Waarom is TikTok geobsedeerd door #thatgirl?

Geüpdatet op 6 september 2021 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
Waarom is TikTok geobsedeerd door #thatgirl? Shutterstock

TikTok wordt overspoeld met de hashtag 'that girl', maar wat betekent deze virale trend precies? En ben jij stiekem een #thatgirl?

Wie of wat is #thatgirl?

Ze veert om 6 uur 's ochtends uit bed, maakt haar bed onberispelijk op, drinkt een groene smoothie en schrijft plichtsgetrouw haar gratitude list of pent een to-do lijstje neer in haar bullet journal. Dan is de yogasessie bij zonsopgang, een matcha latte - met havermelk - en een ochtendwandeling, luisterend naar podcasts over mentaal welzijn en zelfvertrouwen. Zij eet gezond, verzorgt haar huid, leest elke dag (bij voorkeur zelfhulpboeken) en draagt alleen gecoördineerde outfits.

@.becomethat.girl become that girl with me. we start tomorrow. follow to join our journey. #thatgirl #fyp #4u #foryoupage #follow #like #aesthetic #monday ♬ Seaside_demo by SEB - SEB

#thatgirl lijkt wel het ideale meisje dat iedereen zou willen zijn. De hashtag en bijbehorende lifestyle wisten YouTube, Instagram en TikTok in korte tijd volledig te veroveren. TikTok alleen al heeft meer dan 900 miljoen views, met hashtags als #5amclub, #productivity en #healthyliving. Op Youtube hebben video's met titels als 'Hoe word je that girl' of 'De ultieme gids om that girl te worden als je geen ochtendmens bent' enkele miljoenen views.

Word de beste versie van jezelf

Het zogenaamde doel van deze video's? De beste versie van jezelf worden. De trend is niet nieuw, aangezien er al een soortgelijke #girlboss-beweging bestond (in 2015 gelanceerd door Sophia Amoruso om het succesverhaal van haar bedrijf Nasty Gal te vertellen). Ochtend- en avondroutines waren al op het web te vinden voordat #thatgirl sociale media bezig hield. Maar dit soort inhoud is tijdens de pandemie weer in de belangstelling gekomen, omdat veel mensen een gezondere, evenwichtigere levensstijl wilden aannemen. Als gevolg daarvan duiken overal op het internet video's op van de 'perfecte dag' die we allemaal zouden moeten volgen.

Op TikTok geeft het account @.becomethat.girl elke dag een extra tip (ruim een willekeurige plek in je kamer op, lees 5 pagina's, neem 10 minuten zon, maak je plantjes schoon...) om het ideaalbeeld van de perfecte vrouw te worden. "Er is niet één juiste routine. Het doel is om jezelf te motiveren en productiever te zijn, net als het veranderen van kleine negatieve dingen in je dagelijkse routine," legt Youtuber Vanessa Tiiu uit.

#Thatgirl, een toxische trend?

Hoewel de bedoelingen van deze trend op het eerste gezicht goedbedoeld lijken - mensen aanmoedigen om een betere levensstijl aan te nemen -  zou deze methode volgens deskundigen in realiteit precies het tegenovergestelde veroorzaken. In plaats van productiever en gemotiveerder te zijn, leiden deze video's naar verluidt tot complexen, zelftwijfel en onzekerheid. De oorzaak? De onrealistische verwachtingen die het idee wekt dat je koste wat kost productief moet zijn.

Om nog maar te zwijgen van het vervormde karakter van deze video's, gemonteerd om alleen het beste te laten zien, maar die uiteindelijk niet overeenkomen met een echte persoon. Het is je leven vergelijken met een denkbeeldig ideaal. "Mensen plaatsen gewoonlijk geen willekeurige, representatieve momentopnames van hun dagelijks leven," zegt Dr. Elia Abi-Jaoude, een psychiater in het Hospital for Sick Children in Toronto aan CBC News. "Als je voortdurend naar de meest zorgvuldig geselecteerde video's kijkt, kun je tegen jezelf zeggen: "Als dit is wat iedereen doet, moet ik dat ook doen."

@virgohabitsgrowth is uncomfortable. ##motivation ##thatgirl ##productivity ##healthyhabits • sets from @orangejuicetb

♬ Afterglow - Indi Star

Het gevoel tekort te schieten

Makers van #thatgirl-content verdedigen zich tegen het creëren van een ongezonde obsessie rond hun video's, met het argument dat de trend gewoon een goede manier kan zijn om inspiratie op te doen. Het belang van rituelen draagt ook bij tot een gevoel van troost en kan inderdaad sommige slechte gewoonten veranderen. Maar laten we niet vergeten dat we in de eerste plaats mensen zijn, "wezens die zichzelf vergelijken", volgens een studie van Psychology Today, waaruit bleek dat tot 10% van de dagelijkse gedachten die door ons hoofd gaan sociale vergelijkingen zijn. "Deze neigingen kunnen vrouwen soms het gevoel geven dat ze tekortschieten," zegt Dr. Jennifer Mills, geregistreerd klinisch psycholoog en universitair hoofddocent psychologie aan de York University in Toronto. "'Ik ben niet goed genoeg, ik ben niet gezond genoeg of ik ben niet dun genoeg'. Dit soort sociale vergelijking kan ertoe leiden dat vrouwen zich minder goed voelen over zichzelf. Maar dit hoeft hen er niet van te weerhouden deze inhoud te volgen. Het kan een zoektocht zijn naar tips, informatie of advies, maar het kan ook onbewuster zijn dan dat," legt zij uit. "We kunnen ons afstemmen en ons voorstellen dat het leven prachtig zou zijn als we gezond zouden eten en af zouden vallen. Er is daar een element van escapisme."