Dit is het ideale moment om een gratitude journal te starten

Geüpdatet op 2 april 2020 door Lore Ginneberge
Dit is het ideale moment om een gratitude journal te starten© Gabrielle Henderson

"Positiviteit trekt positiviteit aan", een instelling die we vandaag meer dan ooit nodig hebben. Dit is hoe een gratitude journal je leven kan veranderen:

Elke avond voor het slapengaan vragen mijn geliefde en ik elkaar naar het leukste moment van de dag. We nemen even de tijd om dankbaar te zijn voor mooie dingen en gaan met een blij gemoed slapen. Onder de huidige omstandigheden is dit echter niet zo simpel: ons dagelijkse leven staat volledig op z'n kop en je wordt om de oren geslagen met slecht nieuws. Net daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de zogenaamde 'kleine gelukskes', dingen die je dag een positieve wending geven. Een gratitude journal, een 'dankbaarheidsdagboek', kan je helpen om hier een gewoonte van te maken.

Wat is een gratitude journal?

Zie het als het dagboek dat je bijhield als tiener, maar dan stukken praktischer (en minder gênant). In plaats van je volledige dag neer te pennen, werkt een gratitude journal veel doelgerichter. De focus ligt namelijk enkel op positieve gebeurtenissen, al is de manier waarop je zo'n journal invult helemaal vrij.

Het verschil tussen een gratitude en bullet journal

In een bullet journal houd je vooral je dagelijkse afspraken, taken en doelen bij, maar sommige mensen gebruiken het ook om dromen, gevoelens of gedachten in te noteren. Hoewel een bullet journal een geweldige tool is om je te organiseren, kan het tracken van elk deeltje van je leven erg vermoeiend worden. Dit is meteen ook het grote verschil met een dankbaarheidsdagboek: je focust slechts op één aspect van je dagelijkse leven, er zijn een pak minder regeltjes en je kan gerust een pauze inlassen.

journal dagboek tips
© Brigitte Tohm

Zo start je een dankbaarheidsdagboek

Stel jezelf drie vragen:

  • Waarin wil ik mijn positieve gedachten noteren?
  • Hoe wil ik te werk gaan?
  • Wanneer wil ik hier de tijd voor nemen?

Het juiste boekje

Alles begint bij een leuk boekje. Er zijn - hoe kan het ook anders - specifieke gratitude journals te koop die je op weg helpen met voorgedrukte pagina's vol positieve quotes en kleine opdrachtjes. Een handige tool voor wie niet weet waar beginnen.

gratitude journal tips
The One-Mintue Gratitude Journal (Engelstalig), €8,55

Hier te koop

Kan je een meer algemene wellness boost gebruiken? Dit boekje laat je neerschrijven wat je leuk en minder leuk vond aan elke dag, maar geeft ook ademhalingstips, inspirerende mantra's en langetermijndoelen.

journal dagboek tips wellness
Your Energy Journal (Nederlandstalig), €14,99

Hier te koop

Wie liever eenvoudig start kan natuurlijk ook een simpel schriftje, of desnoods vellen toiletpapier van de stapels die je gehamsterd hebt gebruiken.

Zo vul je jouw gratitude journal in

Afhankelijk van welk soort boekje je gekozen hebt, kan je al dan niet zelf kiezen hoe je je gratitude journal invult. Voor sommigen zullen 3 positieve puntjes per dag al enorme voldoening geven, terwijl anderen liever positieve momenten beschrijven of een leuke quote selecteren. Er zijn geen regels, dus experimenteer en doe wat goed voelt.

dagboek
© Daria Shevtsova

Een moment van dankbaarheid

Ook hier ligt de keuze volledig in jouw handen: start je graag de dag met een positieve gedachte of schrijf je liever de leuke momenten neer voor het slapengaan? Las een vast tijdstip in om je te focussen op het boekje, je hebt niet meer dan enkele vrije minuten nodig. En onthoud goed: positieve gedachten neerschrijven is geen verplichte opgave, het is een manier om je humeur op te krikken en stress te verlichten. Lukt het je op sommige dagen niet om iets neer te schrijven, dan neem je de gewoonte even later terug op. Maar wanneer je het hard nodig hebt, helpt een gratitude journal je er wel bovenop.