10 culturele evenementen die je deze zomer niet mag missen

Gepubliceerd op 9 juli 2019 door ELLE België
10 culturele evenementen die je deze zomer niet mag missen

Iedereen is het er over eens: tijdens de zomervakantie zijn er veel te weinig uren in een dag. Op de planning staan tal van leuke evenementen die we liefst allemaal zouden bijwonen. Omdat dit onbegonnen werk is, stelden we een culturele bucketlist samen met evenementen in België waar je écht tijd voor moet maken.

#1 Dream Box

In het MIMA in Brussel kan je nog tot 1 September de Dream Box expo bezoeken. Vijf installaties: de psychedelische box van Elzo Durt, de bevreemdende wereld van Hell'O, de magische piano van Escif, de vliegende cd-roms van Felipe Pantone en de vragenlijst van Imabelpro creëren er 'een hapering in het canvas van de werkelijkheid.'

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door M.I.M.A. (@mimamuseum) op

Wanneer? 1 februari tot 1 september

Adres? Henegouwenkaai 41, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

#2 Code(s) et Couleur(s)

In het park van Seneffe vindt tot 11 oktober een openluchttentoonstelling voor liefhebbers van urban art plaats. Tien Belgische en Europese kunstenaars tonen er hun werken die, zoals de naam van het evenement verklapt, de codes en kleuren van de stad overbrengen naar het park.

Evenementen, Cultuur, Tentoonstelling, Code(s) et Couleur(s), Seneffe, Kunst

Wanneer? 1 mei tot 11 november

Adres? Rue Lucien Plasman 7, 7180 Seneffe

#3 Dieren op maat

Dieren op maat is een tentoonstelling over dieren en eigentijds design die plaatsvindt in het Design Museum van Gent. Met het oog op de diverse en vaak tegenstrijdige relaties tussen mens en dier creëerden wetenschappers producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen (en zelfs dieren) te vervangen. Tegelijkertijd ontwierpen ze scenario's die naar de toekomt kijken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Design Museum Gent (@designmuseumgent) op

Wanneer? 17 mei tot 29 september

Adres? Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent

Lees ook: Leuke activiteiten die je samen met je hond kan doen.

#4 Design as we Speak

Kunstenaar Stéphane Barbier Bouvet start met 'Design as we Speak' de eerste van een reeks autonome tentoonstellingen die sinds eind juni plaatsvinden in de Grand Hall van Zaventem Ateliers. Deze ambitieuze en kritische tentoonstelling zal dienstdoen als platform voor renovatieoplossingen, die op het terrein worden uitgewerkt aan de hand van opeenvolgende experimenten.

Culturele evenementen België, Design as we Speak, Zaventem Ateliers, Tentoonstelling, Stéphane Barbier Bouvet

Wanneer? 21 juni tot 28 september

Adres? Fabrieksstraat 15/19, 1930 Zaventem

#5 VAVA Eyewear x Alvaro Siza Vieira 

In LOFT, een concept eyewear store in Antwerpen, kan je nog tot 15 juni voor het eerst de brillen van het Portugees zonnebrillenmerk VAVA verkrijgen. De capsule-collectie die er zal worden tentoongesteld, is een samenwerking tussen VAVA en architect Alvaro Siza Vieira.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VAVA (@vavaeyewear) op

Wanneer? 26 juni tot 15 juli

Adres? Steenhouwersvest 8-10, 2000 Antwerpen

#6 Fused with nature

Ter ere van het voorzitterschap van de Europese Unie dat Finland in de tweede helft van 2019 op zich zal nemen, werd kunstenaar Antti Laitinen uitgenodigd in het Tournay-Solvaypark in Brussel. Ter plaatste maakte hij, in samenwerking met studenten van LUCA School of Arts, kunstwerken die nog tot en met 29 september door het publiek bewonderd kunnen worden. Meer info vind je hier.

Evenementen, Cultuur, Fused With Nature, Tentoonstelling

Wanneer? 4 juli tot 29 september

Adres? Terhulpsesteenweg 201, 1170 Watermaal-Bosvoorde

#7 Bruxelles fait son cinéma

'Bruxelles fait son cinéma' is een initiatief van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF). Van 5 tot en met 19 juli kan je op vijftien verschillende plaatsen over heel Brussel gratis films kijken in openlucht.

culturele evenementen België, Brussel
Foto: Bruxelles Fait son Cinéma

Wanneer? 5 juli tot 19 juli

#8 Beautiful Lace & Carine Gilson

Geraffineerde kant, luchtige zijde, verfijnde motieven en uitzonderlijk vakmanschap: in het Mode & Kant Museum van Hasselt onthult modeontwerpster Carine Gilson enkele van haar mooiste creaties en toont ze wat haar hierbij inspireerde.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carine Gilson (@carinegilson) op

Wanneer? 10 juli tot 19 april 2020

Adres? Violetstraat 12, 1000 Brussel

#9 Gentse Feesten

Dit jaar wordt het centrum van Gent voor de 176ste keer op rij omgetoverd tot een feestzone voor jong en oud. Op meer dan 10 pleinen spelen nationale en internationale artiesten gratis muziek. Voor de allerkleinsten worden honderden binnen-en buitenactiviteiten voorzien.

Culturele evenementen België, Gentse Feesten, Stad, Gent

Wanneer? 19 juli tot 28 juli

#10 Antwerp Pride

In 'De Studio' in Antwerpen brengt het Antwerp Pride Festival "RIOT": vijf dagen vol locale en internationale artiesten die muziek, dans, spoken word, film en beeldende kunsten brengen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Antwerp Pride (@antwerppride) op

Wanneer? 7 augustus tot 11 augustus

Ook op je agenda: 5 pop-up adresjes in Knokke

(Stagiaire Sofie Kegelaers)