7 handige tips om je zin naar zoet te verminderen

Geüpdatet op 10 oktober 2019 door Maxine Detaellenaere
7 handige tips om je zin naar zoet te verminderen

Hoe goed we ook ons best doen om gezond te leven, toch kan de drang naar zoetigheid soms te moeilijk zijn om te weerstaan. Daarom geven we je tien manieren om die doos Parijse wafels of tablet Tony Chocolonely met caramel en zeezout intact te laten.

1/ Drink water

Vaak denken we dat we honger hebben maar eigenlijk snakt ons lichaam net naar vocht. Drink daarom wanneer je trek krijgt eerst een groot glas water en wacht een kwartiertje. Grote kans dat je hongergevoel vanzelf weggaat.

2/ Zorg voor meer slaap

Wanneer ons lichaam oververmoeid is, krijgen we zin in zoete, vettige en hartige snacks omdat we een nood hebben aan een oppepper. Jammer genoeg is een sugar rush maar van korte duur en neemt je bloedsuikerspiegel al snel erna een diepe duik. Waak er dus over dat je niet alleen genoeg slaapt maar dat de kwaliteit van je nachtrust zo hoog mogelijk is. Dit kan je bereiken met een goede slaaphygiëne.

suiker, cravings, tips, gezond

3/ Hou gezonde alternatieven bij de hand

Kan je het toch niet laten om iets te knabbelen, zorg er dan voor dan je gezonde alternatieven bij de hand hebt. Denk maar aan vers fruit, rauwe worteltjes, kerstomaatjes of radijzen. Sta je graag in de keuken, dan kan je aan de slag met deze 15 heerlijke gezonde dessertjes.

4/ Eet meer gezonde koolhydraten

Wanneer je je lichaam broodnodige voedingsstoffen zoals koolhydraten ontzegt door bijvoorbeeld maaltijden over te slaan of crashdiëten te volgen, zal je lichaam wraak nemen door je zin naar zoet te versterken. Let er dus op dat elke maaltijd uit een gezonde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en groenten bestaat.

5/ Stop met ongezonde gewoontes

Je kent het wel, halverwege de middag krijg je zin in je dagelijkse vieruurtje ook al heb je eigenlijk helemaal geen honger. Probeer ongezonde gewoontes zoals deze af te leren en dat gaat het gemakkelijkst wanneer je ze vervangt door een gezonde variant. je kan bijvoorbeeld even de benen strekken door een ommetje te wandelen of enkele eenvoudige yoga-oefeningen te doen op je bureaustoel.

suiker, cravings, tips, gezond

6/ Neem voldoende tijd voor ontspanning

Snoep en taart zijn vaak extra verleidelijk wanneer je gestresst bent. Probeer daarom regelmatig me-time momenten in te plannen en zelfzorg prioritair te maken. Dat kan gaan van een relaxerend bad nemen of mediteren tot een goed boek lezen of afspreken met je girl squad.

7/ Kijk uit voor triggers

Wanneer er een zak m&m's op je bureau staat, dan is de kans uiteraard groot dat je voor je het weet aan het graaien bent. Laat je lekkers dus uit het zicht en in de kast. Passeer je tijdens je dagelijkse woon-werkroute langs een wafelkraam of ga je je koffie altijd halen in die leuke bar met artisanale cupcakes, dan maak je het jezelf ook extra moeilijk. Identificeer wat jouw triggers zijn en probeer ze te vermijden.