Is sporten jouw goed voornemen? Zo hou je het dit keer wel vol

Gepubliceerd op 11 februari 2020 door Laurence Donis en Lore Ginneberge
Is sporten jouw goed voornemen? Zo hou je het dit keer wel vol

"Vaker sporten" staat ieder jaar weer met stip op 1 op elk goedevoornemenslijstje. De eerste maand ben je nog gemotiveerd om die kerstkilootjes kwijt te raken, maar al snel zakt de motivatie onder het vriespunt. herkenbaar? Dan zijn deze tips iets voor jou.

Voorkom dat je afhaakt voor je zelfs het minste resultaat kan zien, of dat je dure sportabonnement ongebruikt blijft met deze 7 motiverende trucjes.

1. Wissel af

Jezelf elke week naar de fitness slepen om er telkens dezelfde routine af te draaien gaat al snel vervelen. Bovendien train je niet elk deel van je lichaam met eender welke workout. Afwisselen is daarom de boodschap. Combineer verschillende sporten met elkaar voor een leuke variatie en verleg vooral je grenzen. Wat denk je van een rondje acquapole, of aerial yoga? Informeer eens bij verschillende sportcentra en zwembaden in je buurt en je vindt zeker de sport die bij je past. Geef de voorkeur aan sportclubs die een breed aanbod aan (gratis) groepslessen aanbieden.

sporten motivatie soorten workout tips
shutterstock

Ontdek de top 10 fitnessclubs in België

2. Maak een opzwepende playlist

Muziek blijft essentieel tijdens trainingssessies. Je wilt er automatisch door gaan bewegen en het geeft je die extra push tijdens lastige oefeningen. De fout die veel mensen maken is om steeds dezelfde liedjes aan te horen (letterlijk dan), wat uiteraard de motivatie niet ten goede komt. Neem af en toe de tijd om je playlist bij te werken, of volg een paar classics op Spotify.

goede voornemens volhouden sporten
Shutterstock

Een ander truc is om podcasts te beluisteren tijdens je workout. Zeker geschikt tijdens het joggen omdat je al lopend naar een spannend verhaal of interview kan luisteren. Resultaat: je bent gemotiveerd en nieuwsgierig om het vervolg te horen, dus je blijft lopen.

Dit zijn onze favoriete podcasts voor onderweg

3. Ga samen sporten

Sporten in groep is de ultieme manier om vol te houden. Als je jouw beste vriendin beloofd om met haar elke zondag te gaan zwemmen, wordt het al een pak moeilijker om je afspraak af te zeggen. Zij rekent op jou en, geef maar toe, jij ook op haar. Jullie steunen elkaar niet alleen, er komt ook een gezonde competitiedrang naar boven om elke keer een beetje beter je best te doen.

sporten motivatie volhouden tips
Shutterstock

Is er niemand in je vriendenkring bereidt om te gaan sporten, dan zijn groepslessen opnieuw de ideale oplossing. Je wilt toch echt niet afgaan in een groep onbekende sportievelingen?

4. Kies een doel en visualiseer je vooruitgang

Een haalbaar doel stellen voor jezelf zorgt er voor dat je de sport op lange termijn beter zal volhouden en dat is alleen maar goed voor je motivatie. Creëer kleine uitdagingen en breng ze in beeld. Je zal zien dat je minder geneigd bent om op te geven, want niets geeft zoveel voldoening als je behaalde goals opgelijst zien.

Runkeeper: deze app volgt de weg die je aflegt tijdens je workout via het GPS-systeem in je smartphone. Of je nu jogt, fietst of rolschaatst, via de app zal je altijd je route kunnen bekijken, hoeveel tijd je nodig had en het aantal calorieën dat je verbrand hebt. Extra motivatie: een stemmetje informeert je in je hoofdtelefoon wanneer je doel bereikt is. De app is gratis te verkrijgen in de App Store.

Nike+ Training Club: deze fitnessapplicatie toont je coaching programma’s, video’s, tips en nog zoveel meer. Waarom wij fan zijn? De app is specifiek gericht op een vrouwelijk publiek en is volledig gratis.

Fitbit: Wie vooral bezig is met gezondheid - waarin sporten een cruciale rol speelt -  kan met deze app en bijhorende sporthorloge alles meten van hartslag tot slaapscores, stappen en natuurlijk workouts. Stel doelen per week en ontdek hoe fit je echt bent, of daag vrienden uit in allerlei challenges.

Hier nog meer apps voor een workout bij je thuis

5. Laat je inspireren door sociale media

In plaats van eeuwig jaloers te zijn op alle fitfluencers die Instagram rijk is, kan je ze ook volgen voor extra motivatie. Vaak delen deze sportievelingen stukjes van hun workout, meteen extra inspiratie voor je volgende fitness sessie. Pinterest barst dan weer van de motivational quotes die je er zo weer bovenop helpen als je een dipje hebt. Maak een prikbord met de pins die jouw het meest aanspreken en lees ze even door voordat je aan je workout begint. Wedden dat je die vijf minuten snoozen zo afleert?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) op

6. Start met een coach

Nog net iets dwingender dan een aardige vriendin die je meesleurt naar de sportschool, is een echte fitnesscoach. Niet goedkoop, maar wel de moeite als je echt niet weet waar te beginnen in de wereld van gewichten en gevaarlijk uitziende toestellen. Een coach kan je enkele oefeningen of zelfs hele schema's aanleren die je vervolgens zonder hulp verderzet. Bovendien ziet jouw persoonlijke begeleider er op toe dat je alle bewegingen juist uitvoert, niet onbelangrijk.

sporten workout coach
Shutterstock

7. Draag een leuke sportoutfit

Tot slot nog één gouden tip voor wie de motivatie even kwijt is: sportkleding waarin je je comfortabel, aantrekkelijk en fit voelt is een lifesaver (geloof ons). En dan hebben we het niet enkel over kwaliteitsvolle sportschoenen, maar ook een stijlvolle legging en sport-bh of badpak zullen je extra zelfvertrouwen en dus motivatie geven.

Sport-bh met medium steun, Etam, €29,99

Shop hier

etam legging sport
Korte legging met print, Etam, €39,99

Shop hier

puma schoenen
Speed 600 loopschoenen, Puma, €130

Shop hier

calvin klein sport
Sporttop met medium steun, Calvin Klein Performance, €60

Shop hier

calvin klein performance sporten tips
Sportlegging met camouflageprint, Calvin klein Performance, €80

Shop hier

Sportschoenen, Under Armour, €75

Shop hier

nike sporten trui
Cropped sweater, Nike, €75

Shop hier

nike legging sporten motivatie
Legging met logoband, Nike, €85

Shop hier

stella adidas schoenen sporten
Ultraboost 20 S, adidas by Stella McCartney, €229,95

Shop hier