Dit worden de 10 grootste trouwtrends voor 2023

Gepubliceerd op 4 januari 2023 door Lore Ginneberge
Dit worden de 10 grootste trouwtrends voor 2023 Sincerely Media -Unsplash

Van retro bruidsjurken tot duurzame feesten en exotische trouwbestemmingen, dit zijn de grootste trouwtrends voor 2023.

Heb je een trouwpartij te plannen maar weet je niet waar te beginnen? Dat is begrijpelijk, hét feest van je leven in elkaar boksen is nu eenmaal niet niets. Zakt de moed je al bij het uitzoeken van een save-the -date kaartje je in al in de schoenen, laat je dan bijstaan door professionals. De experten van House of Weddings selecteerden alvast de leukste en meest originele trends van 2023 om je op weg te zetten.

1. Populaire kleuren voor een bruiloft

Volgens internationale trendvoorspeller WGSN en kleurencodesysteem Coloro is dé kleur van 2023 Digital Lavender. Zoals in 2022 is het een lichtpaarse kleur - toen Very Peri. De vrolijke en zachte lavendeltoon geeft je een rustig en sereen gevoel. De genderneutrale kleur creëert een stabiele en positieve omgeving.

lavendel kleuren trend trouwen 2023 boeket
Unsplash

Ook felle en opvallende blauwe kleuren zullen trending zijn. Kleurschakeringen van blauw en lavendel zullen in 2023 dus een populaire keuze zijn voor de jurken van de bruidsmeisjes of voor de outfit van de bruidegom. Verwerk deze blauwtinten en subtiele pastelkleur in je drukwerk, accessoires of juwelen, in je tafeldecoratie, bruidstaart... Volgens het internationale kleureninstituut Pantone is de kleur van 2023 dan weer Viva Magenta. De rebelse, rijke en warme rode kleur heeft als doel de natuur te vieren en een krachtig gevoel te creëren.

kleuren bruiloft trouwtrends 2023 bruidstaart
Shutterstock

2. Trendy trouwjurken in 2023

Retro bruidsjurk in jaren 80 stijl

De jaren 80 zijn terug! De typische details van jurken uit die tijd, denk volle rokken, pofmouwen en grote strikken, worden in 2023 op een elegante en stijlvolle manier opnieuw in trouwjurken verwerkt. Dit resulteert in een traditionele maar toch speelse look. Ook veren en ruches zullen het goed doen.

bruidsjurken trend populair 2023 trouwtrends
Unsplash

De bruid in een trouwpak

Wil je liever een strakkere look? Het ‘trouwpak’ voor de bruid blijft aan populariteit winnen. Want waarom zou je een bombastische bruidsjurk dragen als dat niet past bij jouw persoonlijke stijl? Een broekpak is net zo chique én je danst er zonder problemen mee tot in de vroege uurtjes.

Minimalistische trouwjurken

Een andere blijver zijn de minimalistische trouwjurken. Combineer beide trends bijvoorbeeld in een minimalistische trouwjurk met opvallende details, zoals losse mouwen, een diep uitgesneden (rug)decolleté of parels. Die laatste duiken trouwens steeds vaker op, als afwerking van trouwjurken of accessoires zoals juwelen of schoenen.

trouwjurken trouwtrends 2023
Unsplash

3. Een duurzaam bruiloftsfeest

Koppels kijken steeds vaker naar duurzame oplossingen, denk aan lokale en seizoensgebonden catering en dito bloemen, een bewuste keuze voor lokale ontwerpers... Ook duurzame trouwbedankjes, zoals zaden en plantjes, winnen aan populariteit. Bruiden zullen om deze reden ook steeds meer voor trouwjurken kiezen die ze na het feest kunnen doordragen. De jurk bestaat dan bijvoorbeeld uit twee delen, perfect om het bovenstuk en/of de rok nog eens uit de kast te halen voor een passende gelegenheid.

trouwlocatie buiten kleine bruiloft
Unsplash

4. Creatief trouwen in klein comité

Ook in 2023 sluimert het effect van de coronapandemie na op de gastenlijsten. Bruidsparen willen steeds vaker hun speciale dag doorbrengen met een kleinere groep dichte familie en vrienden. Daarbij voelen ze zich vrijer om kennissen of plus ones uit hun gastenlijst te schrappen. Ook de huidige energiecrisis speelt een rol in de slinkende gastenlijsten. Koppels proberen te besparen door kleinere groepen uit te nodigen of creatieve, budgetvriendelijke cateringformules te organiseren en het dansfeest te vervroegen, zo getuigt ook Frédéric Tombeur van feestzaal Hof ten Laere in Schelle.

