Vakantie op hoog niveau

Geüpdatet op 30 september 2022 door Noemi Dell’Aira en Juliette Maes en ELLE België
Vakantie op hoog niveau ©Persdoc

Zin in wat anders dan zee en strand? Trek de bergen in. Die hebben het hele jaar door veel te bieden. ELLE neemt je mee op ontdekking naar twee regio’s, elk met hun eigen sfeer: Val d’Isère in de Savoie en de Logar-vallei in Slovenië. Topbestemmingen in elke zin van het woord.

Val d’Isère

Skipistes, weelderige bossen, vijfsterrenhotels en goede restaurants met lokale en internationale lekkernijen: het is goed vertoeven in de hoogten van Val d’Isère.

Luxe tot in de details

Val d’Isère heeft verschillende schitterende hotels, van die plekken waar je nooit meer weg wil. Een daarvan is Le Yule. Dit vijfsterrenhotel ligt aan de voet van de skipistes en biedt een warme sfeer met een Scandinavisch geïnspireerd interieur. Van de receptie tot de kamers, overal in het hotel worden zwart, wit en de heldere toon van bleek hout gecombineerd. De wellnessruimte heeft een prachtig overdekt zwembad met uitzicht op de bergen, een jacuzzi, een fitnessruimte en massagekamers voor wie zich wil laten verwennen met de vermaarde Nuxe-beautyproducten.

De K2 Chogori is een van de nieuwste parels aan het hotelfirmament in Val d’Isère. Met dit luxehotel, pal in het centrum, komt de familie Capezonne via de grote poort terug naar hun geboortedorp. De familie baat nog drie andere hotels uit elders in Frankrijk. De filosofie van dit majestueuze hotel? De kunst van het leven in de bergen combineren met een ongeëvenaarde luxueuze gastvrijheid. De Tibetaans geïnspireerde decoratie, ontworpen door moeder en zoon, dompelt de gasten onder in een buitenwereldse sfeer, stil en intiem. De ruime kamers en de verschillende suites zijn stuk voor stuk even luxueus en gezellig. In de beslotenheid van de spa kun je bijkomen in het sublieme binnenzwembad of in de wellnessruimtes genieten van de beautybehandelingen.

En dan is er nog de Refuge de Solaise, het hoogst gelegen hotel van Frankrijk, waar je letterlijk met je hoofd in de wolken zit. Het hotel ligt op een hoogte van 2551 meter en is alleen te bereiken met een kabelbaan, en bij helder weer kun je genieten van een indrukwekkend uitzicht. Er zijn 16 kamers, vier appartementen van tussen 75 en 380 vierkante meter en een slaapzaal in de stijl van ‘Les Bronzés font du ski’, de Franse komische film uit 2009. Je komt er voor een paar dagen welverdiende rust, ver van je smartphone, die op deze hoogte toch geen bereik heeft. Maar als je kan relaxen in het hoogst gelegen Europese kuuroord, met olympisch zwembad en een magnifiek zicht op de bergen is dat niets om over te klagen. Zeker als je in die idyllische omgeving kunt proeven van een fantastische keuken …

Topgastronomie

Onze favoriete bestemming in de Savoie is een paradijs voor foodies. Voor zoetekauwen is een bezoek aan de bakkerij van Patrick Chevallot een must. In 1993 werd hij uitgeroepen tot ‘Meilleur Ouvrier de France’ en nog altijd kun je in zijn typisch Franse bakkerij met veel steen en hout terecht voor prachtig kleurrijk gebak naar ieders smaak. Je kunt het zelfs mee naar huis nemen als souvenir: bakker Chevallot bereidt wat hij ‘reistaarten” noemt, gebak dat makkelijk te vervoeren is. Zijn meest populaire taart is de ancolie, met cakedeeg, hazelnoten en verse frambozen.

Qua restaurants moet je je in Val d’Isère niet beperken tot de obligate raclette of de fondue savoyarde. Ga liever eens proeven bij Altiplano 2.0, het restaurant van het K2 Chogori hotel. De Peruviaans geïnspireerde keuken van chef-kok Riccardo Berto is uitzonderlijk; vanaf de eerste hap word je meegenomen op een oog- en tongstrelende reis door het Zuid-Amerikaanse continent. De gerechten met hun bijzondere texturen, kleuren en smaken brengen bijna tranen in je ogen.

Groene zomertochten

Loslaten en nieuwe energie opdoen, dat zijn de sleutelwoorden voor een ontspannend verblijf in de bergen. Wie wil, kan als het weer het toelaat yogales volgen in openlucht en natuurliefhebbers kunnen kiezen voor ‘mindful’ wandelingen en themaroutes, georganiseerd door natuurgids Frank Bortolotti. Tijdens ‘Au jardin de ma grand-mère’ (‘In de tuin van mijn grootmoeder’) ga je op ontdekkingstocht naar de culinaire planten en kruiden van de streek. ‘L’univers extraordinaire des arbres’ (‘De buitengewone wereld van de bomen’) is al even boeiend: je komt er heel veel te weten over de verrassende kenmerken van de lariksen en alpendennen in de streek.

