Hoe verwijder je make-up zonder wimpers te verliezen?

Geüpdatet op 27 februari 2023 door Camille Vernin en Virginie Dupont
Hoe verwijder je make-up zonder wimpers te verliezen? Launchmetrics Spotlight

Hoe vaak gebeurt het niet dat je tijdens het verwijderen van make-up kostbare wimpers aantreft op het wattenschijfje?

Mascara is onze steun en toeverlaat voor een stralende blik en lange, volle wimpers. Maar wanneer het tijd wordt om de make-up er weer af te halen, krijgen die wimpers het vaak hard te verduren. Het herhaaldelijk en vaak te agressief wrijven stelt ze zwaar op de proef.

We vergeten nogal gauw dat de zone rond onze ogen erg gevoelig is. De huid is er zeer dun en moet met de grootste zorg worden behandeld. Wimpers hebben dan weer een levensduur van drie tot vijf maanden. Maar externe factoren - zoals ontschminken - kunnen ze veel sneller doen uitvallen. Hier drie tips om dit in de toekomst te voorkomen!

1. Gebruik goede make-upremover

Kies bij voorkeur voor een bifasische oogmake-upremover of eentje op oliebasis. Die hebben een vettere samenstelling dan een klassiek reinigingsproduct. Daardoor lost de make-up makkelijker op en irriteer je de delicate zone rond de ogen niet met veelvuldig wrijven. Waterproof mascara is moeilijker te verwijderen en kan de wimpers na verloop van tijd verzwakken, gebruik dus met mate.

Er zijn meerdere merken met een speciaal assortiment voor gevoelige ogen. Denk maar aan de waterproof make-upremover Respectissime van La Roche Posay en Kloranes gamma op basis van biologisch geteelde Korenbloem. Het ontschminken gebeurt zo in alle zachtheid, waardoor er minder wimpers uitvallen.

Denk je aan het milieu? Dan kun je ook gewoon plantaardige olie gebruiken. Het vet zal de make-uprestjes vasthouden en tegelijk voedt de olie je wimpers. Jojoba- en arganolie zijn hiervoor bijzonder geschikt.

2. Zo verwijder je oogmake-up

Heftig heen en weer wrijven tot je er als een boze panda uitziet? Een slechte gewoonte! Let je niet goed op, dan trek je je op die manier wimpers letterlijk uit. Zo moet het wel:

  • Doordrenk een wattenschijfje met make-upremover en duw het een tiental seconden op de ogen. Zo kan het de make-up absorberen en wordt de mascara verdund.
  • Pas daarna maak je strijkende bewegingen met het wattenschijfje van de wimperbasis naar de punten, met zachte, langzame gebaren.
  • Een ander trucje is om je wattenschijfje eerst nat te maken met water en er daarna de make-upremover op te doen. Zo voorkom je dat de droge delen van het wattenschijfje tegen de huid schuren en de ogen en wimpers irriteren.
make-up remover mascara wimpers
Unsplash

3. Spoel je ogen en huid goed na

Een vaak vergeten maar essentieel onderdeel van de routine is het wegspoelen van micellair water en make-upremover. Ze verwijderen weliswaar make-uprestjes op onze huid, maar daarna is het goed om ook die producten zelf weg te halen. Zo vermijd je dat de reinigende ingrediënten achterblijven en huidirritatie opwekken.

Het volstaat om een wattenschijfje nat te maken en voorzichtig over je gezicht en ogen te strijken. Dit kan ook met een gezichtsspray op basis van thermaal- of rozenwater.

En last maar absoluut niet least, is het absoluut not done om met make-up te slapen. Als je mascara 's nachts laat zitten, verzwaart en verstikt dat de wimpers. Zo vallen ze uiteraard nog makkelijker uit. Als je nog extra motivatie nodig hebt: de pigmenten in make-up drogen je wimpers uit en zorgen dat ze hun natuurlijke kromming verliezen. Aan de slag dus!

Onze favoriete producten

LEES OOK

Getest: de 10 beste mascara’s voor XXL-wimpers

Zo krijg je mooie wimpers zonder mascara

Beauty tips: hoe krijg je langere wimpers?