Trend: student-ondernemer

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door ELLE België
Trend: student-ondernemer

Ben jij een overijverige leerling en zoek je nog een uitdaging naast het studeren? Wacht niet langer, dit is je kans!

Wat dacht je van studeren te combineren met ondernemen? Jawel. In Gent krijgen studenten sinds enkele jaren de kans om deze droom waar te maken. Student Ghentrepreneur ontwikkelde een bijzonder statuut voor deze gemotiveerde studenten. Het statuut 'student-ondernemer' introduceert jonge zelfstandigen in de zakenwereld. Jong geleerd, oud gedaan!

We gingen op zoek naar vijf durvers en doeners. Dit is hun verhaal:

1/

Amélie (20) - À Point events

student-ondernemer


Het evenementenbureau À Point events kan je samenvatten in drie woorden: toegankelijk, persoonlijk en kwaliteitsvol. Met deze drie aspecten wilt Amélie het cliché van de dure evenementenbureaus tegengaan, zodat elke particulier de sprong waagt naar een evenementenplanner voor een personeelsfeest, huwelijk of verjaardagsfeest.

Hoe kwam jouw concept/idee tot stand?

Dankzij mijn studentenjob bij een uitzendbureau in Gent, heb ik heel wat ervaring opgedaan in de evenementensector. Het cliché luidt dat evenementenbureaus nogal prijzig zijn. Door te werken met een open communicatie en een vaste prijs, die je kan vinden op de website, willen wij de drempel verlagen.

Hoe kwam je tot financiering voor je bedrijf?

Gelukkig hoefde ik geen grote sommen te investeren in mijn bedrijf. Ik heb voor mijn opstartkapitaal kunnen rekenen op de steun van mijn ouders.

Wat moet je in huis hebben om student-ondernemer te kunnen worden?

(Vastberaden) Je moet vooral de sprong durven wagen en geloven in jouw product of dienst!

Wat zijn de risico's van student onderneming?

Student of niet, aan elke onderneming hangen er risico’s vast. Een student-ondernemer loopt het risico zijn studies te verwaarlozen en teveel prioriteit te geven aan zijn onderneming. Gelukkig zijn er organisaties zoals Student Ghentrepreneur die zich inzetten om studenten te begeleiden.

Hoeveel tijd per week besteed je aan je bedrijf en van waaruit werk je dan?

Ik probeer minstens twee dagen in de week volledig te besteden aan À Point events. Als een evenement nadert, is dit uiteraard een stuk meer. Ikzelf zit nog op kot in Gent, dus ik werk meestal vanuit mijn kot. Soms doen wij student-ondernemers ook aan co-working, want samen is beter dan alleen!

Jouw goede raad voor nieuwe student-ondernemers?

(Zonder aarzelen) Durf ondernemen! Als je niet probeert, dan zal het zeker niet lukken. Het is dus belangrijk om er voluit voor te gaan. Zorg voor een goede terugvalbasis, waar je bij moeilijkheden steeds terecht kan. Op die manier kan je met een gerust hart jouw droom najagen en jouw eigen onderneming op poten zetten. Twijfel je nog? Kom dan langs op één van de vele evenementen van Student Ghentrepreneur en laat je inspireren door andere student-ondernemers. Tot dan!

12499553_10206868811691686_330212104_o (2)

2/

Laura (22) - Madam Bakster

laura verhulst (2)

Onder de slogan "The guiltfree bakery", maakt Laura - alias Madam Bakster - overheerlijke, maar gezonde desserts. Vrij van geraffineerde suikers en dierlijke producten, geniet je ten volle en zonder enig schuldgevoel van zoetigheden. 

Hoe is jouw concept/idee tot stand gekomen?

Al van jongs af aan let ik op mijn voeding, omdat ik als vijftienjarige vijfentwintig kilo afviel. Sindsdien voelde ik me schuldig na elk restaurantbezoek en was ik te gefocust op dat cijfertje op de weegschaal. Volgens mij zijn er vandaag de dag te veel mensen die zich schuldig voelen en daarom vaak geen desserts meer durven eten. Jezelf zaken ontzeggen is echter niet de oplossing. Desserts maken deel uit van ons sociaal leven, dus wil ik aantonen dat een gezonde levensstijl perfect mogelijk is door de lege calorieën uit klassieke desserts te vervangen door gezonde en pure ingrediënten.

