Deze parfums nemen je mee in de voetsporen van Chanel

Geüpdatet op 22 april 2022 door Laure Vandendaele
Deze parfums nemen je mee in de voetsporen van Chanel

Zelfs 46 jaar na haar door blijft het leven van Coco Chanel een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor de drie nieuwe Les Eaux geuren zocht en vond parfumeur Olivier Polge inspiratie in drie plekken die het leven van Coco Chanel vorm gaven. Nog op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Laat je inspireren door de rijke geschiedenis van de legendarische ontwerpster.

Een lesje modegeschiedenis aan de hand van drie nieuwe parfums. Geschiedenis studeren was nog nooit zo leuk.

Benieuwd naar het turbulente liefdesleven van Coco Chanel? Deze lippenstiften verklappen meer over de belangrijke mannen in het leven van Gabrielle Chanel.

Paris-Deauville

coco chanel gabrielle deauville
Coco Chanel en Gabrielle voor de Chanel-boetiek in Deauville

EEN LEGENDARISCH BEGIN

Hier is het allemaal begonnen. In het voorjaar van 1912 trekt een badplaats aan de Normandische kust de aandacht van de jonge modeontwerpster Gabrielle Chanel. Deauville is dan al de favoriete weekendbestemming van veel Parijzenaars. Het is de ideale plek om haar eerste creaties aan de man te brengen, die in die tijd enorm afwijken van het heersende modebeeld. Met de hulp en financiering van zakenman en polospeler Boy Capel lanceert Gabrielle in 1913 haar eerste collectie. Ze opent een winkel met een wit rolluik waarop in zwarte letters haar naam staat: GABRIELLE CHANEL. De strakke belijning van dit logo onderschrijft het revolutionaire karakter van haar ontwerpen. Op dat moment zit het vrouwenlichaam nog gevangen in verstikkende korsetten en beklemmende kledingvoorschriften. Gabrielle trekt zich daar echter niets van aan en gaat met open jas paardrijden. Haar eerste creaties kennen een tot dan toe uniek draagcomfort. In haar winkel in de Rue Gontaut-Biron, de chique winkelstraat van Deauville, verschijnen kledingstukken die met hun strepen, het beige, en de jersey geleend lijken te zijn van zeelui. Ook de doorgestikte details, die ze afkijkt van de zadeldekjes van jockeys, zijn opzienbarend. Ze heeft een stroom aan ideeën, die de contouren schetsen van een stijl die inmiddels iconisch is. Met haar vanzelfsprekende eenvoud is Gabrielle Chanel haar tijd ver vooruit. De winkel sluit in 1925 maar Deauville maakt voor altijd deel uit van het erfgoed van het Huis.

Deze parfums nemen je mee in de voetsporen van Chanel - 2

Het parfum:gekreukte blaadjes en bitter groen

Hoewel de stad aan het Kanaal een duizelingwekkend aantal legendarische symbolen voor Chanel bevat, besluit Olivier Polge geen gebruik te maken van het parfumarchief. “ In plaats van de bestemming in zijn eigen werkelijkheid weer te geven, wilde ik liever tot uitdrukking brengen welke ideeën de stedelingen hebben als zij dromen van een weekend op het platteland ”, vertelt Olivier Polge. “ Ik wilde niet zozeer het Normandische platteland vastleggen zoals dat werkelijk is, maar eerder de belofte van een wandeling door het hoge gras. ” PARIS-DEAUVILLE dompelt ons onder in een bitter en bijtend groen. Een overweldigende kleur die het lichaam van zuurstof voorziet. Eerst ruik je de verkwikkende energie van sinaasappelschil, bittere sinaasappel en aromatische basilicumblaadjes. Vervolgens komen rozenextract en jasmijnnoten op een onberispelijke manier vrij. Zij vormen het trotse, bloemige hart van de compositie. Het geprononceerde, vintage en chypre-parfum van patchoeli zorgt voor het contrast. Als een stevig in de grond geworteld bos, vol onzichtbare energie. PARIS-DEAUVILLE is even nonchalant als vrijgevochten. Een ontembaar parfum, dat zich aan zee evenzeer thuis voelt als op het platteland.

1/

Paris - Biarritz

boutique chanel biarritz
De Chanel-boetiek in Biarritz

 

HET ATLANTISCHE SEIZOEN

In 1915, slechts twee jaar na de lancering van haar eerste collectie in Deauville, opent Gabrielle Chanel een nieuwe winkel in Biarritz. Deze badplaats aan de Baskische kust is al sinds de 19e eeuw een geliefd vakantieoord van de high society. Met haar vooruitziende blik profiteert Gabrielle van het mondaine en toeristische karakter van Biarritz. Ze opent haar boetiek in de Villa de Larralde, vlak naast het casino, de grote hotels en het strand. Gabrielle laat haar werknemers uit Parijs overkomen. Ze verblijven in haar huis dat met ultramodern comfort is ingericht. Dat trekt de aandacht van koningin Victoria Eugénie van Spanje, die een trouwe klant van de boetiek-villa wordt. Biarritz ontwikkelt zich tot de sportieve bestemming bij uitstek. De stad bevindt zich op een steenworp afstand van de golfbaan van Saint-Jean-de-Luz, en biedt niet alleen volop gelegenheid voor picknicks op het strand in gezelschap van Boy Capel, of een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan, maar ook voor eindeloze avonden met haar Russische vrienden die sinds de Oktoberrevolutie van 1917 in Frankrijk in ballingschap leven. Van 1921 tot 1923 biedt Gabrielle Chanel onderdak aan de zwager van Igor Stravinsky en ze wordt vaak gezien met diens secretaris prins Serge Koutouzov of Misia Sert.