5. Kwaliteit over kwantiteit

Unieke ervaring

Sommige koppels die een meer selecte groep uitnodigen doen dit daarentegen niét vanuit spaarzaamheid, maar net om de aanwezige genodigden extra in de watten te leggen met topkwaliteit. Onder het motto 'more is more', willen koppels hun gasten tijdens hun huwelijksfeest trakteren op een intense beleving en unieke ervaring. Ze kiezen voor een prachtige locatie, topcatering - met of zonder showcooking, meer en indrukwekkender entertainment zoals grotere musicale acts om er een onvergetelijk feest van te maken.

Het trouwweekend

Ook het ‘trouwweekend’ stijgt in populariteit, met meerdere activiteiten verspreid over een heel weekend. Denk aan een preparty de avond voor de trouw, en een gezellige brunch de ochtend erna... Een feestzaal met overnachtingsmogelijkheden is dan de perfecte locatie.

6. Trends voor bloemen op de bruiloft

Kleine bruiloftsboeketjes

Pinterest geeft aan dat de vraag naar ‘petite’ boeketjes voor de bruid en bruidsmeisjes gevoelig stijgt: bruidsboeketten worden kleiner, fijner en subtieler. Ook de bloemstukjes op de tafels zijn eerder minimalistisch.

kleuren bruidsboeket trouwtrends 2023
Shutterstock

Strakke en subtiele tafels worden aangevuld met grote decoratieve stukken in de feestzaal of feesttent, zoals een bloemenboog.

bloemen trouw feest tafel
Shutterstock

Opvallende backdrops

Ook zien we opnieuw meer creatieve en opvallende backdrops voor de ceremonie, waarbij men voornamelijk kiest voor seizoensgebonden bloemen.

boog bloemen
Shutterstock

7. Een cozy en intieme setting

Al enkele jaren in opmars, en stilaan wijdverbreid ingezet: het ontzettend gezellige huiskamergevoel, dat zowel binnen als buiten op je feest een comfortabele en intieme sfeer schept. Denk aan cosy zithoeken met kussentjes, fleece dekentjes en enkele sta- en hangplanten errond. Dit geeft een persoonlijke en verwelkomende toets op elk huwelijk.

8. Tropische elopements en destination weddings

Destination weddings nemen in 2023 opnieuw toe in aantal; liefst trekt het koppel naar een heerlijk exotische locatie met hun - eerder beperkte - gevolg, voor een tropisch huwelijk op een ver strand. Ook elopements blijven in 2023 aan populariteit winnen. Bij een elopement trek je er als bruidspaar stiekem tussenuit, om te trouwen tijdens een intieme plechtigheid met jullie tweetjes. Je kan eventueel wel je dichtste familie of vrienden betrekken, samen naar het buitenland reizend, om ter plaatse jullie grote verrassing te onthullen.

elopement trouwen buitenland
Unsplash

9. Blur-motion huwelijksfoto’s

Opkomend in 2022, helemaal hot in 2023: de blur-motion foto’s die je huwelijksalbum zullen aanvullen. Blur-motion is een fotografische techniek waarbij een lange sluitertijd wordt gebruikt om bewegende onderwerpen door het beeld te laten bewegen. Deze wazige trouwfoto’s schetsen jullie momenten van gelukzaligheid samen, tijdens jullie huwelijksdag; alsof jullie ‘dronken van liefde’ zijn. De foto’s zijn authentieker, natuurlijker en lijken minder geposeerd dan de meeste traditionele huwelijksfoto’s.

10. De eerste blik vereeuwigd

Jullie ‘eerste blik’ of first look is dat magische moment waarop jullie elkaar voor het eerst te zien krijgen op jullie trouwdag, nog vóór jullie plechtigheid. Deze intieme aangelegenheid voor het bruidspaar wordt vaak bijgewoond door de dichtste familie en vrienden, en is één van de favoriete momenten voor jullie professionele trouwfoto- en videograaf. De ‘eerste blik’ wordt steeds vaker expliciet in scène gezet, gecapteerd en gekoesterd. Zo herbeleven jullie dit prachtige moment jaren later nog geregeld - alsof jullie huwelijksfeest gisteren was.

trouwen trends 2023
Unsplash

LEES OOK:

11 x Belgische en betaalbare verlovingsringen met diamanten

Deze Belgische verlovingsringen zijn een hit op Instagram