De mannen van Coco Chanel

Geüpdatet op 30 Mei 2018 door Laure Vandendaele
De mannen van Coco Chanel

Een duik in de geschiedenis van Coco Chanel aan de hand van een 5 nieuwe lippenstiften.

Het leven van Coco Chanel blijft een onuitputbare bron van inspiratie. Vierenveertig jaar na de dood van een van ’s werelds grootste modeontwerpsters leven haar vrienden en vriendinnen verder in de namen van ontwerpen (denk maar aan de begeerde Boy Chanel, naar haar geliefde Arthur ‘Boy’ Capel), parfums (het exclusieve Misia, naar haar goede vriendin) of lippenstiften (Julia en Antoinette, naar Coco’s zussen).

Omdat er eigenlijk nooit genoeg kleuropties zijn, lanceert het Franse huis met ‘Rouge Coco’ een nieuwe, uitgebreide collectie met maar liefst 29 gloednieuwe tinten. De naam van elke lipstick verwijst naar vrouwen, mannen of  plekken die een belangrijke rol in het leven van Gabrielle Chanel speelden. Een duik in de geschiedenis én het liefdesleven van Coco Chanel aan de hand van een setje lipsticks

 

1/

Jean

Jean Cocteau en Coco Chanel
Jean Cocteau en Coco Chanel

De pruimkleurige tint ‘Jean’ verwijst naar Jean Cocteau, de Franse dichter en schrijver die in dezelfde artistieke kringen als Coco Chanel vertoefde. Hoewel Cocteau zichzelf vooral als dichter zag, waagde hij zich in zijn leven ook aan het maken van films en ontwerpen van sieraden. In de jaren ’30 ontwierp hij sieraden voor Coco Chanel en haar moderivale Elsa Shiaparelli.

JeanCocoRouge
JEAN

2/

Etienne

Gabrielle Chanel, Léon de Laborde etn Etienne Balsan
Gabrielle Chanel, Léon de Laborde en Etienne Balsan

Het is geen toeval dat Etienne, die bij de roodtinten hoort, een rol speelde in het liefdesleven van Coco Chanel. De ontwerpster leerde de welgestelde Fransman Etienne Balsan kennen toen ze in het begin van haar carrière in een kledingwinkel werkte. De twee kregen snel een relatie en de rijke playboy introduceerde Chanel in de Parijse jetset.

EtienneCococRouge
ETIENNE

3/

Arthur

Arthur 'Boy' Capel en Coco
Arthur 'Boy' Capel en Coco

BoyCapel
Dé belangrijkste man uit Chanels leven was ongetwijfeld Arthur ‘Boy’ Capel, een Britse polospeler die ze leerde kennen toen ze nog als vast bijslaap van zijn vriend Etienne Balsan fungeerde. De twee begonnen een relatie en Capel zorgde voor de financiële steun die Chanels doorbraak als modeontwerpster mogelijk maakte. Hoewel Arthur Capel het niet zo nauw nam met trouw bleef de relatie tussen de twee duren tot aan zijn onverwachte dood in 1919. Een verlies dat Coco Chanel nooit helemaal te boven kwam.

Arthur
ARTHUR

4/

Dimitri

dmitri
DIMITRI

Als liefhebber van bad boys met een gespijsde bankrekening mag het geen verrassing heten dat Coco Chanel viel voor de charmes van Dimitri Pavlovitsj. De Russische groothertog die tegenwoordig als lipstickkleur verder leeft, maakte carrière als ruiter maar was vooral berucht om zijn affaires met mannen en vrouwen. Nog later werd Pavlovitsj beschuldigd van de moord op Raspoetin, al zijn historici het er niet over eens wie het fatale schot op de starest gelost heeft. Pavlovitsj werd naar het Westen verbannen waar hij via zijn zus Marie, de een borduurwinkel in Parijs had, kennis maakte met Coco Chanel. De twee begonnen een affaire die een welriekend staartje kreeg. Het was immers Dimitri die Chanel in contact bracht met de parfumeurs uit Grasse die later het iconische parfum ‘Chanel No.5’ ontwikkelden.

DIMITRI
DIMITRI

5/

Erik

FRANCE - ERIK SATIE
De mooiste kleur uit het Rouge Coco-gamma (een donkerpaars dat je er niet als een goth laat uitzien) heeft zijn naam te danken aan de Franse componist en pianist Erik Satie. Hij componeerde onder meer de muziek voor Jean Cocteaus ‘Parade’, een avant-gardeballet in samenwerking met de ‘Ballets Russes’ dat door niemand minder dan Pablo Picasso van kostuums en decors werd voorzien. Ook Coco Chanel maakte deel uit van het clubje artistieke notabelen en in de jaren ’20 ontwierp zij kostuums voor de historische Russische Balletten.

 

ERIK
ERIK

Rouge Coco van Chanel, 33,50 euro/stuk