#blacklivesmatter: Essentiële leestips over systemisch racisme

Geüpdatet op 8 juni 2020 door ELLE België
#blacklivesmatter: Essentiële leestips over systemisch racisme

De moord op George Floyd heeft wereldwijd geleid tot een golf van woede en protesten. Misschien heb jij je daarom ook al de vraag gesteld: wat kan ik doen om te helpen? Jezelf verdiepen in de problematiek rond systemisch racisme is alvast een belangrijk begin, en deze boeken kunnen je daarbij helpen.

Non-Fictie

Hallo witte mensen – Anousha Nzume

hallo witte mensen

“Hallo witte mensen” is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. POC (people of colour) leren daarnaast om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

Te verkrijgen op bol.com

The New Jim Crow: Mass Incarceration In The Age of Colorblindness – Michelle Alexander

The new Jim Crow

Zoals de documentaire “13th” (nu te streamen op Netflix) al aangaf, verbiedt het 13e Amendement van de Amerikaanse grondwet slavernij, behalve als straf voor de veroordeling van een misdrijf. Burgerrechtenadvocaat Michelle Alexander denkt na over hoe en waarom het aantal gevangenen in Amerika is gestegen van ongeveer 350.000 tot meer dan 2 miljoen tussen de jaren zeventig van de vorige eeuw en 2010. Haar centrale stelling: “De war on drugs is eigenlijk een rassenoorlog”.

Verkrijgbaar bij bol.com

White Fragility – Robin Diangelo (E-book)

white fragility

“White Fragility” verkent de manieren waarop blanken reageren als ze erop gewezen worden dat ze iets racistisch hebben gezegd of gedaan, en hoe deze "white fragility" dient om het systeem van blanke suprematie in stand te houden.

Te koop via standaardboekhandel.be

Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge

why I'm no longer talking

In wat begon als een blogpost die in 2014 viraal ging, legt Eddo-Lodge's boek uit waarom ze besloot om niet langer te praten met blanke mensen over het onderwerp "ras", in het bijzonder met zij die weigeren de legitimiteit van structureel racisme en de symptomen ervan te accepteren. Een boek over de rassenverhoudingen in Groot-Brittannië vandaag de dag.

Verkrijgbaar op bol.com

How to Be an Antiracist – Ibram X. Kendi

Ibram X Kendi

Door ethiek, geschiedenis, recht en wetenschap te combineren met Kendi's eigen persoonlijke verhaal nodigt “How to Be an Antiracist” ons uit om ons voor te stellen hoe een antiracistische samenleving eruit zou kunnen zien, en om na te denken over hoe we een actieve rol kunnen spelen bij de opbouw ervan.

Te koop op standaardboekhandel.be

I Am Not Your Negro – James Baldwin & Raoul Peck

i am not your negro

In 1979 begon de schrijver en burgerrechtenactivist James Baldwin aan een project om het verhaal van Amerika te vertellen door de ogen van drie van zijn vermoorde vrienden: Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King, Jr. Hij stierf voordat z'n opdracht kon worden voltooid. In zijn documentairefilm “I Am Not Your Negro” stelt Raoul Peck zich het boek voor dat Baldwin nooit heeft geschreven. Hij gebruikt zijn originele woorden om een radicaal, krachtig en poëtisch werk te maken over ras in de Verenigde Staten - toen en nu.

Te vinden bij standaardboekhandel.be

Fictie

Beminde – Toni Morrison

Beminde

Het met de Pulitzer-prijs bekroonde meesterwerk van Toni Morrison omvat het collectieve trauma dat door slaven en hun nakomelingen wordt gevoeld. Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal dat zich in de tweede helft van de negentiende eeuw in Amerika afspeelt, concentreert de roman zich op de gevluchte slavin Sethe, die letterlijk en figuurlijk wordt achtervolgd door de geesten van haar tragische verleden. “Beminde” is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten.

Verkrijgbaar bij standaardboekhandel.be

Queenie – Candice Carty-Williams

Queenie

Maak kennis met Queenie, een vrouw die koste wat kost probeert om iedereen te pleasen. Vastzitten tussen een baas die haar niet ziet staan, een familie die niet lijkt te luisteren, en proberen te passen in twee werelden die haar niet echt begrijpen... Geen wonder dat ze het moeilijk heeft om de controle over haar leven te behouden! Queenie biedt een duistere, komische kijk op het leven, de liefde, ras en familie. Geschikt voor fans van Dolly Alderton, Sally Rooney en Phoebe Waller-Bridge.

Te koop op bol.com

Such a Fun Age – Kiley Reid

such a fun age

Wanneer Emira bij een supermarkt wordt aangehouden voor de 'ontvoering' van het witte kind waarop ze eigenlijk aan het babysitten is, zet dat een explosieve keten van gebeurtenissen op gang. Een roman over de nuances van ras, klasse, voorrecht, moederschap, self-care & meer.

Te verkrijgen bij standaardboekhandel.be

Girl, Woman, Other – Bernardine Evaristo

girl, woman, other

“Girl, Woman, Other” is een levendige roman die een cast van twaalf zwarte vrouwen en niet-binaire mensen volgt op hun persoonlijke reizen door Groot-Brittannië, en de laatste honderd jaar. Ze zijn elk op zoek naar iets - een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een plek om in te passen, een minnaar, een gemiste moeder, een verloren vader, of zelfs maar een vleugje hoop.

Te vinden op bol.com

Meer weten over wat jij kunt doen om te helpen?

Alle info vind je op https://blacklivesmatters.carrd.co 

(Stagiaire Louise Proot)