10x duurzame cadeau-ideeën

Gepubliceerd op 18 december 2018 door ELLE Partner
10x duurzame cadeau-ideeën

Met ecologisch verantwoorde cadeaus doe je niet alleen je significant other, je vrienden of familie een plezier, maar ook de natuur. En nee, het hoeven niet per se geitenwollen sokken te zijn. 10 duurzame cadeau-ideeën.

1/

1. 0% waste, 100 % style

Schenk ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ cadeau, en je geeft 5.000 euro weg. In het boek doet Anne Drake namelijk uit de doeken hoe je door ecologischer te leven jaarlijks 5.000 euro op het huishoudbudget bespaart - zonder in te boeten aan klasse.

Uitgeverij Manteau. 22,50 euro. annedrake.be

2/

2. Dorstlessend limoen

Een waterfilterkan die gezien mag worden op tafel: de Fun Lime van Brita. De Memo-functie geeft aan wanneer je de filter moet vervangen. Het filterpatroon bevat ionenwisselaars en koolstof van natuurlijke kokosnootschalen en filtert kalk en chloor uit je water. Resultaat : het water smaakt beter, is een duurzaam alternatief voor flessenwater en beschermt je apparaten tegen verkalking.

Richtprijs: 21,50 euro. Brita.be

Richtprijs: 21,50 euro. Brita.be

3/

3. Kus van de roos

Minder lijntjes en rode vlekken, en een mooiere teint. Daar zorgt dit serum met de poëtische naam Kissed by a Rose voor. Het serum, dat een biolabel draagt, bestaat uit een mix van essentiële olie van rozen en olie van wilde rozen, duindoorn en abrikozenpitten.

37,5 euro voor 15 ml. Cime-skincare.com

4/

4. De smaak van Griekenland

Zero waste kan ook fun zijn. De thee van Rhoeco bijvoorbeeld zit in een beker waarin je achteraf je eigen theeblaadjes kunt telen. Het zaadje vind je op een stick onder het deksel. De thee zelf is een mengeling van kruiden uit de bergen,  bossen, kusten … van Griekenland.

Richtprijs: 10 euro voor 20 g. Rhoeco.com

5/

5.  Schoonheidsfoutjes

Het drukproces in drukkerijen levert een hoop papieroverschotten op, al dan niet bedrukt. Linde Luyten en Tille Lingier van Redo zien schoonheid in die ‘misprints’ en creëren er unieke, met de hand gemaakte agenda’s, blocnotes … mee.

6/

 6. To the moon and back

Stijlvol voor de dag komen én het goede doel steunen. Met de juwelen van People Tree kan het. Deze oorringen van verzilverd koper werden met de hand gemaakt door Bombolulu, een fairtrade-onderneming in Kenia die personen met een handicap tewerkstelt.

L: 1 cm. 16 euro. Peopletree.co.uk

7/

7. Streelzachte huid

Een huid zacht als een ‘kitten with a blowout’. Dat belooft deze 100% natuurlijke Original Coffee Scrub. Het koffiegruis en het zeezout maken je huid egaler en steviger, de amandelolie doet littekens verdwijnen.

16,95 euro voor 200 g. Frankbody.com

8/

8. Finishing touch

Ideaal om je kast te customizen, deze deurknoppen van koper. Je kunt ze ook aan de wand vastmaken om er je halssnoeren aan op te hangen. Mooi meegenomen: de knoppen zijn gemaakt in een werkatelier in India dat veilig en eerlijk werk garandeert.

Deurknoppen ‘Abby Shell’. 15 euro voor 2. Doing-goods.com

9/

 9. Luipaardprint

Berscherm je kostbare laptop met deze hoes van Wouf, een Spaans merk dat alleen de beste materialen en ecologische inkt gebruikt.

Voor 13’’-laptop. 46 euro. Wouf.es

10/

10. Geur- en lichtspel

Lichtpunten in de winter: de geurkaarsen van La Belle Mèche. Hun aroma’s, zoals gepeperd cederhout en zoete amandel, werden samengesteld door neuzen uit Grasse. De kaarsen zijn bovendien gemaakt van plantaardige was en hebben een loodvrije wiek van katoen.

 Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met BRITA.
www.BRITA.be