Dit moet je doen als je twijfelt over je studiekeuze

Gepubliceerd op 29 augustus 2018 door ELLE België
Dit moet je doen als je twijfelt over je studiekeuze

Een opleiding kiezen in het hoger onderwijs is een heel boeiende zoektocht, maar een beslissing maken is niet makkelijk.

Het nieuwe academiejaar is in aantocht. Wie nog twijfelt over een studiekeuze kan vast wat tips gebruiken. Belangrijk om te onthouden is dat hoe actiever je op zoek gaat, hoe meer je te weten komt - ook over jezelf. Omdat wij zelf geen experten zijn, gingen we te rade bij de studiebegeleiders van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent, dit zijn hun beste tips:

1/

Kies voor jezelf

Want dat is nu net de sleutel tot succes: vertrek vanuit wie je bent en waarvoor je staat. Wat doe je graag? Wat motiveert je precies op dit moment om te studeren? Op welke manier ga jij het liefst met leerstof om: praktisch of theoretisch? Zorg dat je honderd procent achter jouw studiekeuze staat en hou rekening met jouw interesses en talenten, maar ook met zaken waar je minder goed in bent. Je kan hiervoor informatie halen uit hobby's, uit werkervaring en uit gesprekken met mensen die jou kennen. Er bestaan ook heel wat tools om je interesses en vaardigheden te testen, zoals Vraag het aan SIMON.

2/

Start breed

Het is handig een overzicht te hebben van het huidige studieaanbod. Dit is namelijk zeer ruim en er zijn gegarandeerd studiedomeinen die buiten jouw interesseveld liggen, maar er zullen ook richtingen zijn waarvan je het bestaan niet afwist. Het is een goed idee om al eens te kijken op de arbeidsmarkt door vacaturedatabanken te raadplegen. Eens je een bepaalde richting hebt gekozen, kan je meer specifiek op zoek gaan naar de juiste studie.

3/

Informeer je goed

Probeer ook nu nog via verschillende kanalen zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het volledige overzicht van het opleidingsaanbod vind je op Onderwijskiezer. Je kan heel wat informatie vinden vanop afstand, maar er bestaan ook heel wat experts. Ze kunnen je helpen het bos door de bomen te zien en bijvoorbeeld ook vertellen of je voldoende voorkennis bezit voor een bepaalde opleiding. Je kunt experts zoeken op onderwijsinstelling, studiegebied of type opleiding (professionele of academische bachelor). Ga zeker te rade op de websites van de verschillende universiteiten en hogescholen en kijk of er nog infodagen zijn.

4/

Kijk verder dan het eerste jaar

Beperk je in jouw zoektocht niet tot de vakken van het eerste jaar. Je krijgt pas een goed beeld van een opleiding wanneer je ook kijkt naar wat de studie inhoudt in de hogere jaren. Heel wat opleidingen hebben ook keuzevakken die het bekijken waard zijn.

5/

Laat je niet leiden door trends op de arbeidsmarkt

Trends op de arbeidsmarkt zijn tijdsgebonden, laat je keuze daar dus niet volledig van afhangen. De kans is groot dat de huidige situatie al grondig veranderd is op het moment dat jij afstudeert. Vergeet ook niet dat steeds meer jobs toegankelijk zijn voor verschillende diploma’s. Belangrijker is dat je iets kiest wat je ligt, want je moet de studie enkele jaren kunnen volhouden. Beter is dus om te kijken naar je eigen interesses.

6/

Durf de beslissing maken

Kiezen is een proces waarbij je best zoveel mogelijk actie onderneemt, zoals naar een infodag gaan, met professoren en studenten praten of deelnemen aan voorbereidende activiteiten. Let wel op: Blijf de beslissing niet voor je uitschuiven uit angst om te kiezen. Ga ook niet voor een opleiding met brede mogelijkheden om zo je échte keuze nog een paar jaar uit te stellen.

7/

Besef dat de perfecte opleiding niet bestaat

De kans dat een opleiding al jouw interessegebieden honderd procent dekt, is klein.

Ps: Er vinden op de campussen van de Universiteit Gent nog infodagen plaats op 1 en 11 september voor geselecteerde opleidingen. Op de Vrije Universiteit Brussel is er een infodag op zaterdag 8 september.

Lees zeker onze studietips of laat je verder inspireren door deze student-ondernemers, Ontdek ook vijf handige apps voor studenten.

(Stagiaire Lore Ginneberge)