Zo vaak moet jij naar de kapper volgens je haartype

Geüpdatet op 23 november 2022 door Isabelle Vander Heyde en ELLE België
Zo vaak moet jij naar de kapper volgens je haartype Imaxtree

Geef heel eerlijk toe: hoe vaak ga jij naar de kapper?

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld vier keer per jaar naar de kapper gaan en dat is eigenlijk veel te weinig. Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt. Als je echter te lang wacht om er de schaar in te zetten, zal de haargroei geremd worden en krijg je een schraal, uitgerafeld kapsel.

Twee vragen die je duidelijk maken of je naar de kapper moet:

  1.  Zit het juiste model er nog in?
  2.  Zijn de uiteinden zichtbaar beschadigd?

Verder hangt de frequentie van je kappersbezoekjes ook af van je haartype. Iemand met fijne lokken zal niet even vaak gaan als iemand met een krullende bob of weelderige laagjes. Ontdek hier onder welk regime jij valt:

Sterk krullend haar: om de twaalf weken

Iemand met veel textuur in het haar moet om de drie maanden in de kappersstoel neerploffen om de dynamiek in het kapsel te bewaren. Gespleten haarpunten leiden bij krullende lokken al snel tot hardnekkige knopen, wat de haargroei sterk verhindert en je haardos een doffe uitstraling geeft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door justine marjan (@justinemarjan)

Licht krullend haar: tussen de acht en twaalf weken

Teveel lengte en gespleten haarpunten kunnen lichte krullen al snel een uitgerafelde look geven. Daarom is het belangrijk je lokken goed te hydrateren –tijdens je dagelijkes routine, maar ook bij de kapper, vraag zeker een speciale behandeling!- en ze regelmatig te laten knippen. Hoe fijner je krul, hoe dichter je bij de grens van acht weken aanleunt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SHELLEY GREGORY (@shelleygregoryhair)

Kroeshaar: Eén keer per jaar

Kroeshaar is een zegen en een vloek tegelijk. Enerzijds heeft het niet de neiging te splijten en zal je pas na lange tijd met beschadigde haarpunten te maken krijgen. Bovendien merk je die amper op in je wilde haardos. Eén knipbeurt per jaar is dus ruim voldoende, maar... anderzijds vraagt het wel om véél meer verzorging dan steil haar. Reken sowieso een dagelijkse, hydraterende verzorging, een wekelijks haarmasker én een driemaandelijkse voedende behandeling bij de kapper in. Je krijgt dus minder vaak met de schaar te maken, maar hebt minstens evenveel werk aan deze coupe.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Anh Co Tran (@anhcotran)

Beschadigd haar: om de vier weken

Krijgen jouw lokken het hard te verduren door kleuringen, hete styling tools of gewoonweg de weerselementen (denk de schadelijke combinatie van zeezout en de zomerse zon!)? Dan kom je best wat vaker bij je kapper over de vloer, ten eerste om beschadigde haarpunten weg te laten halen, ten tweede voor een diep voedende behandeling –die laatste kan je ook zonder het knipgedeelte laten uitvoeren, het zorgt er zelfs voor dat je het langer volhoudt tussen twee knipbeurten. Door er regelmatig de schaar in te zetten, haal je beetje bij beetje alle beschadigde haren in je coupe en heb je na enkele maanden een opvallend stralender haardos.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Guy Tang® (@guy_tang)

(Half)lang, dik haar : tussen de acht en twaalf weken

Wie haar lange lokken met liefde behandelt –denk haarmaskers, voedende shampoo’s, geen overdaad aan wasbeurten, etc- kan drie maanden wachten tussen twee knipbeurten. Deze haarstijl heeft ook geen uitgesproken snit die zijn dreigt te verliezen,, dus je kan het wel even wild laten groeien. Om de drie maanden de beschadigde kantjes en punten laten weghalen, voldoet. Pas echter op: het is niet omdat je minder vaak naar de kapper moet, dat je je lokken niet regelmatig mag verzorgen met voedende behandelingen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mara Roszak (@mararoszak)

