Spike Lee is terug met BlacKkKlansman

Gepubliceerd op 3 september 2018 door Claire
Spike Lee is terug met BlacKkKlansman

Een zwarte politieman die infiltreert in de ultra-racistische KKK? Dat klinkt als een portie Spike Lee die je niet wil missen.

Als eerste zwarte politieman in het Colorado Springs van de jaren 70 besluit de ambitieuze Ron Stallworth (John David Washington, zoon van Denzel) om stevig onderzoek te voeren naar de Ku Klux Klan door gewoon even te bellen met de Grand Wizard David Duke (Topher Grace). Hij doet zich voor als een overdraagzame blanke en bouwt zo een vertrouwensrelatie met hem op. Na een tijdje stuurt hij zijn blanke collega Flip Zimmerman (gespeeld door Adam Driver) als stand-in naar de Klan, om nog dieper in de organisatie te kunnen infiltreren.

Voor wie de film een beetje te gek voor woorden klinkt: Spike Lee baseerde zich voor zijn nieuwste prent op het boek Black Klansman van de echte Ron Stallworth, die effectief als zwarte politieman lid werd van de KKK. Om te tonen dat het verhaal pijnlijk actueel is, linkt Lee de feiten uit de jaren zeventig aan de recente white supremacy march in Charlottesville, waarbij een jonge vrouw uit de tegendemonstratie stierf toen een gek op hen inreed.

BlacKkKlansman spike lee adam driver film racisme
Adam Driver als Flip Zimmerman en John David Washington als Ron Stallworth © David Lee / Focus Features

Na al die jaren wordt Lee nog altijd gedreven door verontwaardiging en woede, niet alleen over het heersende racisme in zijn land, maar ook door de incompetentie van de huidige president, die hij Agent Orange noemt en waartegen hij op de persconferentie in Cannes enorm tekeer ging. “Hij is een vreselijke, lelijke smet op de Verenigde Staten!” Laat ons hopen dat er een paar KKK-ers per ongeluk de zaal insukkelen en na het zien van deze film hun idiote puntmuts voorgoed aan de haak hangen.

Vanaf 19 september in de bioscoop