Hoe kwam je tot financiering voor je bedrijf?

Bij de start van mijn onderneming heb ik alle risico's goed afgewogen en heb ik geprobeerd met een minimale investering mijn merk uit te bouwen. Mijn ouders steunden me niet echt, dus heb ik zelf wat geld geïnvesteerd in de eerste aankoop van mijn grondstoffen en verpakking. Professionele apparatuur heb ik nog niet, dus voorlopig bak ik alles nog in een gewone huishoudoven. Wanneer ik een bestelling heb voor 500 koekjes, is dat wel even vloeken. Momenteel investeer ik al mijn winst meteen in mijn zaak, zo groei ik snel.

Wat moet je in huis hebben om student-ondernemer te kunnen worden?

Ontzettend veel doorzettingsvermogen, want de combinatie studeren en ondernemen is niet eenvoudig. Mijn dagen deel ik strikt in: van bestellingen bakken, naar de les, tot administratie en marketing op mijn bureau. Als studente taal- en letterkunde wist ik tot vorig jaar nog maar weinig over start-ups, boekhouding, zakelijke strategie of marketing. Het is dus een nieuwe wereld die open gaat en ik vind het ontzettend leuk om zoveel bij te leren. Vaak krijg ik mailtjes van mensen die ook online producten willen verkopen, ik help hen dan graag door wat tips mee te geven. Vaak wordt er echter vergeten dat naast producten bakken, je ook aan marketing en strategie moet doen om je producten effectief aan de man te kunnen brengen.

Wat zijn de risico's van student onderneming?

Als student-ondernemer zijn de risico's relatief beperkt. Je hebt nog geen huur die betaald moet worden en als je niet te veel winst maakt, blijf je ook je kindergeld behouden. Het nadeel is dat je als student-ondernemer natuurlijk de succes van je zaak voorop zet. Ik heb mijn sociale activiteiten opzij moeten zetten, zodat al mijn aandacht gaat naar mijn onderneming, en mijn schoolwerk. Voor andere zaken blijft er weinig tijd over, maar dat vind ik helemaal niet erg, omdat het mijn passie is (glundert). Ik kan me wel best voorstellen dat anderen hun studentenleven gauw zouden missen.

Hoe combineer je dit met je studies, bijvoorbeeld in de blok? 

Tijdens de blok probeer ik de bakkerij een maandje te sluiten om me op mijn studies te kunnen concentreren, maar meestal kan ik het toch niet laten om tijdens mijn pauze aan de slag te gaan in de keuken (lacht).

Hoeveel tijd per week besteed je aan je bedrijf en van waaruit werk je dan?

Ontzettend veel. Ik denk dat ik dagelijks minimaal zes uur met Madam Bakster bezig ben. Mails beantwoorden, bestellingen maken, promotie voeren en uiteraard experimenteren in de keuken. Aangezien ik al mijn recepten zelf ontwikkel en iets nieuws op de markt wil brengen, vergt het ontzettend veel tijd, maar het geeft ook zoveel voldoening.

Bestaat jouw doelpubliek voornamelijk uit studenten?

Niet echt eigenlijk. Mijn gemiddelde klant is meestal net wat ouder, die bepaalde voedselintoleranties hebben of een bewuste levensstijl willen navolgen. Vaak sta ik ook in contact met moeders die voor hun kinderen een gezonde snack of verjaardagstaart willen, omdat de klassieke taarten boordevol suikers en transvetten zitten. Ik merk dat de meeste studenten nog niet bewust op hun voeding letten. Gezond eten doen ze wel, maar het moet vooral goedkoop zijn.

Wat is jouw toekomstvisie, wil je hier je hoofdberoep van maken of eerder in bijberoep?  

Ik wil na mijn studies zeker en vast verder gaan met mijn onderneming. Aangezien ik deze zomer afgestudeerd ben, kan ik vanaf dan fulltime met Madam Bakster bezig zijn. In september open ik mijn eerste atelier.

madam bakster

3/

Matthias (21) - Mc Rogers

matthias bogaerts

"Wij strikken u met klasse", klinkt het bij het handgemaakte vlinderdassenmerk Mc Rogers. Zowel voor mannen, vrouwen als kinderen, maakt Matthias stijlvolle en kwaliteitsvolle strikjes in wol, katoen of satijn. Heb je een specifieke aanvraag? Geen probleem, Mc Rogers regelt een uniek en op maat gemaakt exemplaar. 

