Hoe ziet vrouwelijk ondernemerschap eruit in Brussel in 2023?

Gepubliceerd op 6 december 2023 door ELLE Partner
Hoe ziet vrouwelijk ondernemerschap eruit in Brussel in 2023?

hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Ondernemen, publiceerde de laatste versie van de barometer over vrouwelijk ondernemerschap. De cijfers tonen een lichte stijging, maar ook nog steeds een ondervertegenwoordiging van onderneemsters in Brussel in 2023. Dat kan beter! 

In 2021 waren er 30 874 vrouwelijke ondernemers in Brussel actief, tegenover 75 832 mannen. Hoewel de groei van nieuwe ondernemers in 2018 groter was bij vrouwen (+12,6%) dan bij mannen (+9,8%), blijven we streven voor gelijkheid.

Meer financiële onzekerheid bij vrouwen

Vrouwelijke zelfstandigen lopen meer risico op financiële onzekerheid dan hun mannelijke collega's: 52% verdient minder dan 20 000 euro per jaar, tegenover 40,3% bij de mannen. Hoe hoger de inkomsten, hoe minder vrouwelijke zelfstandigen vertegenwoordigd zijn.

Identiteitsfiche van de Brusselse onderneemster

Het typische profiel van een vrouwelijke ondernemer in Brussel? Een vrouw van 41 jaar die voornamelijk in Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe of Watermaal-Bosvoorde woont. In deze gemeenten is meer dan 10% van de vrouwen tussen 15 en 64 jaar zelfstandige (met slechts 3,9% van de vrouwelijke bevolking die onderneemt, heeft Sint-Jans-Molenbeek het laagste percentage). 

Twee op drie onderneemsters heeft een masterdiploma, een hoger percentage dan bij de mannen, waarvan iets meer dan de helft een dergelijk onderwijsniveau heeft.

De meerderheid van de vrouwelijke ondernemers werkt in de vrije of intellectuele beroepen (58%). Deze sector kent de sterkste groei (+10,5%) sinds 2018. Bovendien heeft een op de drie vrouwelijke ondernemers een buitenlandse nationaliteit, voornamelijk Frans, Roemeens en Italiaans. 

Behoefte aan ondersteuning en begeleiding

Vrouwelijke ondernemers twijfelen vaker aan hun skills en ondervinden meer moeilijkheden bij het verkrijgen van financiering dan hun mannelijke tegenhangers, zoals het vinden van fondsen en het winnen van het vertrouwen van financiële instellingen. Daarom hebben ze behoefte aan begeleiding en informatie over ondersteuningsmaatregelen, met name over financiële steun. Ze beschouwen ook de maatregelen ter ondersteuning van vrouwelijk ondernemerschap in Brussel als nuttig, mits ze ervan op de hoogte zijn.

Net daarom werkt hub.brussels aan een grotere gelijkheid in de zakenwereld via hun hub ‘Women in Business’. Sinds 2014 brengt dit platform de initiatieven van meer dan 45 dynamische partners samen om vrouwelijke ondernemers te ondersteunen en de aanwezigheid van vrouwen in het Brusselse ondernemerslandschap te stimuleren. 

Ontdek de barometer

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met hub.brussels.

Lees ook:
Trendkleur: zwart voor de badkamer
De exclusieve opening van de schaatspiste van Docks Bruxsel: daar wil iedereen bij zijn
SOS gebarsten lippen, wat kan je eraan doen?