5 voordelen van vroeg opstaan

Geüpdatet op 30 oktober 2017 door Laure Vandendaele
5 voordelen van vroeg opstaan

Dat de ochtendstond goud in de mond heeft, weet zowat elke CEO ter wereld. Want toppers als Michelle Obama en Virgin-baas Richard Branson beweren hun succes én hun goed humeur te danken aan een extra vroege start van de dag. Rijkdom en geluk door wat vroeger op de staan? Dat willen wij ook!

Het is net zoals met sparen: je wacht tot aan het einde van de maand, heb je geen geld meer over om opzij te zetten. En als je wacht tot 's avonds om te sporten, te mediteren of te lezen ben je waarschijnlijk te moe om eraan te beginnen. Bovendien bepaalt jouw ochtend hoe de rest van je dag zal verlopen. Een dag die start met een koffiekoek to go terwijl je richting trein sprint, verloopt even hectisch als hij begint, terwijl een rustige ochtend net zorgt voor een rustige dag. Of liever: een dag die rustiger aanvoelt, zelfs al zit hij volgepropt met afspraken en deadlines. Niet overtuigd? Lees vooral verder!

Waarom zou je vroeger opstaan?

Simpel: je krijgt extra tijd cadeau, gratis en voor niks. Kostbare minuten waarin je bovendien door niets of niemand gestoord kan worden, want niemand belt je op om half zes 's ochtends en ook op sociale media is het zo vroeg op de dag nog heerlijk rustig. Zelfs op straat is er nog maar weinig beweging te bespeuren. Wat je ook doet met je extra tijd, gebruik hem goed en scroll hem niet zomaar weg op Facebook of Instagram. Niet dat je meteen aan het werk moet, integendeel, vul je ochtend in met iets waar je écht iets aan hebt. Zoals...

LEZEN

Hoe lang is het geleden dat je nog eens een goed boek vastpakte? Geen tijd? Dat is geen excuus meer, vooral niet als je weet dat het stressniveau met 68% daalt bij mensen die lezen. Wat betekent dat een dag die je al lezend begint, significant minder stresserend verloopt. De grote voorwaarde is wel dat je wegblijft van beeldschermen. Kies 'ochtends voor papier en 's avonds ook, zo val je makkelijker in slaap.
Je kan natuurlijk ook de krant of een magazine lezen, al kunnen we niet garanderen dat je na het lezen van een artikel over de klimaatverandering of de oorlog in Syrië de rest van de dag met een goed humeur rondwandelt.

1/

SPORTEN

Michelle Obama staat iedere ochtend op om 4.30u, zodat ze genoeg tijd heeft om te sporten voor ze samen met haar dochters ontbijt. Ze gaf wel meteen toe dat dat veel makkelijker is voor haar dan de gemiddelde moeder, aangezien zij in het Witte Huis niet zelf de eitjes moest bakken...Maar dat neemt niet weg dat 's ochtends sporten een heel goed idee is, want zo haal je het meeste uit je work-out: uit een studie aan de Appalachian State University blijkt dat wie meteen na het ontwaken sport de volgende nacht sneller inslaapt én vaster slaapt. Dat is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat sporten de productie van het stresshormoon tegengaat, terwijl dat hormoon bij wie later op de dag sport al meer tijd kreeg om stress aan te maken. Bovendien heb je 's morgens minder tijd om excuses te verzinnen én is er een grote kans dat je het regelmatig blijft doen. Dit is ook het perfecte moment voor meditatie of stretching, zodat je de rest van de dag met een lenig lijf en hoofd tegemoet gaat.

2/

WERKEN

Gebruik de vroege uurtjes om je te concentreren op een belangrijk document of een ingewikkelde presentatie. Want op dit moment is er zo goed als geen afleiding en na een verkwikkende nachtrust bekijk je alles met een frisse blik, waardoor je sneller tot de essentie komt en gemakkelijker knopen doorhakt. Volgens Roy F. Baumeister, professor psychologie aan Florida State University, is het zelfs wetenschappelijk bewezen dat je 's ochtends moeilijke taken beter volhoudt, omdat je wilskracht - die je kan vergelijken met een spier - in de loop van de dag vermoeid raakt. Ook voor creatievelingen is dit een vruchtbaar moment: Haruki Murakami, Voltaire, Kurt Vonnegut, Anaïs Nin...allemaal zwe(e)r(d)en ze bij het schrijven voor de zon opgaat.
Natuurlijk is dit ook een rustig moment om je mailbox bij te werken, maar het loont de moeite om minstens een kwartier te wachten voor je met computer of smartphoneschermen en zéker met sociale media aan de slag gaat. Al is het maar opdat je de ochtend net iets bewuster beleeft. En kunnen de mails echt niet wachten tot je op kantoor aankomt? Zo loop je niet het risico dat één negatief berichtje je ochtend verpest.

3/

FAMILY TIME

In Amerika is het een trend bij werkende moeders om 's ochtends tijd vrij te maken voor hun kinderen, omdat ze 's avonds vaak thuiskomen als die al in bed liggen. Samen ontbijten, knutselen of een verhaaltje lezen voor de één naar school en de ander naar kantoor vertrekt, is evengoed qualitytime als 's avonds voor de buis hangen.
Hetzelfde geldt voor je lief: geen tijd om 's avonds samen te koken? Een beetje muesli telt ook als maaltijd en samen ontbijten zorgt misschien wel voor een verliefd gevoel dat de hele dag blijft hangen. Hé en plots heb je toch zin in seks. En nog tijd ook!

4/

HELEMAAL NIKS

Maar je kan die extra tijd ook gewoon gebruiken om heerlijk te niksen. Misschien heb jij het gevoel dat je nood hebt aan wat me-time? Een half uur dobberen in bad, uit het raam staren of muziek luisteren: als het zorgt voor rust in je hoofd en lichaam, is het de moeite waard. Architect Paul Robbrecht vertelde vorig jaar aan De Tijd dat hij zijn dag graag begint met klassieke muziek en een kunstboek. Zo laadt hij zichzelf op om overdag zelf creatief aan de slag te gaan.

tekst: Claire Thys