Trendkleur: zwart voor de badkamer

Geüpdatet op 16 november 2023 door ELLE Partner
Trendkleur: zwart voor de badkamer©Grohe

(Mat)zwart vindt zijn weg naar de badkamer en daar zijn we niet rouwig om. De trendkleur die eigenlijk geen kleur is, garandeert een luxueuze uitstraling en zorgt in combinatie met de juiste materialen voor een vijfsterrengevoel.

Neem je een kijkje op Pinterest dan kan je er niet om heen: zwart is het nieuwe chroom. En dat heeft sanitairspecialist GROHE helemaal begrepen. Het merk breidt zijn Colors-assortiment uit met de kleur Phantom Black. De strakke kranen, douches, thermostaten, bedieningspanelen en accessoires van GROHE zijn vanaf nu ook beschikbaar in de verleidelijke matte tint via de badkamershowroom of installateur.

Hoe (mat)zwart sanitair zijn cultstatus verwierf en vooral: hoe je de trend zelf toepast, vroegen wij aan Patrick Speck, Leader Global Design bij GROHE.

©Grohe

Waarom is zwart tegenwoordig zo populair?

“Voor de kleur zwart lag er altijd al een grote rol weg in de designwereld, of het nu gaat om mode, kunst of interieurontwerp. Hoewel de kleur een gedurfd karakter heeft, gaat het toch om een tijdloze neutrale tint die erg veelzijdig is en dus makkelijk te combineren valt met tal van levendige kleuren. Dit om net de balans te behouden. Mensen associëren daarnaast zwart met een zekere verfijning en luxe, zonder ouderwets aan te voelen. Ze voelen zich vaak tot de kleur aangetrokken, omdat deze elegantie en moderniteit uitstraalt. Wanneer we naar het gebruik van zwart in de badkamer kijken, draagt het bij aan de uitstraling van de ruimte door deze in een oogopslag strak en modern te maken.”

Hoe kan je zwart het best laten werken in de badkamer?

Balans is een essentiële voorwaarde om zwart in de badkamer te laten werken. Zo kan je zwart combineren met lichte kleuren of natuurlijke materialen om contrast te creëren en een overdaad aan donkere kleuren te voorkomen. Met zowel natuurlijk als kunstmatig licht zorg je er vervolgens voor dat de ruimte licht en uitnodigend blijft. Voor donkere badkamers raad ik aan om kleine accenten zoals zwarte kasten, accessoires en kraanwerk in te zetten. Door te spelen met verschillende afwerkingen en materialen kan je een interessante uitstraling creëren. Dat is ook het geval wanneer je andere kleuren integreert of voor glanzende of reflecterende oppervlakken kiest. Deze voegen diepte toe en maken het geheel visueel interessant.”

Grohe
©Grohe

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van zwart sanitair?

“Je checkt best altijd de materialen en coatings van zwarte producten, zeker wanneer het om badkamerproducten gaat. Kraanwerk en doucheproducten dienen van een bepaalde kwaliteit te zijn om de tand des tijds (en kalkaanslag) te kunnen doorstaan. Zo gebruikt GROHE een speciale lakcoatingtechniek voor de GROHE Phantom Black-producten waardoor ze beter bestand zijn tegen vingerafdrukken en bovendien duurzamer en resistenter zijn tegen corosie, verkleuring en krassen dan andere zwarte varianten die behandeld zijn met een poedercoating. Deze techniek vereist ook minder reiniging, wat ze makkelijker in onderhoud maakt.”

Gaat het om een kortstondige trend of belooft Phantom Black een tijdloze klassieker te worden?

Phantom Black is zeker weten een tijdloze klassieker, aangezien zwart nooit echt uit de mode geraakt. Enerzijds valt de veelzijdige tint gemakkelijk te combineren met materialen en kleuren. Anderzijds past hij naadloos in verschillende badkamerontwerpen en -stijlen. Phantom Black heeft daarom alle ingrediënten in huis om uit te groeien tot een blijver.”

De Phantom Black-serie binnen GROHE Colors maakt deel uit van het GROHE Professional portfolio en is beschikbaar via de badkamershowroom of installateur.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met GROHE.
grohe.be

LEES OOK:
Odrie: De nieuwe ster aan het duurzame juwelenfirmament
Libeco Home: back to La BRUGEOISE!
Interview: kunstenares Whitney Ruzzi over positivisme en slow living