Oscars 2017: deze details moet je onthouden

Gepubliceerd op 27 februari 2017 door Isabelle
Oscars 2017: deze details moet je onthoudenHOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 26: Actor Leonardo DiCaprio (L) and actress Emma Stone, winner of Best Actress for 'La La Land' backstage during the 89th Annual Academy Awards at Hollywood & Highland Center on February 26, 2017 in Hollywood, California. (Photo by Christopher Polk/Getty Images)

Van de allergrootste live blooper ooit via de weinig flatterende ruzie tussen Karl Lagerfeld en Meryl Streep tot de opvallende symbolische modekeuzes: dit waren de Oscars 2017!

Awkward awkwarder 

Heel wat tenenkrompende momenten tijdens de nochtans opvallend vriendschappelijke ceremonie. Dé blooper van de avond gaat naar Warren Beatty en Faye Dunaway die La La Land uitriepen tot Beste Film en de volledige cast en crew op het podium verwelkomden. Het is regisseur Damien Chazelle die, net voor hij zijn ontvangstspeech afstak, plots een grove fout opmerkte: niet zijn film, maar wel Moonlight had het felbegeerde beeldje moeten winnen. Beatty en Dunaway kregen de verkeerde envelop overhandigd en lazen bijgevolg de winnaar voor Beste Actrice (Emma Stone in La La Land dus) voor. Pijnlijk, héél pijnlijk -niemand die in de schoenen van een extreem beteuterde Beatty wilde staan...

Awkwardest 

50 Shades Of Grey duo Dakota Johnson en Jamie Dornan mocht de Oscar voor Beste Productie uitdelen en gebruikte die podiumtijd om nog maar eens te benadrukken wat voor een schrijnend gebrek aan chemie er tussen de twee hangt. Heel moeilijk om naar te kijken:

 

1/

Meryl Streep is razend op Karl Lagerfeld

Oscars 2017 Jimmy Kimmel Tweet Trump 3

Over naar de rode loper, die in de dagen voor de ceremonie plots het onderwerp van een heus debacle werd tussen Karl Lagerfeld en Meryl Streep. De Duitse ontwerper claimde in een interview met Women's Wear Daily dat hij oorspronkelijk de jurk van Streep op maat maakte, maar dat de legendarische Oscarwinnares zich op het nippertje terugtrok omdat hij niet wilde ingaan op haar eis om betaald te worden voor het dragen van een Chanel jurk. "Heel erg cheap," noemde hij haar. De Amerikaanse filmster, die dit jaar voor de twintigste keer genomineerd werd, reageerde razend. In een statement aan WWD gaf ze het volgende te kennen:

“In reference to Mr. Lagerfeld’s ‘statement,’ there is no ‘controversy’: Karl Lagerfeld, a prominent designer, defamed me, my stylist and the illustrious designer whose dress I chose to wear, in an important industry publication. That publication printed this defamation, unchecked. Subsequently, the story was picked up globally, and continues, globally, to overwhelm my appearance at the Oscars, on the occasion of my record-breaking 20th nomination, and to eclipse this honor in the eyes of the media, my colleagues and the audience. I do not take this lightly, and Mr. Lagerfeld’s generic ‘statement’ of regret for this ‘controversy’ was not an apology. He lied, they printed the lie, and I am still waiting.”

Ondertussen lieten woordvoerders van Lagerfeld weten dat hij zijn beschuldigingen intrekt en wordt het voorval afgedaan als een onschuldig misverstand. In Kamp Chanel toch. Streep zal je de komende tijd niét in een ontwerp van het huis spotten.

2/

Raf Simons debuteert en masse op de rode loper 

Oscars 2017 live rode loper emma stone alle looks jurken
Naomi Harris

Belgische ontwerper Raf Simons beleefde dan weer een gloriemomentje: de volledige cast van de winnende prent Moonlight kwam opdagen in zijn designs voor Calvin Klein. Zowel Naomi Harris als haar mannelijke tegenspelers droegen zijn ontwerpen en het is daarmee de allereerste keer dat onze landgenoot zijn kleren op de Oscars ziet verschijnen. Harris' jurk maakt deel uit van de kersverse Calvin Klein By Appointment lijn, een uitvinding van Simons die een made-to-measure service wil aanbieden met extra aandacht voor handwerk en tailoring. De lijn is voorlopig enkel beschikbaar voor wereldsterren, gewone stervelingen -met een vette bankrekening weliswaar- kunnen vanaf 1 april ook beroep doen op het atelier in New York.

Schermafbeelding 2017-02-27 om 12.21.45

3/

Politieke statements

Oscars 2017 Ruth Negga Valentino red carpet blue ribbon blauw lintje

Politiek is tegenwoordig nooit veraf en ook nu kreeg president Trump de wind van voren, maar dan wel op een subtiele manier. Verschillende actrices, waaronder de genomineerde Ruth Negga, Busy Philipps en model Karlie Kloss, droegen het blauwe lintje van de American Civil Liberties Union -een organisatie die burgerrechten en -vrijheden in de Verenigde Staten verdedigt en sinds de inauguratie van Donald Trump heel wat overuren draagt. Het feit dat Karlie Kloss het ook droeg, is een extra statement aangezien zij al jaren een relatie heeft met Joshue Kushner, wiens broer Jared één van de belangrijkste politieke adviseur van de Amerikaanse president is.

Verder droegen Emma Stone en mede-genomineerde Casey Affleck kleine gouden pins die verwijzen naar Planned Parenthood, een explosief onderwerp sinds Trump de geldkraan dichtdraaide voor alles wat met abortus wereldwijd te maken heeft. Ook Dakota Johnson versierde haar clutch met een PP-pin.

Oscars 2017 Casey Affleck Planned Parenthood red carpet

4/

Dié Trump Tweet 

Uiteindelijke pakte gastheer Jimmy Kimmel de Amerikaanse president aan met een koekje van eigen deeg: een treiterige tweet waarin hij zich afvroeg waarom de man na meer dan twee uur nog steeds niet boos gereageerd had op de vele fashion statements op de rode loper. "Hey Donald, Ur up?!" Tweette hij live op groot scherm, waarna een plagerige "Meryl says hi" volgde -een verwijzing naar Meryl Streeps vlammende anti-Trump speech op de Golden Globes- en de hele zaal in een deuk lach. De tweet werd ondertussen meer dan honderdduizend keer gedeeld, maar van het Witte Huis niets dan radiostilte...

Oscars 2017 Jimmy Kimmel Tweet Trump 5

 Oscars 2017 Jimmy Kimmel Tweet Trump 2