Hanne Gaby Odiele onthult: “ik ben interseksueel”

Geüpdatet op 31 juli 2018 door Isabelle
Hanne Gaby Odiele onthult: “ik ben interseksueel”NEW YORK, NY - SEPTEMBER 14: Hanne Gaby prepares backstage at the Gabriela Cadena Spring 2016 fashion show during New York Fashion Week at The New York Public Library on September 14, 2015 in New York City. (Photo by Daniel C Sims/Getty Images for Gabriela Cadena)

Verrassende onthulling vanwege Hanne Gaby Odiele, die in een openhartig interview met USA Today haar interseksualiteit onthult. Het Belgische topmodel slaat de handen in elkaar met interACT, een organisatie die meer gewaarwording wil oproepen: “Het is erg belangrijk voor me om dit taboe te doorbreken!”

Eerst en vooral: interseksualiteit betekent dat je geboren wordt met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtseigenschappen. Dit komt voor omwille van een speciale schikking  in de chromosomen of omwille van een overgevoeligheid voor bepaalde seksehormonen. Volgens de Verenigde Naties zou 1,7% van de wereldbevolking interseksueel zijn. Het gaat trouwens om een puur biologisch verschijnsel en heeft absoluut geen link met geaardheid of genderidentiteit: een interseksuele persoon kan zowel hetero- als homo- of biseksueel zijn.

Zo ook voor Gaby, die geboren werd met innerlijke testikels. Die daalden nooit in en werden op tienjarige leeftijd chirurgisch verwijderd. Het model zelf wist op dat moment niet waarvoor ze die ingreep precies onderging. Het is pas later, toen haar menstruatie uitbleef, dat ze besefte dat er iets niet klopte. Toen ze achttien jaar oud was, onderging ze een tweede operatie om haar vagina te reconstrueren –een traumatische ervaring voor haar. Vandaag blikt ze met een wrang gevoel terug: “interseksueel zijn is niet zo’n big deal, de stress en pijn van twee operaties daarentegen wel. Dit is voor mij een traumatische ervaring geweest en dat had het niet moeten zijn als iedereen meteen eerlijk tegen me was geweest.”

Gaby, die vorige herfst in het huwelijk trad met DJ John Swiatek, klaagt het feit aan dat zij zelf nooit zeggenschap kreeg over het al dan niet verwijderen van haar mannelijke kantjes. De dokters zouden destijds haar ouders verteld hebben dat hun dochter een groot risico op kanker zou lopen indien ze de ingreep niet lieten uitvoeren. Een lot dat heel wat interseksuele kinderen wereldwijd ondergaat, Gaby ijvert nu om haar lotgenoten wél de kans op een eigen beslissing te gunnen. Ze staat daar trouwens niet alleen in: zowel de Verenigde Naties als de Wereldgezondheidsorganisatie veroordelen de praktijk van IGM -Intersex Genital Mutilation- als een schending van mensenrechten.