Sardinië: Italiaans pareltje voor elk type vakantieganger

Geüpdatet op 12 juni 2019 door Maxine Detaellenaere
Sardinië: Italiaans pareltje voor elk type vakantieganger

Capri en Sicilië zijn sinds jaar en dag populaire vakantiebestemmingen, maar wist je dat Italië nog een adembenemend eiland telt?

Sardinië is nog relatief onbekend bij toeristen, toch ontbreekt het niet aan prachtige stranden, pittoreske dorpjes en natuurlijk de heerlijke Italiaanse keuken. Meer zelfs, je kan er terecht voor elk soort vakantie:

1/

Voor zonnekloppers

sardinie, vakantie, cagliari, alghero, stintino, costa smeralda

Toegegeven, op heel Sardinië vind je hagelwitte stranden en turquoise water van een Caraïbisch kaliber. Maar Stintino, in het noordwesten van het eiland is ons favoriete plekje. Dit strand is erg populair onder locals, maar op minder drukke dagen waan je je er zo op een exotisch bounty eiland. Andere stranden die zeker een bezoekje verdienen zijn Spiagga del Cavaliere en Spiagga Rosa, waar minuscule koraalstukjes het zand een zachtroze tintje geven.

2/

Voor jet-setters

sardinie, vakantie, cagliari, alghero, stintino, costa smeralda

Chique haventjes, mondaine boetieks en nachtclubs barstensvol beroemdheden... klinkt dit je als muziek in de oren, dan ben je aan de bloedmooie Costa Smeralda aan het juiste adres. Deze luxueuze badplaats werd in de swinging sixties ontdekt door prins Karim Aga Khan IV, die de ongerepte kustlijn omtoverde tot een geliefde vakantiebestemming van Europese en Hollywoodiaanse royalty zoals de Clooneys, de Obama's, Elton John en Rihanna. Geniet van een glaasje bubbels in de elegante baaien Porto Cervo en Porto Rotondo en wie weet spot je er Leonardo D. op z'n superjacht.

3/

Voor citytrippers

sardinie, vakantie, cagliari, alghero, stintino, costa smeralda

Dit charmante stadje aan het water wordt door de lokale bevolking 'klein Barcelona' genoemd. In de veertiende eeuw verbande de Spaanse koning namelijk de opstandige Barcelonezen naar Alghero, waardoor men er nog altijd een Catalaans dialect spreekt. Overdag kan je er naar hartelust zonnen, maar vooral 's avonds komt Alghero pas echt tot leven. Wandel langs de middeleeuwse omwallingen bezaaid met palmen - la passeggiata op z'n Italiaans - en bewonder de schitterende zonsondergang terwijl je geniet van een overheerlijke spaghetti alle vongole en een glas verfrissende vermentino.

4/
Voor cultuurliefhebbers

sardinie, vakantie, cagliari, alghero, stintino, costa smeralda

Bij voetballiefhebbers zal deze stad wellicht wel een belletje doen rinkelen, want Cagliari Calcio speelt in de serie A (heb ik mij laten vertellen door mijn Italian lover). Maar de stad staat ook bekend om z'n prachtige historische erfgoed. Net als Rome is de hoofdstad van Sardinië gebouwd op zeven heuvels, maar de vele steile steegjes zijn zeker een beklimming waard. In Castello, het middeleeuwse hart van Cagliari, struin je rond langs gezellige pleintjes, antieke gebouwen en kan je interessante musea bezoeken. Passeer zeker langs het imposante stadshuis Il palazzo Civico, al likkend aan een heerlijke gelato con pistacchio.