(Half)lang, fijn haar: tussen vier en zes weken

Fijn haar is nogal een uitdaging omdat het er heel snel futloos bij gaat hangen. In tegenstelling tot dikke lokken van dezelfde lengte, moet je dit soort haar daarom wél van een deftige snit voorzien. Dat brengt met zich mee dat je die regelmatig moet bijknippen om het in model te houden. De uitdaging zit erin de juiste vorm te bewaren zonder al te veel aan lengte in te moeten boeten, een goede kapper is dan ook een must! Of je vier of juist zes weken tussen twee kappersbezoeken laat, hangt af van hoe snel jouw kapsel uit model valt. Kan/durf je je lokken niet langer los dragen? Tijd voor de schaar!

Lang haar met laagjes: tussen zes en acht weken

Ook al heb je dikke, gezonde lokken die het in principe twee maanden zonder knipbeurt kunnen doen, de kortere laagjes van je kapsel hebben regelmatig onderhoud nodig. Aan je lengtes hoef je inderdaad weinig te doen, maar de kortere lokken rond je gezicht moeten op tijd en stond gekapt worden, kwestie van een mooi model te bewaren en ze hun werk te laten doen, namelijk je gezicht correct omkaderen en flatteren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chris Appleton (@chrisappleton1)

Halflang haar met laagjes: Om de zes weken

Hoe meer “model” er in je kapsel zit, hoe meer onderhoud je nodig hebt. Laagjes die je langer dan zes weken laat uitgroeien, geven al snel een uitgerafeld, schraal effect en dat wil je koste wat kost vermijden. Vooral als je geen al te lang haar hebt, valt dit al heel snel op. Knippen dus!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KayleyMelissa (@kayleymelissa)

Een (lange) bob: Om de zes weken

Wil je de strakke Ana Wintour toer op, of is de warrige bob van Emma Stone meer je ding? Afhankelijk van hoe “netjes” je je kapsel wil, moet je het sneller laten knippen: strakke, rechte lijnen houden het doorgaans een zestal weken uit, daarna krijgen ze een grungy look. Kan even leuk zijn, maar op den duur lijk je echt op een dweil.

Kort haar: om de vier weken

Hoe meer model, hoe minder rust tussen twee knipbeurten. Vreemd genoeg vragen korte kapsels veel meer onderhoud dan hun lange tegenhangers (die dan weer extra verzorging nodig hebben). Je moet echt minimum één keer per maand de schaar zetten in een pixie cut, bowl kapsel, jongenscoupe of trim. Doe het niet en je kom in de vormeloze uitgroeifase terecht, een soort van niemandsland waar je enkel vrijwillig doorgaat als je echt geen andere keuze hebt en je lokken weer lang wil laten groeien. Vraag in dat laatste geval raad aan je kapper: misschien kan hij links en rechts een laagje knippen om de tussenfase wat presentabeler te maken. Wil je het groeiproces versnellen? Ontdek dan deze tips om je haargroei aan te wakkeren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door INBEAUT MAGAZINE (@inbeautmag)

Een pony: om de twee weken

Het zal je uiteraard niet verwonderen dat een pony je de meeste ritjes naar de kapper bezorgt. Een uitgegroeide versie oogt niet alleen slordig, maar irriteert ook mateloos je ogen. Als je een strakke, rechte variant hebt, kan je echt niet om de twee weken regel heen. Ben je meer van het laid-back type en kam je je pony naar de zijkant, dan hou je het eventjes langer vol.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jenny Cho / 조 제니 (@jennychohair)

Eens je dan toch aan de kaptafel zit, kan je maar beter de kapper etiquette respecteren. Deze geboden mag je nooit ofte nimmer breken, ook niet onbewust, als je kapsel je lief is...