8 dingen die de kapper je nooit vertelde

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
8 dingen die de kapper je nooit vertelde

Ooit al huilend een kapsalon uit gestormd, het monster dat je onder handen nam vervloekt en nachtenlang gepiekerd over wààr het exact fout is gegaan? De kans is groot dat je de kappersetiquette onbewust hebt geschonden. Toegegeven, weinig vrouwen zijn op de hoogte van die bewuste gedragscode, om één of andere reden houden barbiers hun mond als het op do’s en dont’s in hun kapstoel aankomt. Om jou én de kapper een dienst te bewijzen: acht geboden om nooit (meer) te schenden:

1/

1. Boek geen eerste afspraak op een zaterdag  Zaterdag is voor het gemiddelde kapsalon de drukste en meest chaotische dag van de week: iedereen wil nog gauw een extra knip-/kleur-/brushbeurt voor ze aan saturday night kan beginnen en dat levert de nodige stress op. Dit is dus de dag niet om voor het eerst kennis te maken met je haarstylist en op een relaxte manier jouw specifieke behoeften en vereisten te analyseren. Omdat je nooit onbezonnen aan een (haar)avontuur mag beginnen: maak een afspraak op een dag waarop je de kapper wél 100% ontspannen en helemaal voor jou alleen hebt.

1. Boek geen eerste afspraak op een zaterdag

Zaterdag is voor het gemiddelde kapsalon de drukste en meest chaotische dag van de week: iedereen wil nog gauw een extra knip-/kleur-/brushbeurt voor ze aan saturday night kan beginnen en dat levert de nodige stress op. Dit is dus de dag niet om voor het eerst kennis te maken met je haarstylist en op een relaxte manier jouw specifieke behoeften en vereisten te analyseren. Omdat je nooit onbezonnen aan een (haar)avontuur mag beginnen: maak een afspraak op een dag waarop je de kapper wél 100% ontspannen en helemaal voor jou alleen hebt.

2/

2. Neem foto’s!

2. Neem foto’s!  Tevreden over het resultaat? Neem meteen een foto of tien (àlle invalshoeken tellen), kwestie van die bij de volgende beurt opnieuw aan de kapper te kunnen tonen. De kans dat hij/zij nog exact weet hoe je „de vorige keer” de deur uit wandelde is onbestaand, de kans dat jij je ongelukkig voelt omdat je niet meer hetzelfde resultaat kan bekomen, is dan weer groot.

Tevreden over het resultaat? Neem meteen een foto of tien (àlle invalshoeken tellen), kwestie van die bij de volgende beurt opnieuw aan de kapper te kunnen tonen. De kans dat hij/zij nog exact weet hoe je „de vorige keer” de deur uit wandelde is onbestaand, de kans dat jij je ongelukkig voelt omdat je niet meer hetzelfde resultaat kan bekomen, is dan weer groot.

3/

3. Wees duidelijk! 

3. Wees duidelijk!   Je wil je haar niet „een beetje korter” of „ergens boven de schouder”. Neen, je wil exact driè vingers minder: toon dat duidelijk met je eigen hand, of nog beter: laat de kapper zijn of haar hand gebruiken om de lengte op te meten en af te spreken. Op die manier voorkom je discussies achteraf.

Je wil je haar niet „een beetje korter” of „ergens boven de schouder”. Neen, je wil exact driè vingers minder: toon dat duidelijk met je eigen hand, of nog beter: laat de kapper zijn of haar hand gebruiken om de lengte op te meten en af te spreken. Op die manier voorkom je discussies achteraf.

4/

4. Kruis je benen nooit!

4. Kruis je benen nooit!  Dit klinkt vreemd, maar je houding in de kapstoel heeft wel degelijk effect op de kwaliteit van je knipbeurt. Wie haar benen kruist, zit eigenlijk scheef en riskeert een bijhorend schuin kapsel. Niet de fout van de kapper, wel van dat ene been dat de hele tijd net iets hoger lag.