Hoe is jouw concept/idee tot stand gekomen?

In 2014 zocht ik een strikje voor mezelf maar kon ik mijn gading niet vinden tussen het zwarte en donkerblauwe aanbod. Er was vrijwel geen enkel uniek exemplaar te bespeuren. Voor ik het wist was ik strikjes aan het maken voor vrienden en familie, en op dat moment besloot ik er meer mee te doen.

Hoe kwam je tot de financiering voor je bedrijf?

Mijn onderneming is klein gestart. Een standaard naaimachine, wat stofvoorraad, een paar honderd euro's, en ik was vertrokken.

Wat zijn de risico's van student onderneming?

De risico’s van een student onderneming zijn voor iedereen persoonlijk. Ik kan me best voorstellen dat anderen problemen hebben om de focus op school te bewaren en dat dus hun schoolresultaten eronder lijden. Bij mij is dat niet zo.

Is je studierichting in dezelfde lijn van je onderneming?

Ik studeer KMO Management, dus ik leer wel degelijk hoe ik zaken moet doen. Strik(t) genomen (knipoogt), heeft het wel niets met vlinderdassen (noch met mode) te maken.

Hoeveel tijd per week besteed je aan je bedrijf en van waaruit werk je dan?

Ik werk van thuis uit en besteed zowat alle tijd die ik heb aan mijn bedrijf. Op ieder moment denk ik aan een strategie, hou ik mijn doelen in de gaten, ben ik bezig met het maken van vlinderdassen of doe ik mijn papierwerk. Het is namelijk niet zo dat een student-ondernemer anders onderneemt dan een gewone ondernemer, je staat er mee op en je gaat er mee slapen. Vaak komt Mc Rogers zelfs op de eerste plaats.

Wil je hier je hoofdberoep van maken?  

Mijn toekomstvisie is ambitieus, maar ook realistisch. Ik hoop van Mc Rogers een bloeiende internationale zaak te maken, die als de standaard voor vlinderdassen wordt beschouwd. Zolang ik er echter niet kan van leven, zal het in combinatie zijn met een andere job. Mijn bedrijf heeft hoe dan ook nog groeipotentieel, dus ik kijk uit naar wat de toekomst brengt.

Jouw goede raad voor nieuwe student-ondernemers?

Mijn goede raad voor nieuwe ondernemers in het algemeen is: durf te doen.  Met de informatie die ik nu weet, zou ik veel vroeger begonnen zijn met ondernemen.

mc rogers

4/

Isabel (24) - Cusshi

Cusshi student ondernemer

De taboedoorbrekende Isabel wilt het leven van elke vrouw vereenvoudigen door handige producten op de markt te brengen, zoals Cusshi. De student-ondernemer kwam met de oplossing tegen de soms schaarse bewaar- en wegwerpmogelijkheden voor onze maandelijkse hygiënische producten. Op een festival, bij je schoonfamilie of op je werk, de Cusshi-zakjes zijn jouw redder in nood. 

Hoe is jouw concept/idee tot stand gekomen? 

Ik ben met Cusshi begonnen vanuit eigen ervaringen. Ik bevond me te vaak in de onaangename situatie, waar er geen mogelijkheid was om mijn maandverband of tampon weg te doen. Na een rondvraag bij vriendinnen ontdekte ik dat ik niet de enige was die met dit probleem kampte. Toen ontstond Cusshi, het allereerste biologisch afbreekbare bewaar- en wegwerpzakje voor maandverbanden en tampons. Hiermee wil ik ook het nog altijd aanwezige taboe rond de menstruatieperiode proberen doorbreken.

Hoe kwam je tot financiering voor je bedrijf? 

Voornamelijk via crowdfunding. Ondertussen heb ik ook een investeerder gevonden.

Wat moet je in huis hebben om student ondernemer te kunnen worden? 

