Energie en immuniteit: opnieuw in topvorm!

Gepubliceerd op 13 oktober 2022 door ELLE Partner
Energie en immuniteit: opnieuw in topvorm! © Unsplash

De herfst is begonnen. En natuurlijk zitten we weer vol goede voornemens: we gaan beter voor onszelf zorgen, afslanken, een strakker lichaam krijgen en terug in topvorm komen. Priscilla Ramchurn, de vrouw achter PNM Method en Empower Center, geeft deskundig advies.

WAT IS – OP HET VLAK VAN ENERGIE, WELZIJN EN GEZONDHEID - DE IDEALE ROUTINE OM DE DAG GOED TE BEGINNEN?

Allereerst een frisse douche. Dat activeert de bloedsomloop en heeft een instant anti-vermoeidheid- en anti-stresseffect. De koukleumen onder ons kunnen beginnen met hun gebruikelijke temperatuur om die daarna geleidelijk te verlagen en die lage temperatuur dan nog drie minuten vol te houden. Daarna doe je wat lichte stretchoefeningen en lichaamsactivering. Tik zachtjes met je vingertoppen over je hele lichaam: hoofd, gezicht, schouders, borst, buik, rug, benen, voeten... Laat je vingers leiden door je intuïtie. Waar je voelt dat het nodig is, doe je enkele lichte stretchposes. Haal een paar keer diep adem en adem uit door je mond. Dat is een manier om spanning kwijt te raken. Daarna is het tijd voor een stevig ontbijt! Kies voor één bron van eiwitten (ei, vis, tonijn, plantaardige eiwitten...), één bron van koolhydraten (volkorenbrood, pasta, rijst...) en één groente (bonen, spinazie, broccoli...). Vermijd suiker, vooral 's ochtends. Begin van zodra je wakker bent met het drinken van water en zorg dat je in de loop van de dag minstens twee liter drinkt, elke dag opnieuw (anti-vermoeidheidseffect gegarandeerd!). Gun je lichaam de supplementen die het nodig heeft. Ga na of je een tekort hebt aan vitaminen, mineralen of sporenelementen. Kun je wel een energieboost gebruiken? Denk dan aan spirulina, een uitstekende natuurlijke bondgenoot die je dagelijks mag innemen.

Streef naar kalmte en rust. Vermijd ’s ochtends alle afleiding (telefoon, tv, storende geluiden...). Neem tijd voor jezelf voordat je aan je dagelijkse taken begint.

© Unsplash

DE AFGELOPEN MAANDEN HEBBEN ONS MOREEL EN ONZE IMMUNITEIT HET ZWAAR TE VERDUREN GEKREGEN. WAT KUNNEN WE DOEN OM ONS LICHAAM ACTIEF TE ONDERSTEUNEN?

Het voor de hand liggende antwoord is: "zorg goed voor jezelf". Hiervoor moet je je eerst goed organiseren. Hoe je met je tijd omgaat, is hierbij essentieel. Neem daarom de tijd om je week te analyseren en schrap of delegeer taken waar dit kan. Is dat gebeurd? Dan kun je nu een tot drie keer per week aan lichaamsbeweging doen. En elke week gun je jezelf een natuurlijk "pleziertje": een massagesessie, een verzorging, een wandeling alleen in de natuur, een lekker geurend bad... Vraag je huisarts zeker ook om een volledig bloedonderzoek en vul eventuele ‘tekorten’ aan (met planten, vitaminen, mineralen...). Ook je eetpatroon in evenwicht brengen, is een goed idee.

JE HAD HET OOK OVER SPIRULINA. WELKE POSITIEVE EIGENSCHAPPEN HEEFT DIE EN HOE KUNNEN WE ER GEBRUIK VAN MAKEN?

Spirulina is een wier met een hoog eiwitgehalte (essentieel voor ons lichaam) en veel antioxidanten. Ze helpt ons om sneller te recupereren, wat onze conditie ten goede komt. Ze stimuleert het immuunsysteem en maakt het lichaam beter bestand tegen de kleine ziektes die vaak voorkomen in de winter. Spirulina werkt ook in op het eetlustregulerende centrum en helpt, dankzij het hoge eiwitgehalte, bij het krijgen van een vol gevoel. Het zorgt dus je hongergevoel te verminderen en zo je gewicht beter onder controle te houden.

Vaak wordt spirulina in de vorm van een kuur genomen. Maar de stof kan niet in het lichaam worden opgeslagen, dus dat heeft eigenlijk geen zin. Ik raad dan ook aan om spirulina dagelijks in te nemen. Maar vraag uiteraard altijd eerst advies bij je dokter.

Arkocaps® BIO Spiruline
Arkocaps® BIO Spiruline 45 capsules: 3714-821 & 150 capsules: 3714-813

EN ALS WE WILLEN AFVALLEN EN GRAAG WAT SLANKER WILLEN WORDEN?

Wie wil vermageren, moet zich in de eerste plaats aan de algemene aanbevelingen houden. Als je jezelf voedsel gaat ontzeggen, creëer je onvermijdelijk frustraties. En dat vormt geen goede basis voor duurzaam gewichtsverlies. De meeste gewichtsproblemen worden veroorzaakt doordat we onevenwichtig eten, te veel eten, onze dagelijkse suikerinname overschrijden en uiteraard doordat we ons niet genoeg hydrateren. Dat laatste zorgt er vaak voor dat we vocht gaan ophouden waardoor vetten en suikers niet voldoende kunnen worden afgevoerd. Fruit zit over het algemeen vol suikers en is dus niet echt op zijn plaats binnen een vermageringsdieet. Eet je fruit voor de vitaminen? Dan kun je die misschien beter in hun pure vorm innemen. Planten daarentegen kunnen een goede ondersteuning vormen voor je voeding / mentale kracht / lichaamsactiviteit. Ik denk bijvoorbeeld aan chroom, dat inwerkt op het verlangen naar suiker, de natuurlijke eetlustremmer konjak of groene thee (vetverbranding), moerasspirea voor zijn drainerende, anti-celulitis en remineraliserende werking, ...

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Arkopharma & Priscilla Ramchurn.
www.arkopharma.com

LEES OOK:

Dit zijn onze favoriete dagcrèmes met vitamine C

Slanker en meer energie met deze natuurlijke capsules

Vakantie: waar logeer jij deze zomer in hartje Provence?