Dit klinkt vreemd, maar je houding in de kapstoel heeft wel degelijk effect op de kwaliteit van je knipbeurt. Wie haar benen kruist, zit eigenlijk scheef en riskeert een bijhorend schuin kapsel. Niet de fout van de kapper, wel van dat ene been dat de hele tijd net iets hoger lag.

5/

5. Was je haar niet voor je het laat opsteken!

5. Was je haar niet voor je het laat opsteken! Pas gewassen haar is immers glad en zal sneller uit het kapsel ontsnappen, hoeveel lak je ook gebruikt. Een beetje vettig haar heeft de juiste textuur om uren mooi in vorm te blijven zitten. Overdrijf echter niet in omgekeerde richting: een kapper kan niets aanvangen met een bos frituurvet. De beste manier van aanpakken: was je haar de avond voor je bezoek aan het salon en steek er vooral géén stylingproducten in.

Pas gewassen haar is immers glad en zal sneller uit het kapsel ontsnappen, hoeveel lak je ook gebruikt. Een beetje vettig haar heeft de juiste textuur om uren mooi in vorm te blijven zitten. Overdrijf echter niet in omgekeerde richting: een kapper kan niets aanvangen met een bos frituurvet. De beste manier van aanpakken: was je haar de avond voor je bezoek aan het salon en steek er vooral géén styling producten in.

6/

6. Kom nooit te laat!

6. Kom nooit te laat! Time is money, zeker bij een kapper die gemiddeld vijf mensen in wacht heeft staan. Afspraken staan nauw ingepland en die tien minuutjes die jij verspilde, brengen de hele dagplanning van het salon in de war. Niet komen opdagen is ook een absolute don’t: de kapper zal het je nièt vergeven kostbare tijd te hebben verspild, tijd waarin hij een andere klant had kunnen bedienen én er geld aan had verdiend. Resultaat: je riskeert op de zwarte lijst te eindigen…

Time is money, zeker bij een kapper die gemiddeld vijf mensen in wacht heeft staan. Afspraken staan nauw ingepland en die tien minuutjes die jij verspilde, brengen de hele dagplanning van het salon in de war. Niet komen opdagen is ook een absolute don’t: de kapper zal het je niet vergeven kostbare tijd te hebben verspild, tijd waarin hij een andere klant had kunnen bedienen én er geld aan had verdiend. Resultaat: je riskeert op de zwarte lijst te eindigen…

7/

7. Laat je telefoon in je tas.

7. Laat je telefoon in je tas. Ten eerste omdat niemand zit te wachten op een schreeuwerig telefoongesprek boven het gebrul van een haardroger uit. Ten tweede omdat je al SMS-end onbewust een foute houding aanneemt (zie punt 4), die je lichaam en bijgevolg ook kapsel uit balans brengt.

Ten eerste omdat niemand zit te wachten op een schreeuwerig telefoongesprek boven het gebrul van een haardroger uit. Ten tweede omdat je al SMS-end onbewust een foute houding aanneemt (zie punt 4), die je lichaam en bijgevolg ook kapsel uit balans brengt.

8/

8. Hetzelfde geldt eigenlijk voor magazines lezen. 

8. Hetzelfde geldt eigenlijk voor magazines lezen: heel veel mensen hebben de neiging naar voren te hangen wanneer ze geboeid een tijdschrift doorbladeren -een discrete beweging die noch zij, noch de kapper zien gebeuren. Resultaat: weg ballans! Laat de blaadjes dus voor wat ze zijn, òf wees streng en probeer al lezend een kaarsrechte houding aan te nemen.

Heel veel mensen hebben de neiging naar voren te hangen wanneer ze geboeid een tijdschrift doorbladeren -een discrete beweging die noch zij, noch de kapper zien gebeuren. Resultaat: weg balans! Laat de blaadjes dus voor wat ze zijn, òf werk aan je zelfdiscipline en probeer al lezend een kaarsrechte houding aan te nemen.