Een avontuur op twee wielen kan ook. Val d’Isère heeft 50 kilometer aan e-bike routes. Dankzij dat extra duwtje van een elektrische fiets, kun je langere tochten maken – de Col de l’Iseran oprijden, bijvoorbeeld – en nieuwe landschappen ontdekken. De hoogste asfaltweg in de Alpen ligt op op 2770 meter en het is een van de befaamde etappes van de Tour de France. Na deze inspanning is het tijd voor rust en comfort. Terug aan de voet van de piste, kun je terecht bij de Ferme de l’Ardoit, en je honger stillen met heerlijke kazen en charcuterie. (ND)

Slovenië

Fervente wintersporters, avontuurlijke types op zoek naar een adrenalinekick, natuurliefhebbers en fans van wellness- en spabehandelingen vinden allemaal hun gading in Slovenië, een nog onontdekte maar fantastische vakantiebestemming.

Slovénie
©Persdoc

Slovenië is genesteld tussen de kiezelstranden van Kroatië en de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk – een perfecte combinatie van de buurlanden op minder dan 13 uur rijden van Brussel. De grote troef hier is dat je er het hele jaar door kunt genieten van de meest uiteenlopende ervaringen en landschappen. Elke maand verandert de natuur: de weelderig groene valleien kleuren rood, geel en oranje en schuilen dan geleidelijk onder een sneeuwtapijt. In de winter is vooral het noorden van het land schitterend. In het hart van de Julische Alpen, op slechts enkele kilometer van de Oostenrijkse grens, ligt de Logar-vallei, een oase van rust omgeven door rotsachtige bergen.

Bevroren in de tijd

Aan het westelijke uiteinde van de vallei ligt de indrukwekkende Rinka-waterval van meer dan 100 meter hoog. In de winter bevriest de waterval en is de hele zijkant van de klif in ijs gehuld; het water is letterlijk bevroren in de tijd. Je bereikt de plek na een korte boswandeling en zeker als de avond valt is het een heel bijzonder schouwspel. Bij heldere hemel, ver van de stadsverlichting, met alleen het licht van je lantaarn, zie je tijdens je wandeling een zee van sterren.

Slovenië
©Teddy Verneuil

Als je een paar dagen in de Logar-vallei wil verblijven, is hotel Plesnik in het hart van deze vallei de perfecte plek. Achter de traditionele gevel gaat een modern, prettig interieur schuil, met een gastronomisch restaurant en een spa waar je kunt genieten van sauna, bubbelbad en massages. Heerlijk na een lange dag sightseeing of wandelen, bijvoorbeeld naar de Potočka Zijalka-grot, op enkele kilometers van het hotel. Je begint je wandeling via een schilderachtige route met uitzicht op de Boven-Savinja vallei, op zo’n 700 meter boven de zeespiegel.

De piste op

Slovenië is niet zo’n bekende wintersportbestemming als Oostenrijk of Italië, maar het land heeft veel te bieden. Elk jaar trekken zowel lokale bezoekers als buitenlanders naar de Sloveense skigebieden. Golte heeft twaalf kilometer blauwe, rode en zwarte skipistes en vijf kilometer langlaufpistes. Het Montis Hotel, dat aan de rand van de hellingen op de zijkant van de berg ligt, is bereikbaar met de auto of via een kabelbaan. Vanuit het indrukwekkende gebouw heb je een adembenemend uitzicht over de vallei, en na een drukke dag in de sneeuw kun je bekomen in het gastronomisch restaurant en de wellnessruimte.

Verder naar het westen, op slechts 25 km van Ljubljana, ligt het skigebied Krvavec. Met zijn 30 kilometer aan pistes is het de op één na het grootste van het land, en het heeft de laatste jaren naam gemaakt met de Gourmet Cup Ljubljana, een traditioneel culinair ski-evenement dat in maart plaatsvindt. Deze Cup brengt enkele van de grootste namen uit de Sloveense hospitality-sector samen: top-chefs, jong talent, lokale wijnmakers en leveranciers, culinaire journalisten en foodies. Tijdens het hele evenement kunnen de bezoekers onderaan de pistes proeven van speciaal voor de gelegenheid gecreëerde gerechten en een goed glas wijn.

Wie niet graag op de ski’s staat of gewoon een paar dagen ontspanning in de volle natuur zoekt, kan kiezen voor Herbal Glamping in de hotels van Charming Slovenia. Deze combinatie van een hotel en een camping biedt de gasten een maximum aan comfort. Het is ideaal voor koppels en honeymooners, maar ook voor families. Kinderen kunnen genieten van het zwembad, terwijl ouders tot rust komen in hun eigen privéjacuzzi of een behandeling boeken in de wellnessruimte. Je kunt zelfs ‘s avonds een sauna reserveren voor een speciaal moment met je partner in absolute privacy.

Als klein land heeft Slovenië lang in de schaduw gestaan van zijn buren. Toch heeft dit Centraal-Europese land, gelegen is tussen de Middellandse Zee en de Balkan, heel veel te bieden: een schitterende natuur en een rijke mix van Slavische, Germaanse, Romaanse en Hongaarse culturen. Slovenië wordt niet voor niets ‘Klein Europa’ genoemd ... (JM)

LEES OOK:
Solo reizen: wat moet je weten voor je alleen op vakantie vertrekt?
7 romantische wijken in Europa voor een citytrip
De leukste adresjes voor een citytrip in Groningen