Deze parfums nemen je mee in de voetsporen van Chanel - 4

Het parfum: in de frisse buitenlucht en op het water

Net als vroeger wordt je blik in Biarritz en langs de hele Baskische kust gegrepen door de oceaan. De oceaan die de golven onvermoeibaar, in een wolk van schuim, laat stukslaan op het strand. Tegenwoordig is de kustplaats in het zuidwesten van Frankrijk de favoriete bestemming van surfers en liefhebbers van extreme sporten, maar ook in het verleden wist het stadje al zijn sportieve aard met een zeldzame elegantie te combineren. “ PARIS-BIARRITZ is het meest aquatische parfum uit de collectie EAUX DE CHANEL ”, verklaart Olivier Polge. “ Ik wilde ervoor zorgen dat het parfum op de huid aanvoelt alsof elk ingrediënt vol water zit. ” Het was daarvoor niet nodig de hele compositie in water op te lossen. Met een vleugje grapefruit en mandarijn creëerde Polge een dynamische kopnoot. Vergezeld van een geurnoot van water maken de citrusgeuren de weg vrij voor een akkoord van lelietje-van-dalen. In de basis van de samenstelling vermengt vetiver zich met witte muskus, om het verkwikkende effect te versterken. PARIS-BIARRITZ zorgt direct voor nieuwe energie. Het parfum heeft het effect van een ijskoud bad in de zon, van een diepe, krachtige ademteug.

2/

Paris - Venise

coco chanel venetie
Coco in Venetië

EEN BAROK EN BYZANTIJNS BEGIN

In 1920 is Mademoiselle ontroostbaar. Ze treurt om Boy Capel die in december 1919 tragisch omkomt bij een auto-ongeluk. Om haar op te beuren, nodigen Misia en de schilder José Maria Sert haar uit in Venetië. Gabrielle Chanel leert daar niet alleen een stad kennen waarin Europese en Oosterse culturen in elkaar overlopen, maar hervindt ook haar levensvreugde. Ze maakt er kennis met Venetiaanse schilders en geniet van onvergetelijke feesten, georganiseerd door de kosmopolitische aristocratie die zich overdag ontspant op de stranden van het Lido. Hier werkt Gabrielle haar unieke stijl verder uit. De stijl van een vrouw die haar gezicht aan zonnestralen durft bloot te stellen, en die overdag een pyjama en sandalen met zolen in kurk draagt. Samen met haar vriendin Misia maakt ze kennis met de schrijver Paul Morand en de impresario Sergej Djagilev, die aan de wieg stond van de Ballets Russes. Voor haar eerste juwelencollecties laat ze zich in Venetië inspireren door de schitterende mozaïeken, het stralende bladgoud en de edelstenen die de San Marco-basiliek sieren. Venetië is voor haar meer dan een vakantie. Venetië laat Gabrielle Chanel haar verdriet overwinnen. Deze unieke stad voedt haar verwondering, inspireert haar en laat haar creativiteit weer opbloeien.

 

 

 

Deze parfums nemen je mee in de voetsporen van Chanel - 6

Het parfum:een oriëntaals begin en een fluweelzacht effect

“ De ontwikkeling van de Eau de CHANEL PARIS-VENISE is evenzeer geïnspireerd op de lange reis met de Oriënt Express van de Franse hoofdstad naar Venetië, als op de bestemming zelf ”, legt parfumeur Olivier Polge uit. “ Ik wilde in het parfum een Oriëntaals vleugje verwerken door er, net als bij CHANEL, een barok accent aan te geven. Dit is waarschijnlijk de meest stedelijke Eau van de drie. ” Zo slaagt PARIS-VENISE erin goudtinten en oosterse weelde te combineren met een fluweelzacht gevoel. De citrusgeuren voeren nog steeds de boventoon, en in de achtergrond is neroli verwerkt. Een accent van rood fruit wordt in alle zachtheid gecombineerd met de friszure en bloemige geuren van iris en geranium uit Grasse. Daarna komen zinderend cederhout en een amberakkoord aan het woord, maar ook zij houden het bij een fluistering. Je voelt dat vanillenoten en uiterst delicate oriëntaalse aroma’s de huid verwarmen zonder zich op te dringen. Nog nooit was Venetië zo toegankelijk. Nog nooit was de stad zo subtiel.

Les Eaux de Chanel, 116 euro (125 ml), via www.chanel.com en in de boetiek in Brussel, bij Galerina Inno in Brussel en de  Place Vendôme Haute Parfumerie. 

Nog op zoek naar een zomerparfum? Klik hier voor nieuwe geurtjes die je meteen in vakantiestemming brengen.