Vergeet BMI, dit is de nieuwe vet formule

Geüpdatet op 12 mei 2017 door Elise
Vergeet BMI, dit is de nieuwe vet formule

Eindelijk een nieuwe én betrouwbare formule om een gezond lichaamsgewicht te berekenen. Wetenschappers zijn het er eindelijk over eens: BVI is het nieuwe BMI. 

Er is sinds kort heel wat te doen rond een op te leggen BMI-grens voor modellen op fashion week. Uiteraard komt die er met nobele bedoelingen, maar steeds meer dokters waarschuwen voor een vertekend beeld. De BMI-formule (je lichaamsgewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m)) is achterhaald. Hoe kan het ook anders. Elk lichaam is anders en simpelweg iemands lengte en gewicht als indicator te gebruiken voor een gezonde lichaamsverhouding zonder rekening te houden met het vetpercentage of andere factoren is absurd.

Je kan al veel over je lichaam ontdekken door enerzijds in de spiegel te kijken met een kritische blik, op de weegschaal te gaan staan, of te checken of je nog in die denimbroek van vorig jaar past.

vetmassa lichaamsgewicht berekenen

Buikvet

Maar wie er per sé een formule op wil kleven, kan sindskort aan de slag met de BVI. In deze berekening wordt het vetpercentage (en in het bijzonder het meest "gevaarlijke" buikvet) wél in acht genomen. De taille vormt namelijk een belangrijke aanwijzer van een gezonde lichaamsbouw. Wie op z'n breedst is aan de taille heeft namelijk een verhoogd risico op suiker- en hartziekten.

DIY 

Zélf je BVI berekenen? Er werd al een app gelanceerd waarmee je zélf kan checken of je lichaam in goede staat verkeert. Neem enkele foto's van jezelf in ondergoed en je krijgt meteen je resultaten.