De massage gun: dit moet je erover weten

Geüpdatet op 31 januari 2020 door Isabelle
De massage gun: dit moet je erover weten©Theragun

Alsof een workout op zich al niet pijnlijk genoeg is, moet je jezelf nu blijkbaar ook gaan neerschieten met een speciaal toestel dat je spieren triggert. De massage gun is een gigantische hype in de sportwereld en dringt langzaam ook door in wellness kringen. Fans prijzen de herstellende, ontspannende en stimulerende werking van de zogenaamde “draagbare Zweedse masseur” aan. Hemel of hel? We zoeken het voor je uit:

WAT IS EEN MASSAGE GUN?

Een massage gun een handmatig toestel dat in enkele rake “schoten” de knedende werking van een professionele deep-tissue massage nabootst. Het ding werd in 2008 uitgevonden door de Amerikaanse chiropractor Jason Werseland om een rugblessure die hij opliep tijdens een verkeersongeluk te behandelen. Aan de hand van kloppende en trillende bewegingen wordt druk uitgeoefend op het spierweefsel met tal van voordelen als gevolg: een verbeterde revalidatie na een blessure, minder kans op stijve spieren na een stevige workout, minder stress en spanning in het algemeen, een verbeterde mobiliteit én bloedsomloop. Werseland doopte zijn uitvinding de TheraGun G1 en startte een gelijknamig bedrijfje op. In zijn kielzog brachten anderen hun eigen versie van de draagbare masseur uit en al snel raakten die goed ingeburgerd in de wereld van topsporters en sportartsen. Het is ondertussen al lang niet vreemd meer om basketballers langs de kant van het veld hun eigen spieren onder schot te zien nemen, en ook in privé huishoudens wordt ondertussen vrolijk “geschoten”.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN MASSAGE GUN?

De massage gun komt dan wel uit het professionele circuit, maar het dient even goed voor amateur-atleten, mensen die last hebben van stress of slaapstoornissen, of patiënten die van letsels moeten herstellen en daar veel pijn bij ervaren.

  • De voordelen van de massage gun zijn dan ook dezelfde als die van een traditionele massage. Wetenschappelijk onderzoek heeft de gunstige effecten van een totaal ontspannen lichaam aangetoond op het slaapritme: zestig minuten diepe massage zouden het equivalent van zeven uur slaap betekenen. Uiteraard is het niet de bedoeling de slaap te gaan vervangen door een massage, maar stel je voor wat een voordeel deze “extra” slaap kan bieden!
  • Waarom sporters er zo dol op zijn? De diepe impact van de kloppende en trillende bewegingen maakt het stijve spierweefsel soepeler, en kneedt spanningen en vervelende knopen los. Dit zorgt voor een stevige opwarming vòòr een workout, een sneller herstel nà een training, en vermindert de vorming van melkzuur en dus ook de kans op stijve spieren. Bovendien bevordert het de bloedsomloop en daarmee ook de spieropbouw.
  • Actievere spieren zijn immers spieren die zich sneller gaan ontwikkelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die vaak aan een bureau zitten onbewust last hebben van luie spieren: als je de hele dag zit, worden de zenuwen die je bilspieren activeren afgesloten, waardoor die afbreken. Niet alleen krijg je daardoor meer druk op (en dus last van) andere spieren en gewrichten, het zorgt er ook voor dat je squats en lunges plots minder effect krijgen - simpelweg omdat je billen niet echt bij de les zijn… (Psst: ook een stevige stretch workout doet op dit vlak wonderen!)
  • Verder heeft regelmatig gebruik ervan ook effect op je silhouet omdat het op je fascie inwerkt. Dat is een onderhuids bindweefsel dat zich rond je spieren, gewrichten en organen wikkelt en zo je hele lichaam "inpakt" -als een soort interne wetsuit. Op die manier is het verantwoordelijk voor de vorm van je lichaam, je silhouet dus. Gezonde fascie zijn elastisch en brengen je spieren lekker strak samen. Eigenlijk moet je ze beschouwen als het natuurlijke corrigerend ondergoed van je lichaam. In slechte staat zullen ze echter gifstoffen ophouden, hun elasticiteit verliezen, dikker en korter worden. Resultaat: je silhouet oogt opgeblazen en minder slank én je krijgt last van stijfheid.

Eigenlijk heeft een massage gun hetzelfde effect als de bekende foam rollers, alleen met extremer effect door de hogere druk en snelheid van de bewegingen.

Opgelet: aangenaam is het niet altijd! Wie al kermt tijdens een sessie foam roller, zal serieus op zijn of haar tanden mogen bijten. Met de tijd raak je er echter aan gewend én het deugddoende effect is al na één gebruik voelbaar, de pijn dus dubbel en dik waard.

massage_gun_theragun_
(c)TheraGun

HOE GEBRUIK JE EEN MASSAGE GUN?

Zolang je je hoofd erbij houdt, kan je eigenlijk niets verkeerd doen met een massage gun -het komt uiteindelijk neer op een massage en die zijn in principe risicoloos. Als je het als behandeling van een blessure gebruikt, overleg je echter best met je arts voor je eraan begint. De toestellen komen in alle vormen en maten en hebben vaak verschillende opties (kloppende bewegingen, vibraties, circulaire massages, etc), koppen (standaard zijn die rond, maar veel massage guns hebben alternatieven voor specifieke lichaamszones), snelheden en intensiteit. Bespreek samen wat de beste combinatie en aan te raden frequentie is voor jouw specifieke letsel. In alle andere gevallen: handleiding goed doornemen en aan de slag!

massage_gun_theragun_
(c)TheraGun

HOE KIES JE EEN MASSAGE GUN?

Hier komt het slechte nieuws: het prijskaartje van dit alles is niet min. Voor wereldtoppers van TheraGun en diens grootste concurrenten TimTam en Hyperice mag je al gauw 400 euro ophoesten. Er zijn goedkopere alternatieven, maar die hebben vaak minder specifieke opties en zijn meestal ook wat luidruchtiger, minder handig in gebruik, etc. Hoe dan ook, hier is onze selectie: