Dit is hét geheim van een mooie huid

Geüpdatet op 22 april 2022 door Marie-Noëlle Vekemens en Laure Vandendaele Foto’s: John Akehurst
Dit is hét geheim van een mooie huid

In Azië maakt het vast deel uit van de schoonheidsroutine, maar hier in het Westen besteden we nog te weinig aandacht aan het grondig reinigen van ons gezicht. Toch is een dagelijkse gezichtsreiniging onmisbaar voor een gezonde huid en een heldere teint.

Uitlaatgassen, sigarettenrook, airco, allerlei soorten bacteriën … Elke dag komen duizenden deeltjes op je gezicht terecht, waar ze de poriën verstoppen en het evenwicht van de huidflora verstoren. Met als gevolg: een vale teint, imperfecties, irritatie … Wist je dat vervuiling vandaag de belangrijkste oorzaak is van vroegtijdige veroudering? Je huid elke dag op de juiste manier reinigen is dan ook een absolute must, of je nu make-up draagt of niet. Helaas zijn goede gewoontes op het vlak van gezichtsreiniging bij ons nog veel te weinig ingeburgerd. Sommige vrouwen doen helemaal niets, andere maken hun gezicht alleen schoon wanneer ze eraan denken. Nog andere zijn gehaast en doen het snelsnel met wat geparfumeerde gel. Dan zijn er nog de plichtsbewuste vrouwen die het belang van gezichtsreiniging wél inzien, en de vrouwen met smetvrees die hun huid bijna volledig kapotscrubben. Van verwaarlozing tot excessief zuiveren, wat zijn de consequenties voor je huid?

Voorkomen is beter dan genezen

In Azië zijn ze al sinds mensenheugenis geobsedeerd door een zuivere huid. ‘Je huid reinigen en verzorgen is heel belangrijk in het Oosten. Het maakt deel uit van de cultuur’, zegt dr. Nathalie Broussard, verantwoordelijke wetenschappelijke communicatie bij Shiseido. ‘Je huid moet er zo mooi en zo zuiver mogelijk zijn. Net als persoonlijke hygiëne wordt een reine huid er beschouwd als een vorm van respect. In Europa houden we er een andere filosofie op na. Wij hebben de neiging om een probleem aan te pakken wanneer zich dat voordoet, wanneer het zichtbaar is. In Azië gaan vrouwen omgekeerd te werk. Ze hechten veel belang aan preventie.’
Het belangrijkste doel van een gezichtsreiniging: je huid beschermen door onzuiverheden te verwijderen die de hydrolipidenfilm, de bovenste beschermlaag van je huid, aantasten. Tegelijk geeft een goede zuivering je huid nieuwe munitie om zich te verdedigen. De keuze van de reinigingsproducten is daarom van cruciaal belang. Nathalie Broussard: ‘Je kunt kiezen tussen verschillende texturen, afhankelijk van je huidtype en de specifieke noden die daarmee gepaard gaan. Onze formules zijn bijvoorbeeld ook in staat om de negatieve effecten van kalkhoudend water op je huid tegen te gaan.’

1/

Hét geheim van een mooie huid

‘Je gezicht reinigen is de eerste fundamentele stap naar een gezonde, volle huid’, vindt ook Mischa van der Geest, productspecialist bij Weleda. ‘Veel mensen denken dat je je gezicht alleen moet schoonmaken wanneer je make-up draagt, maar in werkelijkheid zetten zich de hele dag door vervuilende deeltjes op je huid vast, zoals zand, fijn stof en uitlaatgassen. Je huid scheidt zelf ook nog eens afval af: dode huidcellen, zweet, talg ... Volledig natuurlijke stoffen, maar ze belasten de huid wel.’
Eenzelfde geluid bij Annayake. ‘Je gezicht schoonmaken is effectief een basisstap. Voor je hydraterende producten, een masker of make-up aanbrengt, moet je je huid schoonmaken, zuiveren en voorbereiden op de verzorging die volgt. Die verzorging zal trouwens veel meer effect hebben als je ze toepast op een propere huid’, zegt Kristien T’Kindt, salesdirector. ‘Ideaal is een dubbele reiniging. Om te beginnen ontschmink je je gezicht met behulp van een vet product (olie, melk, balsem). Door de aanwezigheid van het vet zullen make-up en stofdeeltjes op je huid loskomen en oplossen. Maak dan je huid nog intensiever schoon om alle restjes vuil en vet te verwijderen.’ Een gewoonte die heel wat positieve effecten heeft. ‘Je krijgt meteen een gevoel van frisheid, en in enkele dagen tijd ziet je huid er stralender uit dan ooit, gladder ook. Bovendien voelt het aanbrengen zelf heel comfortabel aan’. Met andere woorden: alleen maar voordelen?

