Daphne Velghe Goes Myanmar: here we are

Geüpdatet op 29 maart 2017 door Daphne Velghe
Daphne Velghe Goes Myanmar: here we are

Belgisch model Daphne Velghe ruilt de catwalk even in voor de brousse en vergezelt de VZW See & Smile op humanitaire missie naar Myanmar. Tien dagen lang deelt ze haar ervaringen op elle.be:  

Op humanitaire reis naar Myanmar

Als full-time model heb ik laatste vier jaar enorm  veel kilometers afgelegd. Met de steun van geweldige vrienden en familie uit mijn thuisbasis in België, heeft het vele reizen mijn wereldvisie enorm vergroot. Ik probeer steeds een open mindset te bewaren wanneer ik in contact kom met een nieuwe cultuur, omdat ik overtuigd ben dat wanneer we iemands levensvisie begrijpen, we ook de levenswijze, cultuur en gewoontes kunnen plaatsen, en we –misschien- zelfs tot de veronderstelling komen dat we niet zo veel verschillen van elkaar. Elke plek die ik heb kunnen bezoeken, heeft me iets geleerd over de wereld, maar ook over mezelf. Reizen functioneert voor mij op die manier als een spiegel waarin ik mezelf op een verrassend nieuwe manier zie. Ik heb van allerlei nieuwigheden kunnen proeven en heb talrijke inspirerende mensen ontmoet wereldwijd.

Daphne Velghe ELLE Belgie Myanmar See & Smile humanitaire missie dagboek 1
Op de cover van ELLE.
Daphne Velghe ELLE Belgie Myanmar See & Smile humanitaire missie dagboek 2
Poseren in de straten van New York

1/

 

Plastische chirurgie en oogheelkunde op mijn bord 

De honger om te reizen en te ontdekken groeit met de jaren, dus ik had zin om een tripje te organiseren, deze keer met een geheel ander doel voor ogen. Niet voor een glamoureuse shoot of catwalk, noch op vakantie… Nope, geheel uit mijn comfortzone besluit ik deze keer te vertrekken op humanitaire missie in Myanmar! Omdat fotografie me al altijd heeft geïnteresseerd, word ik door See & Smile uitgenodigd om mee te reizen als fotografe van dienst.

Flying to Myanmar ;)
Flying to Myanmar ;)

Voor ik het goed en wel besef, ben ik reporter ter plaatse voor ELLE België -10 dagen lang mag ik vrij mijn ervaringen neerpennen over deze fantastische reis- en zit ik op het vliegtuig met een 18-koppig team chirurgen, anesthesisten en oftalmologen: een powerteam van See&Smile, een Belgische VZW die zich focust op plastische chirurgie (gespleten lip en verhemelte) en oogheelkunde (blindheid door cataract). Al 15 jaar levert deze organisatie prachtig werk en ondertussen heeft ze al meer dan duizenden patiënten behandeld... Myanmar, I’m ready!

2/

Nice to meet you 

50 koffers, 36 uur, 3 vliegtuigen en 2 uur rijden later komen we jetlagged toe in Hpa-An, een stad dat op 6 uur rijden van de hoofdstad Yangon ligt. Half slapend stommel ik uit een busje en word ik rechtstreeks in de vergaderzaal van het hotel geloodst, waar de tachtigjarige Sayadaw ons onverwacht verwelkomt- dat is de boeddhistische ‘aartsbisschop’, het equivalent van de paus in Myanmar zeg maar. Een belangrijk en zeer gerespecteerd man dus, en het is voor ons een hele eer hem te ontmoeten - de meeste mensen vallen op hun knieën wanneer de Sayadaw in de buurt is. Na een kleine toespraak over het boeddhisme en dankwoorden begeven we ons naar het ziekenhuis. Voor een dutje is er geen tijd -no rest for the wicked- want het oord wordt door de specialisten in minder dan een uur tijd volledig omgevormd van een hospitaal uit de tijd van Pearl Harbor tot een volwaardig ziekenhuis: twee volledig uitgeruste operatieruimtes met alle technische snufjes erop en eraan.

Daphne Velghe ELLE Belgie Myanmar See & Smile humanitaire missie dagboek 4
De lokale verpleegkundigen die het See & Smile team bijstaan.
Daphne Velghe ELLE Belgie Myanmar See & Smile humanitaire missie dagboek 3
De Sayadawah mag dan wel tachtig zijn, ook hij checkt ELLE.be ;)

3/

Stilte voor de storm 

Voor we terugkeren naar het hotel, krijgen we te horen horen dat er reeds honderden patiënten staan aan te schuiven voor onze oftalmologen… dat belooft morgen een lange dag te worden! Uitgeput plof ik neer op mijn Birmees bedje, ik voel me alsof ik in jaren niet meer geslapen heb. De veren die uit mijn matras steken voel ik amper, vol enthousiasme voor morgen val ik in een diepe slaap. Morgen, om 6u30, start onze eerste echte dag! Stay tuned ;)

 

daphne cover