8 tips om je baby te beschermen tegen de zon

Geüpdatet op 8 augustus 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Lore Ginneberge
8 tips om je baby te beschermen tegen de zon

Volgens een enquête van Newpharma* houdt de meerderheid van de ouders er nog steeds risico's nemen wanneer ze hun baby blootstellen aan de zon. Het resultaat? Meer dan 33% van de kinderen onder de drie jaar heeft al zonnebrand opgelopen... Wat zijn de regels die je moet volgen om je kind te beschermen tegen UV-stralen?

Uit de enquêteresultaten blijkt dat de meeste ouders denken dat ze hun kleintje voldoende beschermen. Maar als de 'goede gewoonten' op het gebied van zonnebescherming (zoals regelmatig insmeren met zonnecrème, baby te drinken geven, onder een parasol leggen) opgeteld worden, blijkt dat de meesten - zonder het te weten - nog steeds ondoordachte risico's nemen omdat ze de effecten van de zon niet kennen en/of niet weten welke basisregels ze moeten toepassen.

Enkele van de resultaten van de enquête zijn opvallend:

- 87% van de ouders smeren hun kinderen niet op het juiste moment in met zonnecrème. Het product moet de tijd krijgen om een beschermende barrière op de huid te vormen. Daarbij komt het feit dat de doeltreffendheid van zonnecrèmes met 90% afneemt in de 30 minuten na het aanbrengen.

- 46% van de ouders smeren hun baby's niet in met zonnecrème als ze uit het water komen. Niet alleen is de crème afgespoeld, het water heeft ook een 'spiegeleffect', waardoor zonnebrand sneller optreedt.

- Deze herhaalde reacties van de huid verhogen het risico op het ontstaan van huidkanker aanzienlijk.

- Elk jaar zijn er in België niet minder dan 37.000 nieuwe gevallen van melanomen.

- 64% van de ouders beschermt hun baby's niet dagelijks tegen de zon. Ze doen het op vakantie, op het strand... Maar zodra je buitenstapt, vallen UV-stralen de huid aan, zelfs op bewolkte dagen, want wolken laten 80% van de UV-stralen door.

- 30% van de ouders kiest niet de juiste beschermingsfactor om hun baby tegen de zon te beschermen.Wanneer je bijvoorbeeld een zonnecrème met SPF 30 aanbrengt, vallen UVB-stralen de huid in theorie 30 keer minder snel aan dan wanneer je onbeschermd bent. Maar om dit te bereiken, zou je 2mg crème per cm² huid moeten aanbrengen... Reden te meer om zonnecrèmes met een zo hoog mogelijke beschermingsfactor te gebruiken.

8 praktische tips om baby's en kinderen tegen de zon te beschermen

De meeste van deze aanbevelingen gelden zowel voor het strand als voor de bergen, maar ook voor de speeltuin, de stad of zelfs achter het autoraam:

  1.  Breng een zonnecrème met de maximale SPF50+ aan zo'n 30 minuten voor blootstelling aan de zon en herhaal vervolgens om de 2 uur, of zelfs om de 30 minuten bij extreme zon
  2. Spoel en droog je kind af nadat het uit het water is gekomen of heeft gezweet, breng daarna de crème opnieuw aan
  3. Geef bij blootstelling aan de zon - ook tijdens korte wandelingen of buitenspelen - de voorkeur aan de uren dat de zon het minst fel is (vóór 11u en na 16u)
  4. Leg je baby in de schaduw, liefst onder een parasol of achter een windscherm
  5. Laat je kleintje een zonnebril en een zonnehoed dragen
  6. Laat je baby kleding dragen die UV-stralen bedekt of tegen UV-stralen beschermt
  7. Bescherm je kind tegen uitdroging door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven
  8. Leg je baby op een handdoek in plaats van op het zand, want 20% van de UV-stralen wordt door het zand weerkaatst

Deze lijst is niet-exhaustief en geldt ook voor grotere kinderen. Vooral omdat 100% bescherming niet bestaat.

Shop onze selectie zonnebescherming voor baby's en kinderen

zon kids zonnebescherming baby tips Deze ultralichte zonnespray combineert alle voordelen van een zonnecrème voor kinderen. Hoge bescherming SPF 50+ die kan worden aangebracht op de natte huid, snel doordringt, effectief waterproof is, zweetbestendig, niet plakt, geen witte strepen op de huid achterlaat en snel wordt geabsorbeerd. Het is ook zand-proof en voorkomt jeuk.

Shop hier

 

zon kids zonnebescherming baby tips

Deze onzichtbare nevel met een niet-plakkerige, niet-vette finish is perfect voor kinderen die niet van melk-achtige zonnebescherming houden. De formule is water-, zweet- en zandbestendig en prikt niet in de ogen. Ook geschikt voor de gevoelige huid.

Shop hier

zon kids zonnebescherming baby tips

Deze zonnemelk, volledig samengesteld uit 100% minerale filters en zonder parfum, biedt een zeer hoge onmiddellijke bescherming SPF 50+ en is waterbestendig. Biosolis is een Belgisch merk dat zonverzorging, aftersun en zelfbruiner aanbiedt die zorg dragen voor huid en milieu. Minerale filters weerkaatsen de zonnestralen op het huidoppervlak, in tegenstelling tot chemische filters, die eerst de huid moeten binnendringen voordat ze hun werk kunnen doen.

Shop hier

zon kids zonnebescherming baby tips

Deze gekleurde zonnebrandroller (verkrijgbaar in blauw of roze) van Nivea biedt een zeer hoge SPF 50+ bescherming en is effectief waterproof. De pigmenten in de verzorgende formule verdwijnen nadat de zonnebescherming is aangebracht.

Shop hier

* getest op een groep van 1.055 ouders

LEES OOK: Zo houd je je baby koel tijdens een hittegolf