Skin Flooding is de ultieme techniek voor een gehydrateerde huid

Geüpdatet op 21 februari 2023 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
Skin Flooding is de ultieme techniek voor een gehydrateerde huid Pexels

Na slugging en skin cycling wordt TikTok helemaal wild van Skin Flooding. Werkt deze techniek voor een gehydrateerde huid echt?

Wat is Skin Flooding?

Je hoeft maar met je ogen te knipperen of er ontstaat een nieuwe trend op TikTok, zeker wanneer je je aan de beauty-zijde van de app bevindt. De nieuwste hype? Skin flooding. En in tegenstelling tot veel trends is deze wél zinvol, vooral voor een huid die lijdt onder de droogte, roodheid en irritatie van de winter. Een fenomeen dat vaak wordt verergerd door centrale verwarming en hormonale veranderingen zoals de menopauze. Om dit te counteren bestaat de techniek er simpelweg in om je huid te overstelpen met hydratatie door middel van de juiste ingrediënten.

Skincare connoisseurs zullen er niet van opkijken, maar voor velen onder ons is het een reminder om na te denken over de manier waarop je je huidverzorging aanbrengt en in welke volgorde. Alice Henhsaw, de huidverzorgings- en cosmeticadeskundige achter het merk Skincycles, onderschrijft de methode. "Bij skin flooding worden lagen producten op een vochtige huid aangebracht om de hydratatie te verhogen. De methode kan variëren, maar over het algemeen wordt tussen elke productapplicatie een face mist gebruikt om de hydratatie te stimuleren. De stappen omvatten meestal een hyaluronzuurserum, gevolgd door niacinamide, dan een dikke laag moisturizer om de producten in te sluiten, telkens met een hydraterende spray ertussen."

Hoe gaat het hydrateren te werk?

"Na het reinigen van je gezicht kan je beginnen met een vochtinbrengende gezichtsmist, voordat je je eerste serum aanbrengt, meestal een formule met hyaluronzuur," legt de expert uit. "Je kan de mist opnieuw gebruiken voordat je een niacinamideserum aanbrengt, of een toner gebruiken dat zowel niacinamide als hyaluronzuur bevat voordat je een moisturizer en zonnebrandcrème aanbrengt."

Waarvoor dient Skin Flooding?

Het idee achter het hele proces? Door de huid tussen elke stap vochtig te houden, zorg je voor een maximale opname en doeltreffendheid van het product. Het gebruik van hyaluronzuur en andere serums met kleine moleculen op een vochtige huid helpt om vocht aan te trekken, waardoor de huid diepgaand wordt gehydrateerd. Hyaluronzuur is een humectant, wat betekent dat het werkt als een spons die vocht uit de lucht naar je huid trekt om in diepere lagen door te dringen.

Als je last hebt van een droge huid, kan deze techniek wonderen doen. Serums aanbrengen met een vochtinbrengende werking zijn ook een belangrijke stap om vocht vast te houden.

Welke verzorgingsproducten hydrateren maximaal?

"Het HA Radiance Complex van Skincycles bevat hyaluronzuurmoleculen met zowel lange als korte ketens, waardoor het ultrahydrateert, evenals hexaandiol 12, een krachtig ingrediënt dat helpt het vocht in de huid vast te houden voor langdurige hydratatie," adviseert Alice. "Peptiden zijn ook een veelgebruikt ingrediënt, ideaal voor layering om de hydratatie te versterken en de collageenproductie te stimuleren."

Kortom, als je last hebt van een droge huid, zorgt 'skin flooding' ervoor dat producten beter worden opgenomen, waardoor je huid langer gehydrateerd blijft. Meer willen we niet.

Shop onze selectie hydraterende verzorgingsproducten

Het serum T.E.W.L. beschermt de huid tegen extreme temperaturen dankzij supergeconcentreerde lipiden-aanvullende, herstellende en beschermende oliën. Hun gecombineerde werking herstelt de huidbarrière en versterkt de hydrolipidenlaag. De huid is hierdoor ‘gewapend’ tegen externe invloeden.

serum tewl Biologique Recherche
Serum T.E.W.L , Biologique Recherche

Shop hier

Hyaluronic Ceramide Mist van Dermalogica doordrenkt de huid met hydratatie en helpt bij het vasthouden van het vocht waardoor de veerkracht van de huid toeneemt. Geformuleerd met 4 verschillende soorten Hyaluronzuur dringt het diep door en houdt het vocht vast.

Hyaluronic Ceramide Mist, Dermalogica
Hyaluronic Ceramide Mist, Dermalogica

Shop hier

De Hyaluronic Acid Booster is een dorstlesser voor ieder huidtype, zelfs de gevoelige huid. Breng ’s ochtends en/of ’s avonds aan na het reinigen of meng met je serum of je nachtcrème.

Hyaluronic Acid Booster, Paula's Choice Skin Flooding
Hyaluronic Acid Booster, Paula's Choice

Shop hier

Een mist geformuleerd zonder essentiële oliën die herstructureert, hydrateert en beschermt. Geïnspireerd door de wilde rozen langs de westkust van Zweden geeft deze spray je een weldadige boost.

Hydra-Firming Sea Mist, L:A Bruket skin flooding
Hydra-Firming Sea Mist, L:A Bruket

Shop hier

De sterke vereniging van bioceramiden in deze vochtinbrengende crème zorgen ervoor dat de huidbarrière zich kan herstellen. En een optimaal werkende huidbarrière betekent een gladder, gezonder uitziend gelaat.

 

Cera Repair Barrier Cream, Biotherm
Cera Repair Barrier Cream, Biotherm

Shop hier

LEES OOK: TIkTok is in de ban van bruine lipgloss, we zochten eentje voor elke huidtint