De cardigan: zo maak je dat sexy

Geüpdatet op 29 november 2019 door Marie Guerin en Isabelle
De cardigan: zo maak je dat sexy

Na de seizoenenlange dominantie van athleisure en streetwear doet het degelijke dametje opnieuw haar intrede in je kleerkast: de wedergeboorte van de culotte, mierzoete lila en slingbacks bespraken we eerder, maar nu pakt de trend ook je teergeliefde hoodie aan. Je leest het goed: gedaan met loungen in die comfy oversized sweater, vanaf vandaag is de cardigan aan zet! Je leest het goed: de cardigan, dat degelijk bolletje wol dat je niet dacht te dragen voor je in het bezit was van tenminste drie kleinkinderen en een nest poezen…

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6
Charlotte Gainsbourg in Kung-Fu Master, 1988.

Hamvraag: hoé maak je dat sexy??

Eerst en vooral: geen. Paniek. De cardigan klinkt tuttig en de Bon Chic Bon Genre factor ligt torenhoog, maar stijlgenieën à la Hailey Bieber tonen hoe je dit sleutelstuk een razend sexy upgrade geeft –door het met een jogging te stylen bijvoorbeeld. Klaar? Start:

Wat is een cardigan?

Misschien goed om dit klein gevaarlijk wolwerk eerst even vanuit anatomische hoek te benaderen: de cardigan is een uniseks, gebreid gilet met knoopjes aan de voorkant. Haar geschiedenis is dan weer net iets boeiender dan haar anatomie: net als veel wardrobe staples –denk maar aan de trench- en duffle coat- ontstond het op een slagveld. In 1854 achtte een zekere graaf James Thomas Brudenell de Cardigan het –in volle Krimoorlog- nodig zijn nauw zittende wollen jumper in twee te scheuren met zijn zwaard. Datzelfde zwaard bleek daarnaast nog een pak nuttige acties te hebben uitgevoerd, en de graaf kwam als oorlogsheld uit de strijd. Met dank aan de nieuwbakken populariteit van haar drager/naamgever, werd ook de cardigan prompt tot publiekslieveling gebombardeerd én opgewaardeerd met een reeks glanzende knoopjes. Jarenlang was het het summum van cool, maar het einde van haar coole imago loerde om de hoek: met de introductie van de twin-set –lees: een extra streng wolletje ònder de cardigan- dook het definitief in een tuttige vergeetput. Anno 2019 vissen fashionista’s het er echter met veel liefde opnieuw uit voor een geslaagde comeback.

Kenners wijzen een uitschuiver van Katie Holmes aan als de basis van de comeback. Met haar kanten niemendalletje en net iets te los zittende kasjmieren cardigan (beiden van Khaite,  respectievelijk 488€ et 1447€ by the way) wist ze niet alleen alle aanwezige paparazzi, maar ook de modepers massaal op te winden. Valse nonchalantie, een mix van luxueuze materialen en een spel van brave coupes en sexy peekaboo’s: vuurwerk!

 

In navolging van Katie en Hailey, vijf manieren om de cardigan (weer) sexy te maken.

 

Met een uitgesneden rok

Strik van boven, sexy van onder: zo simpel als de dag! Vergeet uiteraard niet het laatste knoopje van de cardigan nonchalant open te laten.

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6

Met een minirok

Steek een oversized cardigan onder de riem van de rok om je taille extra tot haar recht te laten komen. Comfy en sexy.

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6

Co-ord

De ultieme twist op de nette dameslook! Ga voor een total look –breigoed boven en onder dus: een heerlijk gedurfde variant van het oubollige ensemble.

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6

Met ontblote schouder

Trek de Katie Holmes kaart en flash “ongewild” een stukje van je eigen anatomie: je draagt de cardigan heel large, heel fluffy en strak ingesnoerd rond de taille, met een mouw die nonchalant doorhangt.

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6

Boven een avondjurk

De perfecte manier om een overdressed jurk wat te neutraliseren: combineer met een paar sneakers en een kleurrijke cardigan. Meer hoeft dat niet te zijn.

cardigan_trend_styling_agnes_b_hailey_bieber_katie_holmes_6

Waar shop je het?

De klasieker: Agnès b.

Zou Agnès b. in 1979 beseft hebben dat dìt de absolute bestseller van haar label zou worden? Het oorspronkelijke stuk was wit, tegenwoordig komt het in alle pasteltinten van de regenboog.

cardigan_hailey_bieber_katie_holmes_styling_1

De cool kids: Valentine Witmeur Lab, I Love Mr Mittens, Rouje, Howlin: het zijn maar een paar van de nieuwe generatie knitwear labels die de cardigan weer helemaal begeerlijk helpen maken.