Zink en vitamine D: een straffe combo

Gepubliceerd op 24 november 2023 door ELLE Partner
Zink en vitamine D: een straffe combo ©Shutterstock

Nooit eerder hadden we zo'n dringende behoefte aan een efficiënt immuunsysteem. Gelukkig hebben we de ideale strategie: we sterken aan met doeltreffende natuurlijke oplossingen. Zo werken vitamine D en Zink samen om ons afweersysteem een boost te geven. Dat wordt tijdens de winter immers doorlopend op de proef gesteld en kan wel een duwtje in de rug gebruiken. 

Een kwestie van evenwicht

Ons afweersysteem beschermt ons als een schild. Het is als een biologisch wapen dat geladen moet zijn om indringers – bacteriën, virussen en parasieten – af te weren. Tegelijk moet het weten welke vreemde lichamen nuttig kunnen zijn en dus toegang verdienen. Een aantal risicofactoren hebben we echter niet onder controle en we kunnen er ook bitter weinig aan veranderen: leeftijd, erfelijkheid, bloedgroep ... Toch ontdekken we steeds meer het belang van de epigenetica, de wisselwerking tussen onze genen en onze levenswijze. De kunst is dus om dit systeem perfect in evenwicht te houden. Dat is geen eenvoudige taak, maar onmogelijk is het niet. We kunnen ons immuunsysteem immers aansterken. Hoe? Heel simpel, door gezond(er) te leven. Ons advies? Eet evenwichtig, gevarieerd en zoveel mogelijk kleuren. Slaap meer en doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag 30 minuten wandelen.

Waarom is het essentieel dat we ons afweersysteem versterken?

Tijdens de herfst en winter hebben microben vaak vrij spel en worden we dus veel vaker blootgesteld aan infecties. Een loopneus, geïrriteerde keel, vermoeidheid ... Door onze natuurlijke bescherming te stimuleren, hoeven we daar niet langer last van te hebben.

Verder zijn er een aantal tekenen die erop wijzen dat ons immuunsysteem verzwakt is. In dat geval moeten we zeker ingrijpen:

  • aanhoudende vermoeidheid
  • herhaalde infecties (vaak is dit een teken dat het afweersysteem het niet meer aankan)
  • slechte littekenvorming (ons immuunsysteem speelt ook een belangrijke rol bij het genezings- en littekenvormingsproces).

Het immuniteitsduo

De recentste studies en wetenschappelijke experts zijn het erover eens: de enige twee voedingsstoffen waarvan voldoende bewijs is op het vlak van immuniteit, zijn zink en vitamine D. Door onze al te westerse voeding en het gebrek aan zonlicht (voor de vitamine D) hebben we vaak een tekort aan die twee nutriënten. 

"Het is bewezen dat er een zekere synergie tussen zink en vitamine D bestaat. Die twee voedingsstoffen activeren elkaar en zorgen er samen voor dat ons afweersysteem doeltreffend is. Zink kan namelijk het effect van vitamine D vergroten en vitamine D kan ervoor zorgen dat zink beter en evenwichtiger door het lichaam wordt opgenomen. Het is dus belangrijk dat ons zink- en vitamine D-gehalte hoog genoeg zijn", besluit professor Mohammed Razzaque.

Vista-Zinc, een opkikker tijdens de winter

Wil je er zeker van zijn dat je elke dag de goede dosis inneemt? Dan zijn de Vista-Zinc-smelttabletten de ideale oplossing. Vista-Zinc bevat namelijk twee belangrijke voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze essentieel zijn voor de normale werking van ons immuunsysteem: zink en vitamine D. Met een tablet Vista-Zinc per dag hebben we dagelijks de juiste dosis binnen. Hierbij plaatsen we de tablet onder de tong. Die zone bevat immers bijzonder veel fijne bloedvaten. Zo worden het zink en de vitamine D meteen in de bloedsomloop opgenomen, zonder dat het spijsverteringssysteem eraan te pas komt. Ze worden dus sneller en vollediger geabsorbeerd, onafhankelijk van de digestie.

Eenvoudig en aangenaam. De tablet smelt vlug onder de tong zodat de voedingsstoffen efficiënt en snel worden opgenomen en er geen problemen zijn met slikken. De tabletten hebben een frisse, eerder neutrale smaak. Een echte aanrader voor de wintertijd. Bovendien is zink ook nog eens goed voor ons velletje!

Er loopt momenteel Vista-Zinc-promotie bij de apotheker of onlineapotheek: 50 smelttabletten + 10 tabletten gratis, dat is goed voor twee maanden tegen slechts € 9,95!

En savoir plus

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met VistaLife.
vistalife.be

LEES OOK:
De magie van Kerstmis bij Docks Bruxsel
TikToker Stien Edlund verklapt favoriete geur en deelt parfumtips
Alle inspiratie die je nodig hebt voor feestelijke nagels