Enorm veel enthousiasme voor je eigen idee! Het moet je energie geven, want van zodra het als een sleur aanvoelt, wordt de kans heel klein dat het gaat lukken.

Is je studierichting in dezelfde lijn van je onderneming?

Neen, helemaal niet. Veel mensen zijn verbaasd wanneer ze horen dat ik rechten studeer, omdat zulke studenten doorgaans als niet zo creatief worden bestempeld (lacht). Ik ben blij dat ik dan kan laten zien dat beide perfect combineerbaar zijn.

Hoe combineer je dit met je studies, bijvoorbeeld in de blok? 

Ik probeer drie weken ononderbroken te studeren voor de examens, aangezien ik daar tijdens het jaar geen tijd voor heb. Ik probeer daar heel consequent in te zijn en roep desnoods hulp in van vrienden of familie, als ik merk dat ik het niet alleen aankan.

Jouw goede raad voor nieuwe student-ondernemers? 

Praat met zoveel mogelijk mensen en laat je omringen door mede-ondernemers. Wees niet bang voor kritiek, je hebt veel meer aan iemand die eerlijke feedback durft te geven, dan aan iemand die je gevoelens probeert te sparen.

Cusshi student ondernemer

5/

Matthias (22) - Absolut beach

matthias (2)

Deze student-ondernemer zet Oudenaarde op de kaart met Absolut beach, een strandbar gelegen in het recreatiedomein De Donk. Matthias zorgt ervoor dat je vanaf één mei een absoluut zomerse sfeer kan op snuiven met alles erop en eraan, ook al ben je niet aan de kust. 

Hoe is jouw concept/idee tot stand gekomen? 

We hebben drie jaar geleden de kans gehad om een verouderde surfclub over te nemen. Deze hebben we kunnen ombouwen tot een echte beachclub, iets wat de stad Oudenaarde niet ter beschikking had en een extra dimensie geeft aan de donkvijvers.

Hoe kwam je tot financiering voor je bedrijf? 

We zijn gaan aankloppen bij de bank, die geloofde in het project. We konden goede cijfers voorleggen, aangezien de zaakvoerder Simon nog een andere horecazaak heeft, namelijk Hanske De Krijger te Oudenaarde.

Wat moet je in huis hebben om student-ondernemer te kunnen worden? 

Een portie doorzettingsvermogen en enthousiasme. Het is als het ware een kunst om tegelijkertijd een onderneming op te starten en je studies af te maken. Zelf heb ik reeds twee zaken opgestart tijdens mijn studententijd, waaruit ik heel veel ervaring opdeed.

Wat zijn de risico's van student onderneming? 

De combinatie van je onderneming voor 100% runnen en je volledig inzetten voor de studies is niet altijd makkelijk. Vandaar reken ik zeker op herexamens in mijn jaarplanning. Wat ook in het achterhoofd moet gehouden worden, is de kans dat je je kinderbijslag verliest wanneer je teveel kapitaal uitkeert.

Hoe combineer je dit met je studies, bijvoorbeeld in de blok? 

Als student-ondernemer heb ik goed leren plannen, maar in de blok gaan natuurlijk al mijn prioriteiten naar het studeren en dan zijn de ondernemersactiviteiten even ondergeschikt. Volledig mijn onderneming loslaten, zal echter nooit lukken.

Hoeveel tijd per week besteed je aan je bedrijf en van waaruit werk je dan? 

Ik heb mijn eigen kantoor te Gent, maar ik vind het belangrijk om ook aanwezig te zijn op verschillende co-working locaties. Als ik mijn week procentueel verdeel, dan werk ik zo’n tachtig procent aan mijn onderneming.

Jouw goede raad voor nieuwe student-ondernemers?

(Vastberaden) Onderneem met passie. Ga niet direct op zoek naar het beste verdienmodel, maar probeer nu een netwerk uit te bouwen, waar je dan later de vruchten kan van plukken. Eerst contacten, dan contracten.

beachbar Matthias

Ben je student en durf jij ook ondernemen? Hier moet je zijn. Indien je al eens de sfeer wilt opsnuiven en wenst te praten met student-ondernemers, schrijf je dan in voor het slotevenement van Student Ghentrepreneur als geïnteresseerde student.

(Stagiaire Isabeau Verbist)