9 tips om na de feestdagen met een fris hoofd wakker te worden

Gepubliceerd op 2 januari 2020 door ELLE België
9 tips om na de feestdagen met een fris hoofd wakker te worden

De eindejaarsfeesten zijn ingezet. Een paar tips om een kater te voorkomen of de volgende morgen – of middag te genezen.

1/

1. Ga niet detoxen voor de feestdagen

Een paar dagen voor nieuwjaar een detox- of vastenkuur is niet alleen nutteloos, het werkt zelfs contraproductief. Op het feest zelf zul je uitgehongerd zijn en veel te veel naar binnen spelen. Eet de dagen ervoor normaal en kies voor gezonde maaltijden met zoveel mogelijk groenten en fruit, en drink veel water.

2/

2. Vast ook geen 24 uur vasten na een copieuze maaltijd

Na een overvloedige feestmaaltijd heb je weinig keuze: je moet de schade beperken door weer goede eetgewoontes aan te nemen zodat je spijsverteringssysteem wat rust krijgt. Op het menu: bouillon, gekookt fruit (zelfgemaakte appelmoes bijvoorbeeld), gekookte groenten en witte rijst. Een beperkte lijst inderdaad, maar alleen zo raak je er snel weer bovenop. Drink daarbij water, veel water … Citroenessence kan je ook helpen om vet op te lossen en de lever te zuiveren. Vermijd tabak, alcohol, pittige gerechten ... en beperk je tot één kopje koffie. Cafeïne deshydrateert, en belast je lever nog eens extra.

Goed om te weten: spuitwater kan helpen om je eten te verteren, omdat het vaak zuiveringszout bevat. Let wel, in bruisend water zit vaak meer natrium (meer zout dus) dan in plat water en kan je buik wat doen opzwellen.

3/

3. Drink een groot glas water voor elk glas alcohol

Zorg ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste tip voor de feesten. Alcohol deshydrateert, wat je kater alleen maar erger maakt. Drink daarom tussen de glazen alcohol door voldoende water. Ga je ook niet te buiten aan zoute aperitiefhapjes: ze maken je dorst groter, terwijl de combinatie van alcohol en zout het deshydratatieproces alleen maar versnelt.

4/

4. Pas op voor sulfiet

Alles lijkt er op te wijzen dat hoe meer sulfiet een wijn bevat, hoe groter de kans op hoofdpijn nadien. Kies ook voor alcohol van een goede kwaliteit, eventueel zelfs biologische.

5/

5. Maak een ommetje

Om het eten wat vlotter te doen verteren, is het een goed idee om te bewegen en een luchtje te scheppen tijdens of na de maaltijd. Speel met de kinderen tussen twee gangen door, ga even naar buiten in de tuin of maak een kleine wandeling.

6/

6. Fytotherpaie voor een lichtere maag

Op zoek naar een natuurlijke manier om van dat zware gevoel na de maaltijd af te komen? Probeer dan eens gembercapsules uit. Gember wordt al eeuwenlang ingenomen om misselijkheid en braakneigingen tegen te gaan, zelfs bij zwangere vrouwen. Planten als karwij, dille, venkel of munt bevatten dan weer etherische oliën die de spijsvertering bevorderen. Gebruik de etherische olie nooit puur, maar op een suikerklontje of in een lepel honing.

7/

7. Geen goed idee: twee aspirines nemen voor het slapengaan

Als je al een beetje hoofdpijn hebt wanneer je naar bed gaat, kan een pijnstiller voorkomen dat je de volgende ochtend opstaat met een bonkend hoofd. Kies wel liever voor paracetamol dan voor aspirine. Maar voor de rest helpen pijnstillers niet om een zware morning after te verlichten.

8/

8. Homepathie to the rescue

Op D-Day kan je voor het eten Nux Vomica 7 CH innemen om een zwaar gevoel in je maag, misselijkheid en hoofdpijn te vermijden. Neem vijf granulen ‘s morgens en vijf voor de maaltijd. Het homeopatische middel werkt in op je spijsvertering en brengt je lever en galblaas tot rust.
‘Om een kater op homeopathische manier tegen te gaan, raad ik Nux Vomica 9 CH aan’, zegt Anne Daelemans, apotheker. ‘Neem om de twee uur drie granulen in, tot de symptomen verbeteren. Heb je de hele tijd de neiging om te braken en voelt je tong dik aan, voeg dan nog vier tot vijf keer per dag drie granulen Antimonium Crudum 9 CH toe. Neem bij zure oprispingen ook nog vier tot vijf keer per dag drie granulen Arsenicum Album 9 CH. Let wel, je moet de behandeling voortzetten zolang de symptomen aanwezig zijn, en stoppen wanneer je ze niet meer voelt’ benadrukt de apotheekster.

9/

9. Opgelet bij zwangerschap

Etherische oliën en veel medicijnen zijn verboden voor zwangere vrouwen. Ben je in blijde verwachting? Dan kan je je spijsvertering bevorderen door op een lege maag een groot glas water met wat citroensap te drinken. Citroenen zijn een natuurlijk middel tegen misselijkheid die ook een effect hebben op je darmen. Volg daarnaast het hierboven vermelde homeopathisch advies van apotheker Anne Daelemans, de enige behandeling die je als zwangere vrouw kan volgen zonder enig risico voor de baby. Vergeet ook niet dat tijdens de zwangerschap – in welk stadium ook – alle alcohol absoluut verboden is.