Hair Dusting: zo knip je je haar zonder lengte te verliezen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Hair Dusting: zo knip je je haar zonder lengte te verliezen

Wie lang haar nastreeft kent het grote dilemma: je gespleten punten laten wegknippen en opnieuw enkele centimeters verliezen, of toch maar alles laten groeien tot je met een lange, doch hopeloos uitgedunde haardos achterblijft.

Een moeilijke keuze die je voortaan niet meer moet maken -tenminste, als je het geluk hebt een hair dusting expert in de buurt te hebben. De techniek komt overgewaaid uit LA, waar kapper Sal Salcedo het al jaren op modellen toepast. Eigenlijk is het principe heel simpel: je isoleert de gezonde delen van elk haartje en verwijdert de aangetaste stukken. Een woordje uitleg.

Eerst en vooral: waarom moet je eigenlijk je haar knippen? Omdat het onvermijdelijk afbreekt: elk haar bestaat uit verschillende lagen, die elk op een gegeven moment -al dan niet onder invloed van zon, wind, vervuiling of gewoon veroudering-  zullen achteruitgaan. Om de rest van je haardos gezond en fris te houden, is het belangrijk afgebroken, gespleten lokken te verwijderen -net zoals een scrub dat met dode huidcellen voor je huid doet. Het is een mythe dat je haar niet meer groeit als je het niet regelmatig laat knippen, wel zal het er schraal en uitgedund bij hangen en zullen gezonde lokken veel sneller aftakelen omdat ze verstikt worden door dode haartjes. Vroeger ging men ervan uit dat knippen op zo’n moment de enige optie was, tegenwoordig blijkt dat je ook voor elk haartje afzonderlijk de gezonde en ongezonde lagen kan scheiden.

(Ontdek hier trouwens onze tips om lang haar sneller te doen groeien!)

Hoe werkt het? Een haar bestaat uit verschillende lagen en enkel de onderkant moet eigenlijk verwijderd worden eens die teveel is verouderd. Uiteraard krijg je die niet zomaar vast, maar wanneer je je lokken glad en stijl maakt, steken de dode puntjes vanzelf de kop op -vergelijk het met pluisjes op je kleren. Die kan je vervolgens gemakkelijk wegknippen. Het feit dat de geknipte haartjes niet in lange lokken op de grond vallen, maar in een soort wolk rond je hoofd springen, verklaart de naam “hair dusting”. Het idee om niet je lengtes, maar de inhoud van je coupe aan te pakken is niet nieuw. Het Braziliaanse candle cutting, waarbij opstandige haartjes, doodleuk worden verbrand, bestaat al jaren. De hair dusting techniek is echter vriendelijker voor je lokken

Voor wie is hair dusting interessant? Voor iedereen die een lange bos manen nastreeft, maar vooral ook mensen met fijn haar. De uitdaging van dit haartype is dat het de neiging heeft om vormeloos rond het gezicht te hangen. Daarom heeft het erg vaak, gemiddeld om de vier à zes weken, een kapbeurt nodig om er terug wat leven en vorm in te steken, maar dit staat uiteraard een degelijke lengte in de weg. Dankzij hair dusting kan je het minstens twee keer zo lang uithouden tussen twee knipsessies.

Opgelet: hair dusting vervangt dus geen kapbeurt, je haar zal uiteindelijk tòch afbreken en geknipt moeten worden. Het grote verschil is wel dat je dankzij de techniek opvallend minder vaak de schaar in je lengtes moet zetten en je haardos er in het algemeen een pak vitaler uitziet. Weet wel dat je geduldig moet zijn, het kan al snel een volledig uur in beslag nemen voor je lokken volledig “ontstoft” zijn. Het resultaat is dan weer spectaculair: 

(PS: wil je een nòg stralender haardos? Meng dan wat suiker in je shampoo...)