Wat doen de modeweken met je hart?

Geüpdatet op 2 oktober 2018 door Isabelle
Wat doen de modeweken met je hart?

De modeweken doen je hart sneller slaan. Letterlijk. Ik knoopte tijdens Paris Fashion Week een Fitbit Versa om mijn pols en dat leverde opvallende resultaten op:

“Mijn voeten doen pijn.” Het is standaard de laatste zin die ik op fashion week uitspreek voor het slapengaan én de eerste waarmee ik wakker word. “Ik heb sowieso 50 kilometer gestapt.” Het is de standaard zin waarmee ik op de “en, hoe was het?” van mijn collega’s antwoord bij thuiskomst. Tijd om al dat dramatisch gedoe in cijfers om te zetten. Partner in crime is daarbij de Fitbit Versa, een smartwatch die niet alleen je gezondheid en conditie bijhoudt, maar ook de kwaliteit van je slaap meet, on-screen fitnessoefeningen geeft, je tijdens je workouts coacht én je ook nog eens vlotter door de werkdag heen loodst. Dat laatste met behulp van slimme functies die je melden wanneer je nieuwe mails op telefoontjes ontvangt, die je online helpen betalen of die je toegang geven tot motiverende playlists op Deezer.

Ik draag de mijne al enkele weken en het is fascinerend hoe kennis over je dagelijkse beweging je ook daadwerkelijk motiveert om meer te bewegen. Mijn dagdoel is 10,000 stappen en ik kan je verzekeren dat je als je na een lange werkdag “slechts” 7000 stappen achter de rug hebt, ’s avonds sneller zal beslissen om er toch nog één gezonde wandeling door te jagen. Meer frisse lucht en meer beweging! Ook leuk: de Fitbit past zich aan je type beweging aan: ga ik baantjes trekken, dan telt hij gezellig mee, duik ik voor een uurtje de fitness in, gaat hij lekker mee calorieën tellen, etc. De kantoorficties laat ik even voor wat ze zijn, maar het tracken van mijn eigen beweging doet me duidelijk deugd.

Hoe sportief is een modeweek? Ziehier mijn rapport:

1/

Woensdag: 11,222 stappen - 7,04km - 2137 calorieën verbrand

Vandaag ben ik uitgenodigd door Maison Margiela om haar zomerdefilé en de launch van het nieuwe parfum Mutiny bij te wonen. “Uitgenodigd” worden betekent dat je de hele dag door in de watten wordt gelegd en dus lekker luxueus overal wordt rondgereden in taxi’s -waar je normaal gezien constant de metro in en uit moet rennen. Daarnaast staat ook de show van Dries Van Noten, elk seizoen weer een hoogtepunt, op het dagprogramma.

Ondanks de relatief rustige dag, blijk ik toch 1 uur en 51 minuten (!) in fat burn zone te hebben doorgebracht. Wat? De fat burn fase komt overeen met een lage tot medium inspanning -je hart slaat dus iets sneller dan normaal- en zorgt dat de te verbranden calorieën vooral uit je vetreserves worden gehaald. Je zal weliswaar minder calorieën verbranden dat in hogere inspanningszones, maar wel meer vet verliezen. Daarom wordt dit vaak aangeraden voor mensen die aan hun buikje willen werken. Leuk detail: mijn fat burn zone piekte rond 15u, precies het moment waarop de Dries Van Noten show van start ging met een zenuwslopende soundtrack…!

2/

Donderdag: 14,486 stappen - 11,45 km - 2315 calorieën verbrand

Gedaan taxi’s, vandaag hol ik met metropas in de hand door de Lichtstad en dat is aan mijn aantal stappen te zien. Ik dacht dat ik gisteren lang in de fat burn zone had doorgebracht, maar nu swingt dat pas echt de pan uit. Maar liefst 3 uur en 12 minuten lang klopt mijn hartje net iets (maar net niet té) harder dan gewoonlijk. Mijn hoogste hartslag werd gemeten tussen 17u15 en 17u30 -toen ik de fabelachtige grijze diamanten van Celine Daoust in diens showroom ontdekte. Verder zijn er ook pieken geregistreerd om 10u (hollen naar de M.A.C. Cosmetics masterclass), 11u50 (de snikhete showlocatie van Manish Arora -een plastieken tent in volle zon, waar het zeker 50°C was- betreden) en 17u (ik beslis te voet richting de Celine Daoust showroom te trekken, dwars door de mooie Jardin des Tuileries).

3/

Vrijdag: 13,282 stappen - 6,37 km - 2179 calorieën verbrand

Vandaag staan er twee bezoeken backstage op de planning. Dat betekent minder heen en weer hollen, want gemiddeld blijven mijn fotograaf en ik zo’n twee uur achter de schermen hangen voor een defilé daadwerkelijk van start gaat. Het blijft echter fashion week en dus halen we moeiteloos het doel van 10,000 stappen. In het totaal zit ik 2 uur en 9 minuten in de fat burn zone, met piekpunten om 16u (geen flauw idee wat ik toen aan het doen was, alleszins geen show of backstage) en 19u (opnieuw, ik tast in het duister).

4/

Zaterdag - 8,398 stappen - 6,7km - 2037 calorieën verbrand

Ik zei net dat backstage verslag geven milder is dan shows aflopen, maar dat moet je eigenlijk nuanceren. Het bewijs: vandaag heb ik slechts één afspraak en moet ik me om 9u stipt achter de schermen bij Haider Ackermann aanmelden. Een dikke twee uur later spring ik naar de show een taxi in en rij ik naar het Gare du Nord om huiswaarts te keren. In die korte periode heb ik echter meer dan 8000 stappen gezet tussen de catwalk en de make-up stoeltjes van M.A.C. Cosmetica, van het ene kledingrek naar het andere gelopen en hier en daar met camera in de hand ìn een kledingrek gedoken om de stormloop van nerveuze stylisten vooral niet te verstoren. In het totaal zit ik 1 uur en 44 minuten in de fat burn zone en worden mijn vetreserves extra hard aangepakt om 8u15 (wanneer ik, altijd goed voorbereid, alvast mijn zware koffer in een lokker op het station plaats), om 11u45 (wanneer ik redelijk opgewonden op de trein stap) én om 14u35 (wanneer ik in Brussel in zeven haasten van de ene trein op de andere overstap).

Conclusie? Eerst en vooral is stappen tellen verslavend. In plaats van zondag een luie rustdag in te schakelen, beslis is mijn fashion week record uit te dagen en jaag ik er een boswandeling van 15,137 (!) stappen door. Verder blijken zenuwslopende/irritante soundtracks, grijze diamanten, extreem hoge temperaturen en situaties in het openbaar vervoer specifiek voor mij gelijk te staan aan vetverbranding. Van een origineel dieet gesproken! 

Ook proberen? Shop via deze link je eigen Fitbit Versa en ga aan de slag!