2/

Voorzichtigheid geboden

huid reinigen cleanser skincare huidverzorging

Chantal Vriamont, training manager bij Sisley, waarschuwt voor al te ijverig reinigen. ‘De huid is een complex orgaan. Wanneer je je gezicht té vaak wast, bestaat de kans dat je het functioneren, het evenwicht verstoort en dat je de kostbare hydrolipidenfilm beschadigt. Ik raad vrouwen altijd af om hun gezicht ’s morgens te wassen, want vanaf drie uur begint je lichaam wakker te worden, je temperatuur stijgt, je produceert talg en je begint te zweten, of het nu zomer is of winter. Die transpiratie bevat heel wat stoffen die een soort beschermende voile op je huid leggen. Door je gezicht te vaak te wassen bestaat de kans dat je talgklieren overprikkeld raken, waardoor ze steeds meer talg gaan afscheiden. Hoe vaker je je huid schoonmaakt, hoe glanzender die wordt, en hoe meer je de neiging voelt om je gezicht te reinigen … Een vicieuze cirkel dus. Blinkt je huid bij het opstaan, gebruik dan gewoon wat lotion om het teveel aan talg te verwijderen. Ontschminkende producten zuiveren trouwens ook. Gebruik ze wel op de juiste manier. Breng ze aan, masseer tien à vijftien seconden in en spoel na. Daarna is je huid perfect schoon en hoef je die niet nog eens te reinigen.’ De keuze van de producten en de manier waarop je ze aanbrengt, zijn dus van cruciaal belang, want zelfs de beste producten kunnen schadelijk zijn bij verkeerd gebruik. ‘Wanneer je het reinigingsritueel maar wat afhaspelt, dan heeft het niet veel zin om een duur kwaliteitsproduct te kopen’, gaat Chantal Vriamont voort. ‘Is je huid niet schoon, dan kunnen de actieve bestanddelen niet goed indringen en zal de werking beperkt zijn. Het is ook belangrijk om verzorgingsproducten van hetzelfde merk te kopen, want de formules zijn complementair en werken synergetisch.’

3/

De 3 meest gemaakte fouten

Zo moet het dus niet.

  1. Micellair water gebruiken als reiniging. Eigenlijk is een micellair water bedoeld om je te ontschminken, niet om je huid te reinigen. Het water zit vol oppervlakkige stoffen die je huid op lange termijn gevoelig maken. Spoel dus na en gebruik nadien een reinigend product.
  2. Te hard schrobben. Het doel van een gezichtsreiniging is je huid beschermen, niet irriteren. Het product moet zijn werk doen, niet jij. Je hoeft dus niet overijverig aan de slag te gaan. Behandel je huid met zachtheid en geduld, zodat je geen kleine wondjes maakt. Een product heeft een paar seconden nodig om op de juiste manier in te werken.
  3. Onaangepaste producten gebruiken. Luister en kijk goed naar je huid: trekken, jeuken, gloeien, rood worden...het zijn allemaal signalen dat er iets mis is. Sommige huidtypes kunnen tweemaal daags gereinigd worden, andere niet.

4/

Het ideale schoonheidsritueel

  1. Ontschmink en reinig je gezicht 's morgen en/of 's avonds: een cruciale stap op elke avond een frisse huid te hebben. Vooral omdat het stimuleren van de huid door ze masserend schoon te maken de aanmaak van elastine en collageen versnelt. Een must om de strijd aan te gaan tegen de eerste ouderdomstekenen.
  2. Breng lotion aan na het spoelen: zo bereid je je huid voor op de verzorging die nog volgt. Vermijd verspilling (en irritatie door te veel te wrijven) door het product met je vingers aan te brengen, in plaats van met vervuilende wattenschijfjes. Wanneer je huid wat vochtig is, zal die het product beter absorberen.
  3. Het serum: corrigeer intensief het belangrijkste zwakke punt van je huid, aan de hand van een serum met verstevigend effect, met kalmerende werking, dat imperfecties tegengaat...
  4. Hydrateer de huid, een essentiële stap: alle huidtypes hebben nood aan hydratatie. Kies het product met de ideale textuur voor jou.