Wat betekent LGBTQIAPK+ ?

Gepubliceerd op 31 juli 2018 door Isabelle
Wat betekent LGBTQIAPK+ ?

Deze week wordt bij onze noorderburen de Amsterdam Pride gevierd, een gigantisch openluchtfeest dat alle vormen en maten van De Liefde viert. Geen hokjes, geen regels, geen grenzen: gewoon twee (of meer) mensen die elkaar erg graag zien en daarin niet langer gehinderd mogen worden.

Leve de liefde! Leve LGBTT-eh-TTLMNOP…? Oké, toegegeven: we weten niet echt waar alle letters in de min of meer overkoepelende term voor staan. Gelukkig zijn onze zusjes van ELLE Nederland nét iets wijzer op dat vlak. Met een beetje hulp uit Amsterdam dus, hier staan alle verschillende letters van LGBTQIAPK+ voor:

1/

L - lesbisch, zover waren we zelf al gekomen.

G - “gay”, die in dit geval dus mannenliefde moet aanduiden.

B - biseksueel, oftewel je valt zowel op mannen als op vrouwen.

T - transgender, oftewel iemand die voelt dat hij of zij in het verkeerde lichaam is geboren. Dat betekent niet noodzakelijk dat hij of zij ook daadwerkelijk een geslachtsoperatie zal ondergaan. Zoals ons keer op keer met veel geduld wordt uitgelegd: het is geen keuze, het is geen nieuwe start, wel een identiteit waarmee je wordt geboren. Heb je hier vragen over? Wij hadden enkele jaren geleden een verhelderende babbel met het Vlaamse model Maxim Magnus

2/

Q - “queer”, eigenlijk een overkoepelende term voor al wie zich niet terugvindt in het traditionele hokje van “man + vrouw” liefde.

I - "interseksueel". Iemand die zowel met vrouwelijke als mannelijke geslachtsdelen werd geboren. Het gaat trouwens om een puur biologisch verschijnsel en heeft absoluut geen link met geaardheid of genderidentiteit: een interseksuele persoon kan alle kleuren van de regenboog aannemen als het op liefdesvoorkeuren aankomt.Enkele jaren geleden doorbrak het Belgische topmodel Hanne Gaby de stilte rond dit thema door zelf naar buiten te komen als interseksueel. Zelf was ze lange tijd niet eens op de hoogte van haar bijzondere conditie, aangezien haar ouders haar op jonge leeftijd een ingreep lieten ondergaan, maar dat is juist een praktijk waartegen ze zich vandaag de dag sterk maakt. Ontdek hier het bijzondere verhaal van Hanne Gaby

3/

A - "aseksualiteit", misschien wel één van de grootste taboes: het feit dat sommige mensen heel erg weinig of zelfs geen behoefte hebben om intiem te zijn met een ander.

P - "panseksualiteit", wat betekent dat je niet op een geslacht valt, maar op iemands persoonlijkheid. Maakt niet uit of het om een gay, transgender, interseksueel, lesbienne of wat dan ook gaat, panseksuelen zijn “gender-blind”.

K - kinky, voor kinky seks. 

+: En dan komt de leukste van allemaal: het plusteken als aanduiding dat bovenstaande formule nooit “af” zal zijn, dat er steeds meer voorkeuren en identiteiten zullen opstaan en dat die nooit zomaar in hokjes te stoppen zullen zijn. Heel toepasselijk aangeduid met een “plus” dus, laten we lekker positief zijn.