Getest: met deze trucjes verwijder je makkelijk mascara

Geüpdatet op 26 oktober 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
Getest: met deze trucjes verwijder je makkelijk mascara IMAXtree

Het internet staat bol van de tips om mascara te verwijderen. Maar welke hacks helpen nu echt en welke zijn volkomen onzin? Wij deden de test.

Als je vaak mascara gebruikt is de kans groot dat je die steeds op dezelfde manier verwijdert. Toch zijn de mogelijkheden hiervoor eindeloos. Of je nu op zoek bent naar een manier die goedkoper, milieuvriendelijker of gezonder is voor je wimpers, er is voor ieder wat wils. Sterker nog, er is zoveel keus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij testten 6 verschillende methoden en zochten uit welke ook voor jou het proberen waard zijn.

1. Herbruikbare wattenschijfjes

Deze pads zijn zowel milieuvriendelijk als goedkoop. Omdat je ze steeds opnieuw kan wassen en gebruiken hoef je ze dus nooit opnieuw te kopen. Dat is zowel goed voor het milieu als voor je portefeuille. Daarnaast zijn deze doekjes vaak van microvezel gemaakt waardoor je eigenlijk geen make-up remover meer nodig hebt.

wattenschijfjes herbruikbaar
Herbruikbare wattenschijfjes, GLOV via Douglas

Shop hier

GESTEST:  Wij waren aangenaam verrast van het resultaat. Je kan je mascara makkelijk eraf halen met water. Het schuurt niet en verwijdert snel en efficiënt make-up. Tot onze grote verbazing konden we zelf waterproof mascara makkelijk verwijderen met deze doekjes en een beetje water. Een minpuntje is dat je er best meteen een voorraad van aanlegt omdat je ze na elk gebruik moet wassen in de wasmachine. Let ook steeds op of je wel een exemplaar hebt van microvezel, anders zal je toch nog make-up remover moeten gebruiken.

2. De borstelmethode

Bij deze techniek is het de bedoeling dat je je mascara eraf haalt met een poederkwast. Je brengt je make-up remover aan op de kwast en maakt dan cirkelvormige bewegingen over je ooglid. Dit zou niet alleen gewone, maar ook waterproof mascara er makkelijk afhalen zonder je oog te irriteren.

make-up borstel mascara verwijderen
Poederkwast, Real Techniques via De Bijenkorf

Shop hier

GETEST:  Wij merkten dat onze mascara er opvallend snel en makkelijk afging met deze techniek. Als we dit met een waterproof mascara probeerden duurde het wel iets langer. Deze techniek voelt veel aangenamer dan wanneer je met een wattenschijfje heen en weer gaat over je wimpers. Het is wel belangrijk dat je hiervoor een zachte, nieuwe borstel gebruikt. Ook belangrijk is om deze borstel alleen maar te gebruiken om je mascara te verwijderen en na gebruik altijd goed uit te wassen. Zo voorkom je irritaties en oogontstekingen.

3. Laten weken in micellair water

Deze techniek is de meest voor de hand liggende. Neem een wattenschijfje en giet hier een rijkelijke hoeveelheid micellair water over. Nu hou je dit schijfje een paar seconden lang tegen je ooglid zodat het product zijn werk kan doen zonder dat je al te vaak heen en weer moet wrijven. Dan maak je met het watje een zachte beweging naar buiten toe om de mascara eraf te halen.

micellair water garnier mascara
Micellair water, Garnier

Shop hier

GETEST: Wij raden deze methode het minst aan. De mascara ging niet makkelijker weg door het watje een paar seconden op het oog te laten rusten. De resten gingen pas na lang heen-en-weer wrijven echt weg. Daarnaast voelt deze methode irriterend aan en waren we al snel een paar wimpers kwijt.

4. Beautyblender

Deze techniek ging viraal op TikTok nadat Selena Gomez een video postte waarin ze haar oogmake-up op deze manier verwijderde. Het is heel simpel, je neemt een beautyblender en doordrenkt deze met micellair water. Als je dat hebt gedaan maak je zachte bewegingen over je ooglid, van binnen naar buiten, om de mascara te verwijderen.

beautyblender roze make-up spons
Make-up spons, beautyblender via Douglas

Shop hier

GETEST: Hoewel deze methode lijkt op de vorige zagen we duidelijk een paar verschillen. Het was veel aangenamer om de mascara er met een beautyblender af te halen omdat deze zacht is. Dat gaf al een minder irriterend gevoel. De mascara kwam er ook makkelijker af op deze manier. Bij de waterproof mascara was het iets moeilijker om alles goed weg te krijgen en was de huid rond de ogen een beetje geïrriteerd. Omdat je een beautyblender hergebruikt en niet goed kan wassen gebruik je hier best een nieuwe voor die je elke keer uitspoelt met een goede kwastenreiniger.

5. Olie en een kwast

Voor deze methode gebruik je in plaats van een make-up remover een huidolie. Je doet hiervan een paar druppeltjes op de kwast en draait je er cirkels mee op je ooglid. De olie zou zich moeten mengen met de mascara en zo de mascara verwijderen.

 

huidolie mascara verwijderen
Huidolie, Kneipp via Kruidvat

Shop hier

GETEST: Wij zijn niet helemaal overtuigd van deze techniek. De olie haalt de mascara wel van je wimpers, maar in plaats van dat het product in de borstel trekt, blijven de restjes rond je ogen zitten. Je krijgt dus een soort van foute panda/smokey eye look waar je niet echt op zat te wachten. Uiteindelijk moet je hierna nog steeds een make-up remover gebruiken om de resten van je gezicht te halen. Deze hack kan wel helpen als je een hardnekkige waterproof mascara gebruikt en de mascara eerst wat wil losmaken voor je hem echt verwijdert.

6. Moisturizer

Dit trucje was misschien wel de gekste die we tegenkwamen. Je zou je make-up remover makkelijk kunnen vervangen door een beetje moisturizer. Deze doe je zoals een gewone make-up remover op een watje en wrijf je over je ooglid om de mascara te verwijderen.

moisturizer
Moisturizer, The Ordinary via Douglas

Shop hier

GETEST: We hadden het ergens al verwacht, maar deze hack werkt helemaal niet. De moisturizer maakt zowel de gewone als de waterproof mascara een beetje los, maar lang niet genoeg om alles te kunnen verwijderen. Wij blijven onze moisturizer wel gewoon gebruiken waar hij echt voor dient.