Hamburger van zoete aardappel met avocado

Rate this post
Gepubliceerd op 26 februari 2018 Druk het recept af door ELLE België
  • Lunch/Diner
  • 25 mn
  • 1 h 30 mn
  • 8 porties
  • Medium
Hamburger van zoete aardappel met avocado

Morgen gaan de dagen zonder vlees van start. Duizenden Belgen zeggen daarmee hun vertrouwde stukje vlees vaarwel voor veertig dagen. Afzien? Helemaal niet.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel (gebakken en geschild)
  • 450 gram gekookte witte bonen (uit blik, uitgelekt en afgespoeld)
  • 75 gram witte ui (gesnipperd)
  • 2-3 eetlepels tahin
  • 3-4 eetlepels appelazijn
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 - 1 theelepel cajun kruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 20 gram voedingsgist (of haverbloem)
  • 25 gram groen (fijngehakte boerenkool, spinazie, peterselie)
  • Toppings: avocado, tomaat, veganaise (of gewoon mayo), hamburgerbroodjes, greens in de pan: 1 eetlepel kokosolie toevoegen.
  • Optioneel: panko broodkruimels voor extra crunch

Bereiding

  1. Bak uw zoete aardappel in een oven van 200 graden Celsius voor 40-60 minuten. (Wanneer je niet al te veel tijd hebt, kan je ook de magnetron gebruiken maar in de oven verkrijgen ze wel een betere smaak).
  2. Doe de aardappelen en de bonen in een grote mengkom. Plet ze goed met behulp van een stamper. Voeg de ui toe, en blijf pureren. Voeg de overige ingrediënten toe en blijf mengen tot het dik en goed gepureerd is.
  3. Tip: spoel je bonen in warm water alvorens je ze toevoegt, het water verwarmt hen waardoor ze makkelijker te pureren zijn.
  4. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  5. Verhit een bakpan op hoog vuur en voeg de kokosolie toe.
  6. Maak grote pasteitjes van het hamburgermengsel en leg ze in de pan.
    Bij gebruik van panko: rol de pasteitjes in de panko. Bak 1-3 minuten aan elke kant, tot je een goudbruin korstje verkrijgt.
  7. Tip: plaats het hamburgermengsel een half uurtje in de koelkast nog voor je de vormpjes maakt. Dan is is het daarna eens zo makkelijk om ze om te vormen tot pasteitjes. (Het verhoogt dan weer wel de baktijd met een paar minuten)
  8. Plaats de pan met de gebakken pasteitjes op een bakplaat en bak ze nog zo'n 10-15 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  9. Snijd al uw hamburger toppings en toast de broodjes. Voeg veganistische mayo of pittige mosterd toe. Serveer warm.
  10. Bewaar je restjes in de koelkast voor maximaal één dag, of in de vriezer voor een paar weken.
    Om op te warmen: warm de oven voor op 200 graden Celsius, leg de hamburgers ongeveer 12 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de burger iets langer of korter).
Rate this post
Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor