'petiscos' aka Portugese tapas. In het restaurant op de eerste verdieping kan je terecht voor traditionele gerechten in een modern jasje bereid met verse ingrediënten van de lokale markt. De tweede verdieping is tenslotte enkel open na de kantooruren voor verse oesters, champagne en ceviche.

Meer informatie over Levels vind je hier.